De invloed van aanraking op chronische pijn bij parkinsonpatiënten

Ik ben Larissa Meijer, neuropsycholoog aan de Universiteit Utrecht. Na mijn studie, heb ik gewerkt in een centrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, MS en parkinson. Daarnaast werkte ik als docent aan de Universiteit Utrecht. Vanuit daar ben ik begonnen met wetenschappelijk onderzoek. Op dit moment doe ik samen met mijn collega’s onderzoek naar de invloed van aanraking op chronische pijn bij parkinsonpatiënten. Dit doen we in samenwerking met het Parkinsonfonds.

Kan aanraking chronische pijn verlichten?

Van alle mensen met parkinson leeft 30 tot 95% met pijn. Dat heeft veel invloed op hun dagelijks leven. Veel pijn wordt vaak niet of niet goed behandeld. Door een speciaal type aanraking voelen mensen minder pijn. De pijnprikkel kan het brein dan moeilijker bereiken of wordt in het brein geremd. Kan aanraking de pijn die veel parkinsonpatiënten ervaren verlichten? Dat is de vraag die wij willen beantwoorden. In de eerste studie van het onderzoek kijken wij daarom in een traject van drie weken of de aanraking de pijnsignalen van mensen met chronische pijn laat afnemen. Wie deelneemt aan het onderzoek, krijgt twee soorten aanrakingen. Als eerst een langzame aanraking die lijkt op een soort streling én daarna een snellere aanraking die te vergelijken is met wrijven.

De aanraking wordt gegeven door iemand die dichtbij de patiënt staat, het liefst zijn of haar partner. Er is namelijk gebleken dat de aanraking van een naaste voor betere effecten zorgt. Dat zien we ook terug in de hersenen.

Nog weinig onderzoek naar chronische pijn bij Parkinson

Verder vragen wij om vragenlijsten in te vullen, voor een goed beeld van de pijn en de werking van de aanrakingen. Uit recente studies blijkt dat aanraking pijn kan verminderen, maar er is nog niet zo veel bekend over de werking bij parkinson en chronische pijn. We hopen dat het een mooie toevoeging wordt in de behandeling van chronische pijn. Gezien het onderzoek nog lopend is, kan ik nu niet te veel vertellen over de exacte werking of de achtergrond van het onderzoek. Dit zou deelnemers mogelijk kunnen beïnvloeden in hun verwachting van de aanraking.

Helpt u mee?

Het onderzoek is begonnen begin 2020. Door de corona pandemie heeft het onderzoek enige vertraging op gelopen, maar we zijn nu weer volop bezig. Op dit moment zijn we bijna klaar met de eerste studie, maar we zoeken nog een aantal deelnemers.  Mocht u geïnteresseerd zijn in het onderzoek en/of willen deelnemen, kunt u contact met Larissa Meijer opnemen via l.l.meijer@uu.nl.

Een nieuwe behandelmethode

Mocht uit het onderzoek naar voren komen dat aanraking pijn bij parkinson vermindert, dan zou dit kunnen leiden tot een nieuwe behandelmethode. Een behandeling zonder bijwerkingen, die vanuit huis kan worden gegeven, zonder dat een specialist hierbij nodig is. De aanraking is namelijk gemakkelijk aan te leren door middel van een korte demonstratie of videomateriaal. Dit maakt het niet alleen gemakkelijk uit te voeren, maar ook toegankelijk voor iedereen. Het onderzoek is dus vooral gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven voor de patiënt van NU en de toekomst.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...

Onderzoek

Boksen met de ziekte van Parkinson – kom je meedoen?

Bij Only Friends in Amsterdam wordt sinds kort Parkinson Boxing aangeboden. Dennis en Myron hebben...

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.