Francisco Pan-Montojo onderzocht: geneesmiddelen tegen neuronale dood bij parkinson

Francisco Pan-Montojo onderzocht: geneesmiddelen tegen neuronale dood bij parkinson. Hij vond effectiviteit bij paraquat-geïnduceerde ziekte (parkinson die veroorzaakt is door pesticide paraquat), maar niet bij genetische vormen met alfa-synucleïne-overexpressie.

Kun je iets meer over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Francisco Pan-Montojo. Ik kom uit Spanje, waar ik geneeskunde heb gestudeerd. Daarna deed ik mijn PhD en specialisme in Duitsland aan de Technische Universiteit Dresden en het Max-Planck Instituut voor Celbiologie en Genetica.”

Wat was het doel van dit onderzoek?

“Het doel van dit onderzoeksproject was om het beschermende effect van twee kandidaat-geneesmiddelen (glycolzuur en D-lactaat) tegen neuronale dood (het sterven van neuronen, red.) te onderzoeken in een nieuw model van de ziekte van Parkinson, gebaseerd op de overexpressie (het teveel, red.) van alfa-synucleïne, een eiwit waarvan bekend is dat het een belangrijke rol in het ontstaan ​​en de progressie van de ziekte bij patiënten.”

Kun je iets vertellen over de aanpak en de resultaten?

“We gebruikten een nieuw diermodel, ontwikkeld door prof. Oertel en collega’s in Marburg. Dit model is gebaseerd op de injectie van een virus in een hersengebied dat is aangetast bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Het geïnjecteerde virus veroorzaakt vervolgens de productie van zeer grote hoeveelheden alfa-synucleïne, wat leidt tot de dood van de neuronen waarin dit tot expressie komt. Onze eerste resultaten tonen aan dat, hoewel glycolzuur en D-lactaat zeer beschermend waren tegen paraquat (een pesticide die verband houdt met het optreden van de ziekte van Parkinson bij mensen die eraan worden blootgesteld), ze de dood van neuronen niet kunnen voorkomen in neuronen die alfa-synucleïne tot overexpressie brengen. We analyseren nu andere hersengebieden die met dit gebied zijn verbonden om te zien of glycolzuur en D-lactaat kunnen beschermen tegen de progressie van de ziekte.”

Zijn er ook onverwachte uitkomsten?

“We waren een beetje teleurgesteld dat glycolzuur en d-lactaat de neuronen niet beschermden die alfa-synucleïne in grote hoeveelheden produceerden. We hopen echter een verschil te zien in het verloop van de ziekte!”

Wat betekent dit onderzoek concreet nú voor mensen met parkinson?

“We zijn nog bezig met het afronden van de analyse van andere hersengebieden. Het zou kunnen dat we toch een positief effect vinden van de behandeling op het ziekteverloop. Tot die tijd is de conclusie dat deze behandeling de ziekte kan helpen voorkomen bij mensen die worden blootgesteld aan paraquat, maar níet bij genetische vormen van de ziekte die gepaard gaat met een toename van de productie van alfa-synucleïne.”

Komt er een vervolg op dit onderzoek?

“Natuurlijk zijn we nog niet klaar met de analyse. Als we iets interessants vinden, laten we het de patiënten weten en zoeken we naar financiering om de behandeling naar de patiënten te brengen.”

(Noot van de redactie: beeld bij dit artikel is illustratief en niet afkomstig van het betreffende onderzoek.)

Guus de vrouw van meneer Postma
Guus, de vrouw van meneer postma
Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Tips

Je doet ertoe, ook met de ziekte van Parkinson

Ruben is parkinsonbokstrainer geworden. In dit openhartige interview vertelt hij waarom.

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...