Je doet ertoe, ook als je de ziekte van Parkinson hebt

Het is een onverwacht hete dag begin juli als wij bij Ruben Figaroa thuis in Emmen mogen aanschuiven. Heerlijk gezeten op het terras aan het water doet Ruben zijn verhaal. Wij laten hem graag aan het woord.

Veel gezien en meegemaakt

Wat mogen de lezers over jou weten?

“Ik ben 42 jaar en ik ben gelukkig getrouwd met Irma. We hebben drie kinderen en we wonen in Emmen, zoals je kunt zien, heerlijk aan het water. Ik heb negen jaar bij defensie gewerkt en ik ben twee keer uitgezonden naar Afghanistan. Na mijn tijd bij defensie ben ik bij de politie gaan werken. In beide banen heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik ben sportief aangelegd en eigenlijk is mijn dochter Mila de reden dat ik ervoor heb gekozen om gecertificeerd parkinson bokstrainer te worden via Rock Steady Boxing in Ede.”

Rolstoelboksen

Je zegt dat je dochter Mila de aanleiding is geweest voor het halen van je certificaat als Rock Steady Parkinson bokstrainer. Vertel eens?

“Dat is eigenlijk best een intens verhaal. Onze dochter is geboren met heupdysplasie. Als baby heeft ze daarom ook in een gipsbroek gezeten. Dat is daarna goed gekomen, dachten wij, tot ze op haar 10e ineens echt verslechterde en bijna niet meer kon lopen. In het ziekenhuis bleek toen dat haar heupen allebei versleten zijn. Ze is nog te jong voor een operatie omdat ze nog in de groei is en ik zag mijn dochter steeds meer stil komen te zitten. Zelf heb ik in 2017 een stevige burn-out gehad en in die tijd ben ik begonnen met kickboksen. Dat heeft mij zo geholpen dat ik ervan overtuigd ben geraakt dat boksen op elk niveau helpend en goed is. Mijn dochter steeds meer in zichzelf gekeerd zien raken, raakte mij enorm. Ik wilde haar helpen en zo zijn we langzaam begonnen met rolstoelboksen. Gewoon in beweging komen en ook kracht ervaren. Zelf in je kracht komen te staan. Het werkte want Mila kan nu weer zonder rolstoel! Mijn vrouw Irma zei in het proces met Mila tegen mij dat training geven aan mensen met parkinson écht bij mij zou passen en zo kwam ik van het rolstoelboksen naar parkinsonboksen.”

Inclusief

Wat is voor jou belangrijk in het parkinsonboksen?

“Voor mij is inclusiviteit belangrijk. Ik wil dat iedereen bij mij kan komen trainen. Of je nu een fysieke beperking hebt of stress gerelateerde klachten, iedereen moet zich welkom voelen. Boksen werkt voor iedereen. Waarom? Omdat het boksen ondersteunend is bij de training van de cognitieve vaardigheden. Dat leer je ook bij de opleiding parkinsonboksen. Ik geef nu les aan twee mensen die allebei 55+ zijn en allebei in een heel andere fase van het proces zitten. Juist daarom is het belangrijk dat je echt kennis hebt. Voor mij is het altijd belangrijk dat je goed weet wat je doet als trainer maar helemaal als bokstrainer.”

Mijn wens

“De ziekte kan ik bij niemand weghalen maar ik hoop dat ik mijn eigen enthousiasme zo kan overbrengen dat mensen die bij mij komen trainen nog enthousiaster weggaan dan dat ze binnenkwamen.  Dat zij het gevoel hebben dat zij ertoe doen, dat zij er mogen zijn en dat zij met elkaar mogen werken aan het proces. Dat zij het gevoel hebben ook te kunnen boksen, net als mensen die niet ziek zijn. Dat is écht mijn wens.”

Het maakt uit

Je geeft aan dat je mensen het gevoel wil geven dat zij ertoe doen. Waarom is dat zó belangrijk voor je?

“Toen ik zelf in een burn-out zat, had ik ineens hulp nodig. Ik was dat helemaal niet gewend maar nu weet ik dat echt iedereen wel eens hulp kan gebruiken . Ik word er blij van als ik een bijdrage kan en mag leveren aan het proces waarbij mensen een hernieuwde kennismaking met hun eigen lichaam aangaan. Dat vind ik bijzonder om mee te mogen maken en ik vind het mooi als ik hen kan helpen bij opnieuw te ontdekken dat zij ertoe doen. Dat het uitmaakt dat ze er zijn en dat boksen gewoon helpt.”

Dank je wel Ruben voor je mooie en inspirerende verhaal. Woon je in de regio Emmen en wil je graag meer weten over boksen bij Ruben? Kijk dan snel op de website en neem contact op met Ruben https://www.differentsportemmen.nl/