Sailability

Jakob, mijn partner, is 54 jaar en is sinds 2005 bekend met de ziekte van Parkinson. Wij hebben twee jongens van 14 en 11 jaar.

Jakob is opgegroeid met een zeilboot en is gek op zeilen. Hij was zeil- en surfleraar en flottielje leider in Griekenland, in een ver verleden. Het is hem gelukt om ook ons gezin erg enthousiast te maken voor het zeilen. Door de ziekte van Parkinson is het op dit moment onmogelijk voor ons gezin om zelf samen te gaan zeilen.

Gelukkig hebben we vorig jaar Sailability in Kortenhoef ontdekt.

Zij hebben verschillende boten waarin je, ongeacht in wat voor conditie je bent, kunt zeilen. Het is fijn om te weten dat de boten van Sailability niet kunnen omslaan omdat er een gewicht aan het zwaard hangt. De steiger is met een zware elektrische rolstoel te bereiken, er is een passieve tillift aanwezig en een gezellige en kundige groep vrijwilligers. Echt super!

Vorig jaar heeft Jakob een aantal keer met een instructeur gezeild. Nu zeilt hij ook met de kinderen of met mij. Ook heeft hij de mogelijkheid om alleen te zeilen. Er is altijd een instructieboot in de buurt.

Deze zomer willen we het bootje van de kinderen meenemen, zodat we alle vier tegelijk kunnen zeilen. Het fijne is dat je in de boot even vergeet dat je ziek bent, en normaal kan functioneren, aldus Jakob.

Het is echt een aanrader. Ook als je geen ‘zeilverleden’ hebt. Op zijn minst heb je een leuke dag op het water … maar in de praktijk blijkt dat het meer is: sociaal contact, alleen of met anderen zelfstandig bezig zijn. Je laat je handicap echt achter op de steiger. Er is beslist een Sailability locatie in de buurt, het zijn er inmiddels 13. Ga eens kijken. Zeker weten dat je een fantastische dag hebt en terugkomt!

Voor meer informatie: www.sailability.nl of stuur een email: info@sailability.nl

P.S.: Dit verhaal is geschreven door Yvonne Boelens. De zeiler is Jakob Boelens.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...

Patiënten

Parkinson en RBD

Rene Visscher kreeg de diagnose RBD. Sindsdien zet hij zich in om RBD bekender te...