Over parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van parkinson hetzelfde.

Ruim 63.000 Nederlanders hebben parkinson.

Helaas zien we een alarmerende stijging onder dertigers en veertigers. Genezing is nog niet mogelijk.

Behandeling van parkinson

De ziekte is jammer genoeg nog niet te genezen. Het is een progressieve ziekte. De behandeling richt zich vooral op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten. Essentieel in de behandeling is een combinatie van medicijnen, voldoende beweging en gezonde voeding.

Parkinson en het rijbewijs

Hoe zit het met parkinson en het rijbewijs? Dat is niet altijd even duidelijk. Volgens de wet ben je verplicht om een rijtest te laten doen, nadat de diagnose parkinson is gesteld. Dit staat vermeld op de website van het CBR. Doe je dit niet en krijg je een ongeluk, dan ben je strafbaar.

RBD: REM-slaap gedragsstoornis en parkinson

RBD is een slaapgedragsstoornis, die een relatie heeft met parkinson. Soms kan het een voorbode zijn van parkinson, soms gaat het samen met parkinson.

Multipele systeem atrofie (MSA): MSA-P en MSA-C

MSA staat voorMultipele systeem atrofie. Deze aandoening lijkt in bepaalde opzichten soms op parkinson, maar is dat niet. Toch besteden we er hier aandacht aan, omdat men nog weleens de diagnose MSA krijgt, na een oorspronkelijke parkinson diagnose.

Brochures over parkinson

Stichting ParkinsonFonds biedt onderstaande digitale brochures geheel kosteloos en vrijblijvend aan.