Nachtrust met parkinson
Mensen met de ziekte van Parkinson kampen vaak met slaapstoornissen. Ze hebben moeite met in slaap vallen en in slaap blijven. Bovendien hebben ze last van stijve spieren en spiersamentrekkingen tijdens het slapen. Ze dromen vaak heel intens, kunnen opeens gaan slaapwandelen en worden regelmatig wakker met hoofdpijn. Sommige patiënten krijgen slaapapneu en ademen bepaalde periodes niet tijdens hun slaap. Het gevolg is vaak dat patiënten overdag extreem moe zijn en tegen slaapaanvallen vechten of juist langdurig slapen. Waardoor ze ’s nachts weer wakker liggen, heel hinderlijk en vermoeiend.
We verzamelden een aantal tips voor u om met slaapstoornissen om te gaan.
1. Stel een slaapschema op
Structuur en regelmaat zijn eerste stappen naar een betere nachtrust. Ga dus zoveel mogelijk op een vaste tijd naar bed en sta ook zoveel mogelijk op een vast tijdstip op.
2. Beweeg
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag. Maak een ommetje, ga op de fiets naar de supermarkt, houd die spieren soepel! Minimaal vijf keer per week een
half uur bewegen is hiervoor essentieel. Maar forceer niks.
3. Geen opwekkende middelen
Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol. Deze opwekkende middelen laten de hart sneller kloppen en de bloeddruk stijgen. Het lichaam zal alert blijven zolang deze middelen zich in de bloedstroom bevinden.
4. Relax
Ontspan voor het slapengaan. Vermijd afleidingen en activiteiten die de hersenen stimuleren. Leg bijvoorbeeld uw telefoon, laptop of tablet weg ruim voor het slapengaan.
5. Slaap minstens tot zonsopgang
Niet het aantal uren dat u slaapt is belangrijk, maar of u zich uitgeslapen voelt. Toch is het aan te raden te slapen tot wanneer de zon opkomt. Hiermee stopt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon.
6. Lig niet te woelen
Ga niet in bed gefrustreerd liggen woelen en piekeren wanneer u niet in slaap valt. Ga er even uit voor een ommetje door het huis. Houd de omgeving wel zo donker mogelijk
(in verband met de aanmaak van melatonine) en vermijd de telefoon, tablet en andere lichtgevende schermen.
7. Zorg voor een juiste temperatuur
Zorg ervoor dat de slaapkamer de juiste temperatuur heeft. Wanneer het lichaam de ideale lichaamstemperatuur niet kan bereiken, verstoort het de nachtrust. De meest ideale temperatuur tijdens het slapen is 18 graden.
8. Hulpmiddelen
Sommige mensen worden ’s nachts minder vaak wakker dankzij verduisterende gordijnen of het gebruik van oordopjes. Mocht u ’s nachts toch wakker worden, zorg dan voor hulpmiddelen waarmee u zich makkelijk in bed kunt omdraaien, zoals een papegaai, een bedbeugel of een in hoogte verstelbaar bed.
Raadpleeg uw arts
Komt u niet van uw slaapproblemen af? Raadpleeg dan uw arts. Hij of zij kan u ook het beste vertellen welke medicamenten u eventueel kunt gebruiken tegen de slaapstoornissen. Het is belangrijk dat u uw symptomen zo precies mogelijk omschrijft, zodat uw arts de geneesmiddelen zo goed mogelijk kan afstemmen. Ga dus nooit zelf experimenteren met medicijnen, maar laat u altijd uitgebreid voorlichten door een specialist.