Kerst cadeaus voor Parkinson patiënten

De kerst komt er weer aan en daarmee de tijd van de cadeaus. Misschien wordt u als parkinsonpatiënt wel gevraagd wat u graag zou willen hebben. Of misschien zoekt u als familielid, vriend of goede buur een praktisch geschenk, waarmee een parkinsonpatiënt echt blij is en waar hij of zij in het dagelijks leven ook iets aan heeft.

Helemaal in de geest van het feit dat schenken een plezier moet zijn voor gever én ontvanger hopen wij dat onderstaande tips u zullen inspireren om het passende cadeau te vinden, een cadeau dat plezierig is om te geven én te krijgen.

1) Het mooiste cadeau: tijd

Tijd doorbrengen met iemand die je na aan het hart ligt is het grootste cadeau dat er bestaat. Als u parkinsonpatiënt bent, zet dan “tijd” op uw verlanglijstje. Bent u een familielid van een parkinsonpatiënt? Houd er dan rekening mee, dat mensen met Parkinson minder mobiel zijn dan vroeger. Nodig een patiënt eens uit voor een etentje, een wandeling samen zodat je haar/hem ook kan steunen of ga samen naar de film.

2) Handige hulpmiddelen in huis

Er zijn allerlei hulpmiddelen om de dagelijkse dingen in het leven makkelijker te maken.
Een elektrische blikopener bijvoorbeeld. Of ergonomisch bestek, kaasschaaf of spatel. Er zijn ook borden die het eten langer warm houden zodat het eten niet te veel afkoelt als je wat langzamer eet.
Tubeknijpers, potopeners, drinkbekers met grip zijn voorbeelden van allemaal hulpmiddelen waardoor men zich langer zelfstandig kan redden. Maar ook bijvoorbeeld een houder om speelkaarten in te zetten!

3) Lekker warm: badstoffen badjas

Lekkere warme badjas die vergelijkbaar is met een reusachtige handdoek. Een parkinsonpatiënt kan er na het douchen meteen in glijden zonder zich eerst af te drogen en is daarmee direct klaar voor volgende stappen als haren föhnen, scheren of opmaken

4) Praktisch: elektrische tandenborstel

Met het voortschrijden van de ziekte kunnen sterke, plotseling optredende trillingen van de handen tot verwondingen in de mondholte leiden. Door het gebruik van een elektrische tandenborstel valt het riskante op en neer bewegen van de handen weg en wordt er snel en pijnloos resultaat geboekt

5) Altijd mobiel: rollator of een wandelstok

Evenwichtsproblemen bij het lopen kunnen met behulp van een gewone of medische wandelstok worden opgelost. Een dergelijk loophulpmiddel is uitermate praktisch en zet patiënten aan om zich te bewegen
Wat dacht u van een rollator, dat geweldige hulpmiddel voor onderweg? Een rollator geeft steun bij het lopen, biedt een zitplaats als er tijdens het lopen plotseling een blokkade optreedt en kan boodschappen en andere bagage vervoeren

6) Makkelijk lezen: Grote letter boeken, luisterboeken of e-book/e-reader

Veel boeken worden uitgegeven in een grote letter uitgave. Een boekenlegger of leesstokje zijn handige hulpmiddelen om de bladzijden om te slaan

Romans, thrillers; er is een groot assortiment! Met een luisterboek kun je blijven genieten van de verhalen als het lezen moeilijker wordt. Een e-book of e-reader is een handig hulpmiddel als het lezen nog prima gaat, maar de fijne motoriek wel is aangetast. Je kan een boek worden gelezen op het beeldscherm van een soort kleine computer. Om een e-book (een elektronisch boek) te kunnen lezen, moet het eerst via internet worden gedownload. Er zijn diverse aanbieders van e-books. Tijdens het lezen van een e-book hoeven geen pagina’s te worden omgeslagen, omdat dat voor parkinsonpatiënten die problemen hebben met de fijne motoriek lastig kan zijn.

7) Een beetje luxe: pedicure/manicure

Handelingen als haren föhnen, vinger- en teennagels knippen en verzorgen worden steeds moeilijker naarmate de ziekte vordert. Er zijn kleine massagebadjes te koop voor de voeten om ze te verzorgen en voor een goede doorbloeding. Maar ook bijvoorbeeld sloffen met kersenpitten die je in de magnetron kan verwarmen. En als er ruimte is voor een beetje luxe: een tegoedbon voor een professionele pedicure, manicure of een kapper is zonder twijfel een welkom cadeau

8) Weldadig: massage

Een massage of fysiotherapeutische behandeling is een nuttig cadeau als een parkinsonpatiënt gebukt gaat onder kwalen die door de stijfheid van de ledematen wordt veroorzaakt, iets waar velen met Parkinson last van hebben. Met een beetje massageolie kan men de handen, armen of benen van de parkinsonpatiënt goed masseren. Een behandeling door een professionele therapeut of masseur is natuurlijk helemaal een luxe!

9) Makkelijk communiceren: computer en webcam

Als telefoneren te bezwaarlijk door spraakproblemen, kunnen parkinsonpatiënten met een laptop of PC via de mail contacten onderhouden en met de buitenwereld communiceren. En als men in een fase zit waarin men de deur niet uit wil gaan, bestaat de mogelijkheid om te communiceren met de computer en een camera via Skype, een gratis programma om wereldwijd via internet te bellen. De gesprekspartners kunnen elkaar daarbij niet alleen horen, maar ook zien.

10) Vriend en helper: hulphond of een ander huisdier

Dierenliefhebbers zijn wellicht heel blij met een huisdier of speciaal opgeleide hulp- of geleidehond. Een huisdier als bijvoorbeeld een vogeltje geeft ook gezelligheid als je wat meer aan huis gebonden bent.
Afhankelijk van de ernst van de ziekte en de persoonlijke financiële situatie kan zo’n huisdier een perfecte metgezel zijn voor deze patiënten. Een hulphond kan zelfs een heleboel bieden: hij geeft leiding, is altijd in de buurt en is een goede vriend. De hond kan zelfs blokkades tijdens het lopen opheffen, door op de “bevroren” voeten van de patiënt te trappen.

 
Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...

Patiënten

Parkinson en RBD

Rene Visscher kreeg de diagnose RBD. Sindsdien zet hij zich in om RBD bekender te...