Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Bron: Margriet 

Schrijver: Melissa van Noort 

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) en de Universiteit van Utrecht een baanbrekende ontdekking gedaan: koffie kan mogelijk de ziekte van Parkinson helpen voorkomen. Dit onderzoek, gebaseerd op een uitgebreide Europese dataset en bloedmonsters van patiënten, laat zien dat koffie door specifieke metabolieten een preventieve werking heeft. Cafeïne vertraagt het ziekteproces bij reeds zieke mensen niet. Koffie biedt hoop als preventief middel, vooral voor mensen met een verhoogd risico zoals mensen met een REM-slaap afwijking. Benieuwd naar de fascinerende details van deze studie en wat dit kan betekenen voor de toekomst van Parkinson-preventie? Lees het volledige verhaal en ontdek alle inzichten op de Margriet website. 

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

PatiëntenTips

Ook met parkinson is genieten een keuze

Els heeft door parkinson kauw- en slikproblemen en ze is haar reukvermogen kwijt. En toch...

FamiliePatiënten

Over parkinson en opnieuw beginnen

Ingrid is 46 jaar en weet sinds 5 juli 2024 dat ze de ziekte van...

PatiëntenTips

Over parkinson, voeding en sociale impact

Elly Swennen vertelt over haar werk als diëtist. Zij is aangesloten bij ParkinsonNet en ziet...