Gerandomiseerde uitgestelde start-proef van Levodopa bij de ziekte van Parkinson

LEAP: Levodopa in Early Parkinson 

Onderzoeker: Constant Verschuur

Dit onderzoek richt zich op het gebruik van levodopa, het meest gebruikte medicijn voor de ziekte van Parkinson. Onder een deel van de neurologen was het een gangbare was dat het gebruik van levodopa mogelijk schadelijk zou kunnen zijn op de lange termijn. Daardoor werden nogal eens ook andere parkinsonmedicijnen voorgeschreven die minder effect hebben op de klachten van patiënt.

Doelstellingen

Onderzocht is of naast het bekende, directe effect van levodopa er ook een effect is op de langere termijn in het functioneren. Dit biedt waardevolle inzichten om de ziekte zo goed mogelijk te behandelen. Mocht het zo zijn dat er een gunstig lange termijn effect werd gevonden, zou dat een extra argument zijn om vroeg in het ziektebeloop te starten met medicatie. Bij een ongunstig lange termijn effect zou dat een argument zijn om het starten met levodopa toch uit te stellen.

Onderzoeksdetails

De onderzoekers ontwierpen deze studie zorgvuldig als een gerandomiseerde, gecontroleerde proef met deelnemers met de diagnose beginnende ziekte van Parkinson. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen: de ene groep begon met levodopa, terwijl de andere groep de behandeling startte na een periode van 40 weken. De onderzoekers deden metingen rond motorische functie, kwaliteit van leven en de progressie van symptomen van parkinson over tijd. De resultaten van de groepen werden met elkaar vergeleken. In totaal duurde het onderzoek ongeveer 5 jaar en deden 446 patiënten uit 57 Nederlandse ziekenhuizen mee.

Resultaat

Het onderzoek liet zien dat er naast het bekende directe, gunstige effect van levodopa geen aanwijzingen zijn voor een bijkomend positief of negatief lange termijneffect.

Context voor patiënten, onderzoek, verzorgers en financiers

Voor patiënten met de ziekte van Parkinson en hun families en verzorgers laat het onderzoek zien dat levodopa een duidelijk gunstig effect heeft op symptomen van de ziekte en dat er geen reden is om behandeling met levodopa uit te stellen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven voor de patiënt.

Voor onderzoekers en financiers benadrukt de studie het belang van het verkennen van innovatieve behandelstrategieën om patiëntenuitkomsten te optimaliseren in de context van een nationale samenwerking van Parkinsononderzoekers. Zo heeft dit onderzoek ook de richtlijnen voor de behandeling van de ziekte van Parkinson beïnvloedt.

Over Contant Verschuur

Na het afronden van de studie Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam eind 2009 ben ik met de opleiding tot neuroloog begonnen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. In december 2016 rondde ik de opleiding tot neuroloog af en ben ik aansluitend in januari 2017 gaan werken in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Mijn aandachtsgebieden zijn bewegingsstoornissen – in het bijzonder de ziekte van Parkinson – en dementie. Daarnaast werk ik sinds 2008 met mijn promotieonderzoek aan de Levodopa in EArly Parkinson (LEAP)-studie.

Dit is een vervolg op de LEAP-studie uit 2011 van Prof. Dr. Rob de Bie cs . Deze werd toen volledig door Stichting ParkinsonFonds gefinancierd. 

Constant Verschuur
Constant Verschuur
Deel dit artikel