Fietsroutes gewandeld

Danyell Onbehauen-Frigge (67) is een fanatiek wandelaar. Proviand mee en gáán. Ze wandelde al vele honderden kilometers, zowel in Nederland als in het buitenland. Als donateur van het ParkinsonFonds ontving zij in 2019 het speciale boekje met twaalf Nederlandse fi etsroutes, een in elke provincie. Zij besloot dat deze routes ook best bewandelbaar waren – en liep er vervolgens elke maand eentje. Als bedankje voor de routes deed zij een mooie donatie voor Parkinsononderzoek.

Hartelijk dank voor je donatie!

“Graag gedaan. Ik bepaal per jaar de goede doelen waaraan ik doneer. Onderzoek naar Parkinson vind ik erg belangrijk: er is nog geen remedie voor. Fijn om zo bij te kunnen dragen aan meer kennis over de ziekte. En ik vind het leuk om op deze manier te bedanken voor de routes, daar heb ik van genoten.”

Wat vind je zo fijn aan wandelen?

“Het ‘eropuit trekken’; geen ommetje, maar echt een hele dag op pad. Voorbereidingen treffen – rugzak, kof e in de thermos fles, brood of crackers, route bepalen, camera en GPS mee – de wekker heel vroeg zetten en vaak nog voor zonsopgang ergens in Nederland gaan wandelen. Nieuwe gebieden ontdekken, bekende gebieden eens in een ander jaargetijde lopen. Meestal in de natuur, soms een stadswandeling, vaak ook routes met een historisch tintje. Een beetje uitdaging mag er ook wel in zitten. Ik heb meerdere tochten van 80 en 100 kilometer gelopen. Maar nu houd ik het
bij iets kortere afstanden, mijn leeftijd en lichamelijke conditie – ik heb COPD – gaan toch meetellen.”

Welke routes uit het ‘Parkinsonboekje’ vond je de mooiste?

“De routes in Friesland en Groningen. Ook vanwege mijn voorkeur voor lopen in open land. Liefst loop ik in de polder of in boerenland, waar ik heerlijk om me heen kan kijken. Ik houd ook van wandelen op verharde paden, dus wat dat betreft waren deze  etsroutes ook een schot in de roos. Geen blubberpaden waarin je tot je enkels wegzakt, maar gewoon lekker op asfalt of bestrating.
Hoef ik niet zo op te letten waar ik mijn voeten zet, maar kan ik volop genieten van het uitzicht.”

Zoekt u inspiratie voor wandelroutes? Op danyell.nl beschrijft Danyell haar wandeltochten.

In dit 32 pagina’s tellende fietsrouteboekje vindt u de mooiste fietsroutes gerangschikt per provincie.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

ActiesOnderzoek

Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek

Terug naar overzicht Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek Een enthousiast koppel! Enthousiast stapt een tweetal op...

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...

Onderzoek

Boksen met de ziekte van Parkinson – kom je meedoen?

Bij Only Friends in Amsterdam wordt sinds kort Parkinson Boxing aangeboden. Dennis en Myron hebben...