Parkinson onderzoek door de tijd heen
- 9 april 2024
Sinds de oprichting in 1998 financiert het ParkinsonFonds al een kleine 100 onderzoeken naar de ziekte van Parkinson. Allemaal met dank aan onze donateurs. Wij investeren in onderzoek naar de oorzaak van deze ingrijpende ziekte. Maar ook om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Al deze onderzoeken brengen ons steeds een stap dichter bij een geneesmiddel tegen de ziekte van Parkinson. Hieronder een kleine greep van de onderzoeken die we samen over de jaren heen mogelijk hebben gemaakt.
1998
Oprichting Stichting ParkinsonFonds. Sindsdien de grootste financier van medisch-wetenschappelijk parkinsononderzoek in Nederland.
1999
Parkinsononderzoek door prof. dr. K.L. Leenders (UMC Groningen).
2002 - 2005
Stamcelonderzoek door prof. dr. E. Hol (NIN).
2003
- Prof. dr. V. Bonifati (Erasmus MC) rondt met succes een genetisch onderzoek naar vroege parkinson af.
- Prof. dr. P. Heutink (Amsterdam UMC) onderzoekt de functionele karakterisering van het DJ-1-eiwit.
2007
Onderzoek van prof. dr. H. Berendse (Amsterdam UMC) naar oorzaken en voorspellers van parkinsondementie (MEG-registratie).
2008 - 2009
- Onderzoek door dr. E. van Wegen (Amsterdam UMC): ontrafeling van het effect van externe ritmen op de mobiliteit. Synchronisatie en toepassing van alternatieve hersencircuits bij mensen met de ziekte van Parkinson.
- Stichting ParkinsonFonds subsidieert de Nederlandse Hersenbank. Een onderzoek naar stamcellen in de hersenen van parkinsonpatiënten door prof. dr. E. Hol (NIN).
2012
Onderzoek naar Levodopabehandeling bij beginnende ziekte van Parkinson: de LEAP-studie door dr. R.M.A. de Bie (Amsterdam UMC/AMC).
2013
- Studie van Nederlandse families met de ziekte van Parkinson, begeleid door prof. dr. A.J.W. Boon (Erasmus MC).
- Doorbraak in het onderzoek door prof. dr. V. Bonifati (Erasmus MC). Ontdekking: mangaan kan leiden tot parkinsonisme.
- Onderzoek naar het effect van lichttherapie bij mensen met de ziekte van Parkinson. Door prof. dr. O. van den Heuvel (Amsterdam UMC/VUmc).
- Het begrijpen van adaptieve neuroplasticiteit bij ziekte van Parkinson door dr. J.E. Visser (Radboud UMC).
- Prof. dr. R.J. Pasterkamp (UMC Utrecht) onderzoekt een celtherapie voor de ziekte van Parkinson.
2014
Het onderzoeken van de genetica van de ziekte van Parkinson vanuit een epidemiologisch perspectief door prof. dr. M.A. Ikram (Erasmus MC).
2015
- Onderzoek naar de relatie tussen pijn en cognitief functioneren bij mensen met de ziekte van Parkinson. Door prof. dr. E. Scherder (Amsterdam UMC/VUmc), met optimale pijnbehandeling als ultiem doel.
- Studie die gedetailleerd inzicht geeft in de anatomie van de subthalame kern door dr. A. Alkemade en prof. dr. B.U. Forstmann (FMG Amsterdam).
2016
- ParkinsonThuis Studie – voor een hogere levenskwaliteit voor patiënten. Door prof. dr. B. Bloem (Radboudumc), 24-uursonderzoek met mobiele technologie, gericht op een behandelplan op maat en geschikt voor monitoring op afstand.
- OPTIMIST-studie voorspellen welke patiënten baat hebben bij DBS. Door prof. dr. B. Hilten en dr. F. Contarino (LUMC).
2017
- Parkinson in een kweekschaal: hoe voorkomen we het afsterven van zenuwcellen? Dr. W. Mandemakers (Erasmus MC).
- Ontdekking: herseneiwit overactief in de ziekte van Parkinson. Door prof. dr. J. Verhaagen en dr. K. Bossers (Nederlandse Herseninstituut).
2018
Onderzoek naar voorkomen van afsterven van zenuwcellen door dr. G.M.J. Segers-Nolten (Universiteit Twente).
2019
- Baanbrekende ontdekking over histamine door dr. L. Shan (Nederlands Herseninstituut). Nieuwe aanknopingspunten om parkinson af te remmen of te voorkomen.
- De rol van LRP10-gen bij het ontstaan van parkinson. Onderzoek door prof. dr. V. Bonifati en dr. W. Mandermakers (Erasmus MC).
- Onderzoek naar de rol van de insula in een vroeg stadium van parkinson, door dr. W. van de Berg (Amsterdam UMC) en dr. F.J. de Jong (Erasmus MC).
2020
Begint parkinson in het afweersysteem? Onderzoek door prof. dr. A.M. Dolga (RUG).
2021
- Onderzoek naar de rol van virusinfecties bij het ontstaan van parkinson. Dr. G.M.J. Segers-Nolten (Universiteit Twente).
- Onderzoek naar de rol van Mcl1 in de overleving van dopamine neuronen. Dr. L. van der Heide (Uva).
2022
- Onderzoek naar slaapstoornis als voorbode van het ontstaan van de ziekte van Parkinson door prof. dr. K.L Leenders (UMC Groningen).
- Onderzoek naar het effect van alfa-synucleïne op de samenstelling en functie van het autofagosomale SNARE complex door dr. T. Koeglsperger (Duitsland).