“Boks uzelf uit de hoek van de patiënt”

Door Sparking Boxing, boksen zonder fysiek contact, voelen mensen met Parkinson zich een stuk beter. Hoe dan? Heleen Burghout van FysioAlign Fysiotherapie legt het uit.

Wat is Sparking Boxing precies?

“Het is een bokstraining speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson. We noemen het ook wel non-contact boksen. Het is namelijk niet de bedoeling om echt met elkaar in gevecht te gaan en klappen te incasseren. De deelnemers leren bokstechnieken en vooral het uitvoeren van dubbeltaken die daarmee gepaard gaan. We leren ze verschillende bewegingen tegelijk uit te voeren. De training combineert uithoudingsvermogen, kracht en vaardigheden. Sinds februari 2014 organiseer ik deze bokstraining samen met Hans Louwerse van Sport Team Ede in zijn sportschool. We wonnen er meteen de Parkinson Innovation Award mee. Een mooie motivatie om de trainingen te blijven geven en het concept landelijk uit te rollen. Inmiddels is Sparking Boxing ook mogelijk in Zeist, Velp en Houten.”

Kan elke Parkinsonpatiënt meedoen met de bokslessen?

“In principe kan iedereen deelnemen, in elke fase van de ziekte zijn verbeteringen mogelijk. De training houdt nadrukkelijk rekening met ieders niveau. De groepslessen zijn echter nog niet geschikt voor mensen met DBS. We weten namelijk niet zeker wat de voerdraden aan beweeglijkheid verdragen. Individuele lessen mogen wel bij trainers die goed op de hoogte zijn van DBS. Bij Sparking Boxing werken de bokstrainers en ParkinsonNet fysiotherapeuten nauw samen om optimale en veilige trainingen te garanderen.”

Waarom is deze bokstraining zo goed als je Parkinson hebt?

“De combinatie van training op uithoudingsvermogen en vaardigheden stimuleert de hersenen om allerlei stofjes aan te maken die de dopamine tijdelijk kunnen vervangen en versterken. Daarnaast worden andere hersendelen uitgedaagd om de functie van de aangedane hersendelen over te nemen. Dat noemen we neuroplasticiteit. Dit fenomeen lijkt de hersencellen die nog werken te beschermen tegen verdere afbraak. Hiervoor is wel een uitdagende inspanning nodig. Bewegen in elke vorm is goed, maar Sparking Boxing biedt extra’s. Wij trainen lichamelijke én cognitieve vaardigheden. Het – opnieuw – leren van motorische vaardigheden en het uitvoeren van complexe taken heeft gunstige effecten op Parkinsonpatiënten. Ze verbeteren hun kracht, conditie, flexibiliteit en snelheid. Ze voelen zich fitter en krijgen meer zelfvertrouwen.”

Dat is prachtig!

“De resultaten zijn nog beter dan we verwachtten. Bij de deelnemers verminderen hun Parkinsonsymptomen. Ze kunnen soms met minder medicatie toe. En ze functioneren gemakkelijker en gelukkiger in het dagelijks leven dan vóór de trainingen. Uit testen die we afnemen, blijkt dat conditie en kracht langdurig goed op peil blijven. Deelnemers voelen zich sporter in plaats van patiënt, en merken dat ze meer kunnen dan ze dachten. Vooral het samen knokken en het onderlinge contact ervaren ze als heel belangrijk.”

Kijk voor meer informatie op www.fysioalign.nl.

Gerelateerd nieuws

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...

Onderzoek

Boksen met de ziekte van Parkinson – kom je meedoen?

Bij Only Friends in Amsterdam wordt sinds kort Parkinson Boxing aangeboden. Dennis en Myron hebben...

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.