Behandelingen

De behandeling van parkinson richt zich vooral op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten. Essentieel in de behandeling is een combinatie van medicijnen, voldoende beweging en gezonde voeding. Parkinson is jammer genoeg nog niet te genezen. Het is een progressieve ziekte.

Medicijnen tegen Parkinson

Helaas is er nog geen medicijn dat de ziekte van Parkinson geneest. Wel kan de neuroloog medicatie voorschrijven die de klachten kunnen verminderen. Levodopa of een dopamineagonist zorgen dat het trillen vermindert en dat u soepeler beweegt. Deze medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken, al is het vaak lastig te ontdekken of deze bijwerkingen van de medicatie of door de ziekte komen. Patiënten hebben last van onder andere een droge mond, voelen zich misselijk, duizelig, verward, hebben last van verstopping, slapeloosheid of vallen juist overdag in slaap en ongeremd gedrag. Uw neuroloog probeert de medicatie zo af te stemmen dat u zo min mogelijk bijwerkingen ervaart.

Welke medicijnen tegen parkinson zijn er beschikbaar?

Levodopa

Deze stof wordt in de hersenen omgezet in dopamine en vult het tekort aan dopamine weer aan.

Dopamine-agonisten

Deze medicijnen bootsen de werking van dopamine na. Patiënten krijgen ze soms in de eerste fase van de ziekte voorgeschreven, of later in combinatie met Levodopa.

Anti-cholinergica

Door het dopaminetekort krijgt acetylcholine, een andere boodschapperstof in de hersenen, de overhand. Met anti-cholinergica kan dit worden tegengegaan.

Selegeline

Voorkomt de afbraak van dopamine. Deze stof wordt vaak in een vroeg stadium van de ziekte gebruikt of in combinatie met andere medicijnen.

Therapie tegen Parkinson

Totdat de wetenschap een geneesmiddel heeft gevonden, worden de meeste Parkinsonsymptomen behandeld met medicijnen die de ziekte enigszins draaglijk moeten maken. Elke Parkinsonpatiënt kampt met een ander ziekteproces. Uw specialist of Parkinsonverpleegkundige zal altijd een behandeling op maat samenstellen. Veel patiënten hebben baat bij aanvullende therapieën, variërend van gesprekken met een psychiater tot een specifieke operatie zoals deep brain stimulation.

Parkinson operaties

Welke operaties zijn mogelijk bij Parkinson?

Parkinsonpatiënten die al langere tijd aan de ziekte lijden en bij wie de medicatie onvoldoende helpt tegen de symptomen, komen in aanmerking voor een operatie. Niet iedereen is echter geschikt voor een chirurgische ingreep en het is nooit zonder risico: bespreekt u dit dus met uw neuroloog of parkinsonverpleegkundige.

Meer controle over parkinsonsymptomen

Een operatie kan u helpen meer controle te krijgen over de symptomen. Helemaal genezen kan (nog) niet, dus de ziekte en bijbehorende klachten zullen – ondanks de operatie – langzaam voortschrijden. De meeste patiënten hebben toch nog medicijnen nodig na een operatie.

Hersenstimulatie bij Parkinson

Een van de meest toegepaste chirurgische technieken bij Parkinson is deep brains stimulation (DBS). Hierbij worden diep in de hersenen elektroden geplaatst. Deze zijn aangesloten op een inwendige stimulator. Door elektrische stimulatie kunnen in de hersenen heel gericht symptomen worden onderdrukt.

Toekomst met Parkinson

Hoopgevende ontwikkelingen om Parkinson te overwinnen

Veel van de huidige onderzoeken richten zich op het proberen te vervangen van de verloren dopamine. Zonder dopamine producerende cellen kunnen de hersenen immers niet normaal functioneren, met de bekende Parkinsonsymptomen als gevolg.

Onderzoek

Het ParkinsonFonds financiert ook onderzoek rond gentherapie. Doel van deze studie is het voorkomen van het afsterven van zenuwcellen. Met steun van donateurs maken we ook stamcelonderzoeken mogelijk. Hierbij proberen wetenschappers of afgestorven dopamine producerende cellen kunnen worden vervangen door nieuwe gezonde dopamine producerende cellen. Deze nieuwe cellen komen van in het laboratorium gekweekte stamcellen. Hoopgevende ontwikkelingen voor de toekomst!