Boksen met de ziekte van Parkinson - Doe je mee?

Parkinson bokstraining bij Only Friends in Amsterdam-Noord

Half april zoekt Esther Bussink contact met ons. Zij is als vrijwilliger actief voor Only Friends in Amsterdam-Noord waar sinds 8 april lessen parkinson boxing worden aangeboden. Een nieuwe sport bij dé sportclub die echt 100% is ingericht op en voor mensen met een handicap en nu met de komst van parkinsonboksen een lesaanbod heeft van 30 sporten. Het duurt dan ook niet lang of we mogen in een echte dojo een parkinsonboksles bijwonen. De pittige en afwisselende les wordt gegeven Dennis en Myron Gebbink, vader en zoon en de drijvende krachten achter Only Friends.Op de dag dat wij de les mogen bijwonen, werken Ronald, Martin en Petra zich fanatiek en ook gezellig in het zweet.

Only Friends – een stukje geschiedenis

Sinds 8 april bieden jullie parkinsonboksen aan maar jullie bestaan al een tijdje als bijzondere sportschool. Wat kunnen jullie vertellen over de geschiedenis van Only Friends?

Dennis neemt het woord: “Toen Myron werd geboren had hij geen gemakkelijke start. Hij heeft moeten vechten om het leven te mogen zien en uiteindelijk na een aantal onderzoeken bleek hij een dubbelzijdige hersenbeschadiging te hebben. Sporten heb ik zelf altijd heel belangrijk gevonden. Zelf kom ik uit het kickboksen en voetballen. Op jonge leeftijd heb ik de keus gemaakt voor voetbal. Toen Myron een kleine jongen was merkte ik dat hij écht zijn hart verloor aan voetballen maar dat er geen enkele reguliere club was waar hij zijn hart kon ophalen en mee kon doen. Dat was voor mij de aanleiding om een eigen club op te richten waar je alleen kan komen sporten met een handicap. We zijn nu 24 jaar verder, we hebben 861 leden en we bieden sinds 8 april dertig verschillende sporten aan waaronder parkinsonboksen. Myron is inmiddels 31 jaar en zelf als trainer werkzaam bij Only Friends bij verschillende discliplines.”

 

Parkinsonboksen

En hoe is parkinsonboksen in het aanbod erbij gekomen?

“Met de groei van het aantal leden zagen we ook dat er meer ouderen kwamen die om verschillende redenen niet meer in het reguliere circuit kunnen sporten en zo de weg naar ons hebben gevonden. Bij de bokslessen voor Older Friends, zoals deze doelgroep heet bij ons, ontdekte ik dat er mensen met parkinson waren. Dat vormde voor mij de aanleiding om mij te verdiepen in de ziekte van Parkinson en zo ontdekte ik de opleiding voor parkinson boxing in Ede bij Rock Steady Parkinson Boxing. Samen met Myron heb ik de cursus gedaan en we hebben allebei  succesvol het certificaat gehaald. Op 8 april hebben we onze eerste les gegeven aan twee mensen en nu hebben we drie mensen met parkinson en een buddy van iemand met parkinson die bij ons trainen.

Myron waarom is het voor jou zo belangrijk om deze trainingen te geven?

“Zoals mijn vader vertelde heb ik zelf een handicap door mijn dubbelzijdige hersenbeschadiging maar ik heb nooit naar mezelf gekeken als beperkt. Ik ben helemaal niet beperkt namelijk en ik kan alles. Sporten heeft mij heel veel gebracht en dat draag ik graag uit. Sporten kan voor iedereen iets doen. Wat er ook op je pad komt en wie je ook bent. Je lichaam en je geest hebben baat bij sport. Dat geldt natuurlijk voor iedereen maar het geldt in het bijzonder voor mensen met de ziekte van Parkinson. Toen ik bij de kickbokstrainingen zag dat er mensen met parkinson bij waren, was dat voor mij een trigger om te onderzoeken hoe ik deze mensen nog beter kan helpen. Het belangrijkste bij Only Friends is dat we altijd denken vanuit wat er wel kan en vanuit elkaar sterker maken. De bokstrainingen geven daar heel goed invulling aan.

En Esther jij bent als vrijwilliger betrokken bij Only Friends?

“Vijf jaar geleden kreeg ik de ziekte van Parkinson en het is misschien heel gek om te zeggen maar juist door deze diagnose is alles in mijn leven gaan stromen. Samen met sportschool Van Der Velde organiseerde we in Veenendaal, waar ik woon een sportmiddag, daarna hebben Lisa Koppes en Madeleine ter Maat een documentaire over mijn leven gemaakt [red.: https://youtu.be/1_Zq7JmpQcU?si=HonJlAUJnkKH-zp9]. Als ervaringsdeskundige heb ik al aan verschillende activiteiten meegewerkt. Dennis en Myron ken ik al heel lang dus toen ik hoorde dat zij bij Only Friends parkinsonboksen gingen geven, was het voor mij meteen duidelijk dat ik daar als vrijwilliger wel in wilde helpen. Ik help nu met het stuk contacten leggen naar partijen die zich bezighouden met de ziekte van Parkinson. Zo kwam ik bij jullie uit. Ik wil graag dat mensen weten dat je in Amsterdam bij Only Friends kunt gaan boksen als je parkinson hebt.”

Boksen werkt echt!

Tijdens de les en na afloop bij de koffie  komen de verhalen van de deelnemers los. Ronald vertelt: “Ik boks twee keer per week. Een keer hier in Amsterdam en een keer in Purmerend waar ik woon. Ik merk echt het verschil. Als ik heb gebokst dan ben ik minder stram, komt het gevoel in mijn armen en handen terug en heb ik ook minder andere klachten. Voor mij is het echt heel belangrijk om te boksen. En als dat voor mij zo is dan denk ik dat dit voor veel meer mensen zo kan zijn.”

Wij hebben met veel bewondering en respect voor Ronald, Petra en Martin gekeken naar de les. Heel erg mooi dat we deze mochten bijwonen. Hartelijk dank daarvoor. Heb jij de ziekte van Parkinson en wil je graag kennismaken met parkinsonboksen? Neem dan contact op met Only Friends door te bellen of te mailen met Dennis Gebbink: 06-21534464 / dennis.gebbink@onlyfriends.nl