Parkinsonboksen is meer dan boksen

Een enthousiaste Leon straalt ons tegemoet wanneer wij met hem in gesprek gaan over parkinson, boksen en de Harleon parkinson workout die hij samen met zijn vader ontwikkelde. Leon Pijnenburg staat aan de start van parkinsonboksen in Nederland.

Naar buiten

In 2017 was je als een van de eerste hier in Nederland actief met parkinsonboksen. Wat zouden mensen van jou moeten weten?

“Ik ben empathisch, creatief, innovatief, enthousiast en zeer gedreven. Ik wil écht met boksen een verschil kunnen maken voor mensen die nu met parkinson leven. Dat is begonnen toen mijn vader de diagnose kreeg.  Hij zat met zijn handen in het haar omdat hij al snel niet makkelijk meer zelfstandig naar de wc kon en ook opstaan werd moeilijker. Hij werd daardoor ook angstig want wat als je valt? En vragen om hulp? Dat is ook moeilijk. Samen met mijn vader ben ik toen aan de slag gegaan. Zelf ben ik bokser geweest en voordat ik ging boksen waren mijn ouders mijn grootste supporters toen ik aan ijshockey deed. Nu iets terug kunnen doen voor mijn vader vond ik heel belangrijk. Ik weet door mijn eigen sportverleden veel over coördinatie, kracht, snelheid, lenigheid en balans. Door mij te verdiepen in het ziektebeeld en die kennis te combineren met mijn kennis van de sport, ben ik oefeningen gaan ontwikkelen. Mijn vader nam ik twee keer per week mee naar buiten. Weer of geen weer. En ongelooflijk maar waar; na een kleine drie maanden zagen we zoveel verbetering. Hij kon weer opstaan zonder hulp bijvoorbeeld.”

Behoefte

En toen was daar ineens parkinsonboksen bij Boxing Boldy?

“Nou nee, niet helemaal. Ik was onder de indruk van de werking van de oefeningen die ik met mijn vader deed. Daardoor ontstond het idee om parkinsonboksen op te gaan zetten hier in Den Bosch, maar de vraag was wel of daar behoefte aan was. Ik heb toen na veel wikken en wegen toch een filmpje van mijn vader online gezet. Dat was geen gemakkelijke beslissing want dat was heel kwetsbaar. Ik heb het toch gedaan en vanaf dat moment was er geen houden meer aan. De eerste les had ik gelijk 25 mensen die kwamen trainen. Dat is een grote groep hoor! En het is sindsdien niet minder druk geworden. Natuurlijk is dat heel mooi want het betekent dat er duidelijk een behoefte is aan een goed doordachte parkinson workout, maar het is ook heel schrijnend want het betekent ook dat er zoveel mensen zijn die er behoefte aan hebben.”

HarLeon parkinson workout

Samen met je vader heb je een heel eigen methode ontwikkeld?

“Klopt! Het is een methode die uitgaat van zeven elementen. In het Jeroen Bosch ziekenhuis hier in Den Bosch zien ze de effecten van deze specifieke training op mensen met de ziekte van Parkinson. Onze workout is meer dan alleen een bokszaktraining. Alle zogeheten grondmotorische eigenschappen komen aan bod en we werken daarnaast aan cognitieve vaardigheden en mentale weerbaarheid. Het is een compleet pakket. Je moet voorstellen dat veel mensen met de ziekte van Parkinson ook mentaal een klap krijgen. Ook daar maken we ruimte voor en besteden we aandacht aan.”

Meer lessen

Heb je inmiddels meerdere locaties?

“Haha nee. Dat vraagt echt iedereen aan mij maar nee. We hebben alleen de school hier in Den Bosch. En inderdaad die jas past ons inmiddels niet meer, maar uitbreiden en groeien is hier ook niet zo eenvoudig. We hebben er nu voor gekozen om het aantal lessen op te schroeven om te voldoen aan de stijgende vraag. Jammer genoeg krijgen we geen subsidie nu en dat maakt soms dat je voor lastige situaties komt te staan. Zo hadden we van de week ineens 31 mensen die wilde komen trainen en ik had drie vrijwilligers om de groep te begeleiden. Dat is wel aan de krappe kant qua vrijwilligers voor zo’n grote groep. Had ik dat eigenlijk al gezegd? Wij werken met een kleine en heel gedreven groep van op het moment 16 vrijwilligers die wij ook wel buddy’s noemen en waar wij echt heel erg trots op zijn.”

Om mee af te sluiten

Wat zou je nog willen doen?

“Oh echt nog zoveel! Maar op de kortere termijn wil ik graag mijn boek uitgeven. Daar werk ik nu hard aan en ik zou graag mensen willen opleiden en op termijn ook met die mensen een verdiepingsslag willen slaan. Niet zozeer een examen en dat het dan klaar is maar veel meer in de zin van wat heb jij nodig om een betere trainer te worden. Dat lijkt me echt mooi. En natuurlijk wil ik oefeningen blijven ontwikkelen om het parkinsonboksen nog beter te maken.”

Dank je wel Leon voor je kracht ,passie, doorzettingsvermogen en je gedrevenheid om met jouw methode mensen te helpen.  Wil je meer weten over parkinsonboksen en de HarLeon parkinson workout? Kijk dan vooral op de site: Vecht terug tegen Parkinson – Parkinson boksen (boxingboldy.nl) en wil je trainen?  Neem dan contact op via info@boxingboldy.nl

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.

Patiënten

Meer praktische hulp na de diagnose ziekte van Parkinson

Ingrid is 45 en heeft jonge kinderen. Ze heeft recentelijk gehoord dat ze de ziekte...

FamiliePatiënten

Het leven met de ziekte van Parkinson kan ook heel mooi zijn

Harmen is 36 als bij hem de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld. Lees snel zijn...