Harvey loopt de Amersfoort Marathon voor zijn broer, die parkinson heeft

Harvey (22) en zijn broer Stuart (31) zijn close. Vorig jaar kreeg zijn broer de diagnose parkinson, tot grote verbazing van iedereen. Om Stuart een hart onder de riem te steken, loopt Harvey nu de Amersfoort Marathon om geld in te zamelen voor fundamenteel onderzoek. (Foto: links Harvey, rechts Stuart)

“Een jaar of drie, vier geleden, kreeg mijn broer enorme pijn aan zijn been. De huisarts kon niets vinden en hij werd doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar hebben ze ontzettend van alles onderzocht, maar er kwam geen conclusie van waar die pijn nou ontstond. Uiteindelijk besloot de neuroloog vorig jaar een DAT-scan te doen. Met name om uit te sluiten dat het parkinson was. Het lag niet in de lijn der verwachtingen dat de uitslag inderdaad wél parkinson zou zijn. Daar was mijn broer veel te jong voor toch? Hij is pas 31!

Overrompeld maar ook opgelucht

Toen hij me belde over de uitslag, verwachtte ik dus eigenlijk niet dat het parkinson zou zijn. Ik reageerde dan ook overrompeld, ik kon het haast niet geloven. Was er niet een foutje gemaakt? Maar nee, het bleek toch echt parkinson. Het was natuurlijk vreselijk, de diagnose, maar ergens was het voor hemzelf ook wel een opluchting, al klinkt dat wel vreemd. Het is gekmakend als je lange tijd met klachten loopt en je weet niet wat de oorzaak is. Natuurlijk heeft het even geduurd voor we allemaal echt volledig konden accepteren dat het parkinson is. Je verwacht het gewoon niet bij iemand van die leeftijd.

Pijn

Gelukkig heeft hij niet veel klachten. Maar de klachten díe hij heeft, bepalen wel zijn leven. Hij heeft continu pijn aan één been. Je kunt je toch niet voorstellen hoe dat moet zijn: dat je dag en nacht pijn hebt en bijna niks ertegen helpt. 

Toch probeert hij zich daardoor niet van de wijs te laten brengen. Hij is een positieve jongen en als je niet zou weten dat hij dit had, zou je het ook niet aan hem zien of merken. Hij heeft zijn eigen bedrijf – is boekhouder – en sport, fietst en rijdt auto. Vooralsnog is het enige dus die continue pijn. Ik vind het knap hoe hij daarmee omgaat.

Onderzoek naar de oorzaak

Om hem een hart onder de riem te steken en hem te laten zien dat we hem steunen, heb ik besloten om voor hem de Amersfoort Marathon te lopen en geld in te zamelen voor het ParkinsonFonds. Dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van parkinson, vind ik belangrijk. Mijn broer zou zelf ook graag meedoen aan dat soort onderzoeken. Alleen als we weten hoe parkinson ontstaat, kunnen we het hopelijk keren, komt er hopelijk een medicijn of kan het zelfs voorkomen worden. Mijn broer is pas 31, dus we gaan ervoor dat hij dat meemaakt.”

Stuarts reactie: “Mijn diagnose is een vloek en een zegen. Gelukkig is de prognose bij jonge mensen een stuk gunstiger dan bij oude mensen en wordt er momenteel heel hard gewerkt aan nieuwe behandelmethodes. Het was inderdaad heftig nieuws. Tegelijkertijd heeft het mij ook al veel gebracht. Vanwege de diagnose ben ik opnieuw gaan kijken naar wat ik nou echt belangrijk vind in mijn leven. Dat zou iedereen eigenlijk eens moeten doen. Mijn directe omgeving steunt mij ontzettend, en Harvey verraste mij met zijn deelname aan deze marathon. Het is een mooi voorbeeld voor hoe betrokken hij is. Hij hoopt een mooi bedrag op te halen dat naar het ParkinsonFonds gaat.”

Wil je Harvey sponsoren? Dat kan! Ga via deze link naar zijn actiepagina!

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Zijn parkinson, mijn berg

Sander beklimt Peak Lenin en draagt zo bij aan onderzoek naar parkinson.

ActiesOnderzoek

Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek

Terug naar overzicht Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek Een enthousiast koppel! Enthousiast stapt een tweetal op...

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...