Voor onderzoekers

Al 25 jaar financiert de Parkinson Stichting fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson. Zonder oorzaak vinden we namelijk geen oplossing. Grondig onderzoek naar de oorzaak, gevolgen, behandelingen en oplossingen is kostbaar en tijdrovend. En het is dringend nodig, vooral nu de ziekte van Parkinson de snelst groeiende hersenziekte is en steeds vaker wordt vastgesteld bij jongere mensen.

Veelgestelde vragen

  1. Je moet een Principal Investigator zijn en een vaste positie hebben van ten minste postdoc- of universitair hoofddocentniveau aan een Nederlandse universiteit, medisch centrum of een ander Nederlands non-profit onderzoeksinstituut.

  2. Je wordt verwacht deze positie gedurende de gehele duur van het project, waarvoor financiering wordt gevraagd, te behouden.

  3. Je mag niet meer dan één subsidieaanvraag indienen als Principal Investigator of co-PI in dezelfde subsidieoproep. Wel kun je deelnemen als medewerker aan een andere aanvraag.

  4. Co-PI’s of medewerkers uit andere Europese landen kunnen mogelijk worden opgenomen.

  5. Er is geen vastgestelde noch maximale budgetwaarde, maar aanvragen die doorgaans door de SPF worden ondersteund, hebben een budget van ongeveer 200-300 duizend euro, verdeeld over 3-4 jaar.

  6. Je kunt financiering aanvragen voor salarissen van onderzoekspersoneel (PhD-studenten, postdocs, technici), verbruiksartikelen, kleine instrumentatie en andere kosten (zoals reiskosten en publicatiekosten). Het salaris van de Principal Investigator kan echter niet worden opgenomen.

  7. Een gedetailleerde begroting moet worden verstrekt in de aanvraag, en overheadkosten tot 10% van de totale directe kosten kunnen worden toegevoegd.

  8. Houd er rekening mee dat alle aanvragen worden gescreend op naleving van de gegeven richtlijnen en volledigheid voordat ze worden beoordeeld door de Wetenschappelijke Adviesraad (SAB) van de SPF. Het is belangrijk om de specifieke criteria en vereisten van de Stichting ParkinsonFonds zorgvuldig te volgen bij het indienen van een aanvraag voor onderzoekssubsidie.

Om onderzoekssubsidie aan te vragen bij de Stichting ParkinsonFonds (SPF), moet je de volgende documenten en informatie indienen:

  1. Aanvraagformulier:

    • Vul het aanvraagformulier in dat beschikbaar is op onze website.
  2. CV:

    • Lever een curriculum vitae (CV) in waarin je professionele achtergrond en ervaring worden beschreven. Dit geldt niet alleen voor de Principal Investigator maar ook voor andere deelnemers aan het onderzoeksproject.
  3. Onderzoeksvoorstel:

    • Beschrijf een gedetailleerd onderzoeksvoorstel dat de volgende aspecten omvat:
      • Relevantie voor het begrip van de oorzaken, mechanismen, of de pathofysiologie van de ziekte van Parkinson.
      • Kwaliteit van het project, inclusief helderheid, originaliteit, methodologische degelijkheid, haalbaarheid, ethiek, en waar voor het geld.
      • Een duidelijke begroting die de verwachte kosten verdeelt over verschillende uitgaven, zoals salarissen van onderzoekspersoneel, verbruiksartikelen, kleine instrumentatie, en andere kosten (bijv.: reiskosten, publicatiekosten).
      • Mogelijke overheadkosten, die tot 10% van de totale directe kosten kunnen bedragen.
  4. Publicatie- en subsidietrackrecords:

    • Geef informatie over de publicatie- en eerdere subsidietrackrecords van de Principal Investigator en andere deelnemers op het gebied van Parkinson’s Disease (PD) onderzoek.
  5. Overige relevante documentatie:

    • Eventuele andere documentatie die relevant is voor de beoordeling van de aanvraag.

Zorg ervoor dat alle documenten en informatie in het Engels worden opgesteld, zoals aangegeven in de tekst. Na het indienen van de aanvraag zal deze worden gescreend op naleving van de richtlijnen en volledigheid voordat deze wordt beoordeeld door de Wetenschappelijke Adviesraad (SAB) van de SPF.

Voor vragen over onderzoekssubsidie kun je contact opnemen met Lex Knobben, de directeur van de Stichting ParkinsonFonds. Je kunt hem bereiken via e-mail op het volgende adres: lexknobben@parkinsonfonds.nl. Daarnaast kun je ook telefonisch contact opnemen via het telefoonnummer +31 (0)23 – 554 0754. Mocht je vragen hebben of aanvullende informatie nodig hebben met betrekking tot het aanvragen van onderzoekssubsidie, dan is Lex Knobben degene die je kunt benaderen voor assistentie en opheldering.

Scientific advisory board

De Scientific Advisory Board adviseert het ParkinsonFonds over onderzoeksvoorstellen en monitort de onderzoeken op haar voortgang. Zo borgen we dat uw donatie goed wordt besteed.

Prof. Dr. E. Aronica

Professor Neuropathology UMC Amsterdam Faculty of Medicine

Prof. Dr. V. Bonifati

Professor of Genetics of movement Disorders Erasmus MC Rotterdam Faculty of Clinical Genetics

Prof. Dr. A.M. Dolga

Associate Professor Regenerative Neuropharmacology University of Groningen Faculty of Science and Engineering

Prof. Dr. K.L. Leenders

Professor of Neurology UMC Groningen Faculty of Neurology

Prof. dr. R. de Bie

Professor of Neurology at Amsterdam MC (AMC)

Prof. dr. K. Broersen

Associate Professor at the University of Twente Faculty of Science and Technology

Recent goedgekeurd

Parkinson onderzoek door de tijd heen

Sinds 1998 financiert Stichting ParkinsonFonds onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson. Hieronder slechts een greep van de bijna 100 onderzoeken we wij al mogelijk...

Het optimaliseren van de langetermijneffecten van DBS door continue metingen van hersenactiviteit 

Ons doel is om de effectiviteit van diepe hersenstimulatie (deep brain stimulation, DBS) voor de ziekte van Parkinson te vergroten. Dit willen we bereiken door de hersenstimulatie...

Welke moleculaire mechanismen veroorzaken erfelijke vormen van parkinson?

Het belangrijkste doel van ons onderzoek is het in kaart brengen van de moleculaire mechanismen die erfelijke vormen van de ziekte van Parkinson veroorzaken. Wat zijn de...

Wat zijn biomarkers voor een vroege diagnose van parkinson?

Ons onderzoeksproject is een internationale samenwerking tussen medische centra in België, Nederland en Duitsland. Ik ben bewegingsstoornisneuroloog en coördinerend onderzoeker bij dit project. Eerder onderzoek toonde al...

Het remmen van ferroptose in de ziekte van Parkinson

Dit onderzoeksproject kent twee hoofddoelen: het bestuderen van de interactie tussen eiwitstapeling en ferroptose – een vorm van geprogrammeerde celdood – en het beïnvloeden hiervan met onder...

Kunnen beschadigde cellen in het brein herstellen?

“Wij willen bepalen of de stamcellen van het brein geactiveerd kunnen worden om nieuwe hersencellen te produceren. Wij weten dat er nog stamcellen aanwezig zijn in het...