Alleen als je afscheid kunt nemen van dat wat je kon, openen zich nieuwe wegen

Kees van den Berg is 69 jaar, hij houdt van hardlopen, is hardlooptrainer bij AV23, heeft de ziekte van Parkinson en hij geeft hardlooptraining aan mensen met parkinson. In een openhartig gesprek vertelt Kees over het trainerschap en parkinson. 

Ik mis het als ik niet ga

Je bent nu 69 jaar en je bent een door de wol geverfde hardloper bij AV23 in Amsterdam. Heb je altijd gerend? 

Met hardlopen ben ik eigenlijk relatief laat begonnen. Ik deed aan wielrennen maar hardlopen? Nee. Daarmee begon ik pas op mijn veertigste. Toen mijn zoon lid werd van AV23 dacht ik: ‘Dat wil ik ook’ en zo kwam ik in aanraking met het hardlopen. Mijn PR op de 10km liep ik op mijn 56ste met 0:46 minuten. Ik heb altijd met veel plezier gelopen. Helaas kreeg ik op 11 maart 2020 de diagnose ziekte van Parkinson. Bij mij zijn het niet zozeer de fysieke klachten waar ik last van kreeg, maar meer de mentale. Inmiddels merk ik wel dat het lopen wat strammer gaat, maar als ik niet ga hardlopen dan mis ik het echt. 

Grote stap

Je hebt zelf de ziekte van Parkinson en je geeft hardlooptraining? Vertel! 

Als hardloper weet je hoe belangrijk een goede training is. Ik was al hardlooptrainer voordat ik de diagnose kreeg. Bewegen is voor iedereen belangrijk maar als je de ziekte van Parkinson hebt, dan is het extra belangrijk om in beweging te zijn. Zodra je de diagnose krijgt, wordt het belang van bewegen benadrukt. Maar als je voor je diagnose niet (veel) aan sport deed, dan is in beweging komen een heel grote stap. Juist dan heb je écht iemand nodig die verstand heeft van bewegen.  Juist als hardloper wilde ik niet door de ziekte stil komen te staan. Echt lange afstanden lopen? Dat gaat niet meer, maar training geven? Dat kan ik wel. Ik begrijp hoe lastig in beweging komen kan zijn juist  omdat ik zelf parkinson heb. Zo is eigenlijk het idee ontstaan om training te gaan geven aan mensen met parkinson.  

Flyeren en beginnen

En hoe ging het vanaf daar? 

Dat was relatief eenvoudig. Ik heb het idee voorgelegd aan de club en zij omarmden het idee meteen. Ik kreeg een tijdslot op de baan om training te gaan geven, ik heb een flyer gemaakt en die heb ik zelf in de omgeving van AV23 verspreid. Bij de eerste training dacht ik echt dat er niemand zou komen opdagen, maar dat was niet zo. Er was gelijk een loper. De groep bestaat inmiddels uit vijf hardlopers en iedereen doet mee op eigen niveau. Daar is ook alle ruimte voor. Leuk om te vertellen: twee lopers hebben nog niet zo lang geleden zelfs voor het eerst in hun leven meegedaan aan een 5 kilometer evenement. Mooi he? 

Het sociale aspect

Wat vind jij belangrijk om mee te geven aan de groep? 

Natuurlijk doen we als loopgroep aan bewegen maar het sociale aspect is net zo belangrijk. Samen met de groep veiligheid centraal stellen is onderdeel van elke training maar daarmee bedoel ik niet alleen dat je goed moet opletten of de baan vrij is van obstakels. Ik bedoel ook dat een loper zich veilig moet voelen in de groep. Hardlopen, ook al klinkt dit gek, doe je samen. Je komt samen in beweging en je support elkaar. Voor mij is het mooi om te zien dat lopers ook komen als ze zelf echt niet mee kunnen trainen maar dan komen om toch samen met de groep te zijn. De groep samen zien groeien op allerlei verschillende niveaus en manieren? Dat vind ik mooi. Tijdens mijn vakantie mocht de groep gewoon zelfstandig trainen op de baan tijdens ons trainingsslot en dat hebben ze echt gedaan. Zonder mij en met elkaar. Dat is prachtig. Dan is de groep écht een groep. 

Ook nog even dit….

Wat ik ook graag wil zeggen is dat ik hoop dat meer mensen met de ziekte van Parkinson komen hardlopen. Het is zo mooi om te ontdekken wat er mogelijk is als je kunt loslaten wat je kon. Met parkinson heb ik geleerd dat je na elke dip weer een beetje terug kunt komen. Niet zoals daarvoor, maar toch. Je kunt na een dip wel weer in beweging zijn en leren genieten van die momenten? Dat gun ik echt iedereen. 

Heb jij zelf de ziekte van Parkinson en ben jij nieuwsgierig geworden naar hardlopen bij AV23? Neem dan vooral contact op met Kees van den Berg via parkinson@av23.nl  

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...

Onderzoek

Boksen met de ziekte van Parkinson – kom je meedoen?

Bij Only Friends in Amsterdam wordt sinds kort Parkinson Boxing aangeboden. Dennis en Myron hebben...

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.