Rijtest bij parkinson

Hoe zit het met parkinson en het rijbewijs? Dat is niet altijd even duidelijk. Hieronder hebben we alles op een rijtje gezet.

Ben je verplicht om een rijtest te doen als je parkinson hebt?

Ja, je bent volgens de wet verplicht om een rijtest te laten doen, nadat de diagnose parkinson is gesteld. Dit staat vermeld op de website van het CBR. Doe je dit niet en krijg je een ongeluk, dan ben je strafbaar. Let op: op veel websites staat niet de juiste informatie vermeld. Kijk altijd op de website van het CBR voor de meest recente informatie.

Hoe regel ik een rijtest?

Vul hier eerst de gezondheidsverklaring in van het CBR (Regels voor het rijden met een spierziekte of ziekte van het zenuwstelsel – CBR.) Vervolgens maak je gelijk een afspraak met een neuroloog. Dit mag niet je eigen neuroloog zijn en houd er rekening mee dat het tot 2 maanden kan duren voordat je een afspraak hebt. In de tussentijd krijg je de formulieren voor de neuroloog door het CBR toegestuurd. Deze stuur je zelf even door aan de neuroloog. Dat is makkelijk, als je op je afspraak komt staan de formulieren al in de computer en kan de neuroloog deze gelijk invullen.

Waar kijkt de neuroloog naar?

De neuroloog kijkt of jij in staat bent om deel te nemen aan het verkeer. Heb je voldoende kracht en mobiliteit, hoe is je reactievermogen, hoe is het bereik van je gezichtsveld en van welke symptomen heb je last, die van invloed kunnen zijn op je rijgedrag. De neuroloog bespreekt het formulier met jou en na jouw akkoord wordt dit gelijk verzonden naar het CBR. Binnen 4 weken krijg je een reactie, waarna je direct een rijtest digitaal kunt inplannen op een CBR-locatie bij jou in de buurt. Reken op 3 weken later een afspraak.

De Rijtest

Dit mag gewoon met je eigen auto. Voor het rijden krijgt je eerst een remtest. Er wordt een meetapparaatje onder je rempedaal gelegd, waarna jij zoveel mogelijk kracht hierop moet geven. Als dit goed is gegaan, ga je een ritje rijden. Er wordt gelet op hoe jij je gedraagt in het verkeer, of je goed in je spiegels kijkt, alles goed kunt bedienen, je reactievermogen en goed meegaat met het verkeer. Ofwel het veilig is om jou op de weg te laten rijden.

Voor hoe lang kan mijn rijbewijs verlengd worden?

1, 3 of 5 jaar. Hoe lang je rijbewijs geldig is, hangt af van welke klachten je hebt en de verwachting van of en hoe snel je klachten erger worden. Als je rijbewijs verloopt, onderzoekt het CBR opnieuw of je veilig de weg op kunt. Als je ook een groot rijbewijs hebt gelden er strengere regels.

De neuroloog en de CBR rijexaminator geven hun advies aan de CBR-arts en deze bepaalt uiteindelijk of je rijbewijs verlengd mag worden en voor hoe lang. Binnen 1 week na de rijtest krijg je dit per brief bevestigd.
Begin minimaal 4 maanden voor het verlopen van je rijbewijs met het in gang zetten van de keuring.

Hoeveel gaat me dit kosten?

Denk aan € 200 in totaal. De kosten tezamen voor de gezondheidsverklaring, de neuroloog en het verlengen van je rijbewijs. De rijtest is gratis. Gebaseerd op de prijzen die gelden in april 2023.

 Door Wendy van Wijk-Lugthart.