Als een feniks uit mijn as herrezen

Het was een bucketlist-item; het finishen van een triatlon voor haar 50e. Vanuit de wens dit te doen ging Sabina van der Meer trainen. Haar triatlon voor John. De vader van Elwin, haar eerste grote liefde die op zijn 36e om het leven kwam bij een ski ongeluk. John, die altijd in het leven bleef van Sabina na het verlies van zijn zoon. John, die een aantal jaar geleden Parkinson kreeg. Sabina vertelt je graag over haar leven en haar triatlon voor John. 

Een sterke wil om door te blijven gaan

Je finishte een triatlon en je bent sportief aangelegd weten we. Wat wil je nog meer over jezelf vertellen? 

“Ik ben een positieve enthousiasteling en loyaal aan de mensen waar ik van hou. Ik merk dat ik volwassener word naarmate ik ouder word, cliché haha….! Ik houd van bewegen maar ook van leuke dingen doen, zoals dansen, lekker uit eten en naar de film gaan. Ik ben een Marvel fan en een echte poezenmoeder. Mijn tweelingzus is mijn beste vriendin en mijn huidige man is mijn beste vriend.  

Ik ben al vrij jong anders in het leven gaan staan toen Elwin tijdens dat ski ongeluk om het leven kwam. Door een noodlottige val brak hij zijn nek, en ik was erbij. Hij was 36, ik 34. Daarna heb ik een hele moeilijke tijd gehad, maar ik heb een sterke wil om door te blijven gaan. John, de vader van Elwin, noemt mij een feniks: ik ben een overlever. Het is mij gelukkig gegund opnieuw liefde te mogen ervaren: ik vond mijn huidige man Patrick. Ik leerde hem zes jaar geleden kennen via mijn tweelingzus en inmiddels zijn we getrouwd: op Ruigoord, in het kerkje daar. Hij heeft ook verlies meegemaakt en in elkaar vonden we echte vriendschap. We snappen elkaar écht. Hij is nu mijn grote liefde.  

Geld voor onderzoek

Je hebt de triatlon gedaan voor Stichting ParkinsonFonds. Kun je vertellen hoe je Stichting ParkinsonFonds hebt leren kennen? 

“Daar kan ik kort over zijn. Toen ik ging uitzoeken bij welke partij ik het opgehaalde geld van de triatlon wilde doneren heb ik gezocht op ‘onderzoek naar Parkinson’. Jullie site zag er het beste uit en bij jullie kreeg ik een goed gevoel over het onderzoek. Ik wilde een partij die echt aan onderzoek geeft en dat is Stichting ParkinsonFonds. Zo kwam ik bij jullie uit.” 

John kan niet meer bewegen zoals ik dat doe, daarom doe ik het voor hem 

Kun je vertellen hoe je op het idee voor een triatlon kwam?  

“Ik wilde een keertje meedoen omdat ik benieuwd was naar de uitdaging voor mijn lijf. Hoe train ik hiervoor, hoe voelt dat aan en hoe beleef ik het? En ook vanuit de fascinatie met het aan elkaar plakken van de losse onderdelen. Een beetje afzien vind ik niet erg, sporten mag van mij soms wel pijn doen. En ik dacht: ik kan het voor mezelf doen, maar ik kan ook geld ophalen voor het goede doel.” 

En waarom deed je dat voor Stichting ParkinsonFonds?  

“John is heel belangrijk in mijn leven, eerst als schoonvader en na Elwin zijn ongeluk als een vaderfiguur. En hij is altijd aanwezig gebleven. Hij kreeg helaas ongeveer 15 jaar geleden de diagnose Parkinson. Het proces gaat heel langzaam bij John.  Hij kan niet meer bewegen zoals ik dat doe, dus daarom ben ik het gaan doen voor hem.” 

Sabina van der Meer - cheque

Uit liefde voor een ander kun je alles doen

Zou je andere mensen aanraden in actie te komen voor onze stichting? 

“Jazeker! Het hoeft niet iets groots te zijn zoals een grote sportprestatie. Het kan ook iets kleins zijn, maar uit liefde voor iemand die een aandoening heeft kun je alles doen.”  

Is het belangrijk voor jou dat er fundamenteel onderzoek wordt gedaan? 

“Ja, omdat ik de ziekte nu van dichtbij heb leren kennen. Voor mij is Parkinson daardoor onlosmakelijk met John verbonden. Als ik zie hoe hij worstelt met zichzelf kwijtraken, dan ik mij niet voorstellen hoe dat moet voelen. Ik vind het vreselijk.” 

Ik leef mijn droom

Als je al iets zou zeggen, wat zou je dan tegen de jongere generatie willen zeggen met betrekking tot de ziekte van Parkinson? 

Wees je ervan bewust dat de ziekte van Parkinson er is. Wees niet bang voor de ziekte, mensen zijn niet geestelijk beperkt geworden maar het lijf doet het niet meer. Heb er begrip voor en help daar waar het kan. 

Wat is je droom voor de toekomst? 

Mijn droom? Oh, goeie! Dat er doorbraken zijn in ziekten zoals deze. Dat er ziektes genezen kunnen worden. En voor mezelf? Ik leef al in mijn droom: liefde, gezondheid en geluk heb ik elke dag! Voor anderen hoop ik dat er goede gezondheid is en dat er een einde komt aan alle oorlogen.  

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Tips

Je doet ertoe, ook met de ziekte van Parkinson

Ruben is parkinsonbokstrainer geworden. In dit openhartige interview vertelt hij waarom.

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...