Liefde en verlies: Meneer Postma vertelt over Guus en de strijd tegen parkinson
- Familie, Patiënten
Wat wilt u over uzelf vertellen aan de lezers?
“Ik ontmoette Guus tijdens onze studententijd. Zij studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de VU en ik studeerde klassieke talen. Onze liefde bloeide op tijdens een studieweek gericht op verdwijnende dialecten rondom de voormalige Zuiderzee. Na enige tijd vroeg ik haar ten huwelijk, en we deelden 56 jaar van ons leven samen. Mijn vrouw was de begaafde Neerlandica en ik de classicus die voor elk gat een spijker wist. We verschilden van elkaar, maar vulden elkaar ook erg goed aan. Zij trok mijn boeken over de oudheid uit de kast wanneer zij haar colleges voorbereidde en ik gebruikte wat er in haar kast van Vondel stond voor mijn lessen en kringen. Guus was niet alleen een getalenteerde Neerlandica maar ook zeer betrokken bij de Gestaltpsychologie. Ze volgde en gaf trainingen op de universitaire lerarenopleiding. Daardoor kon zij in de latere fase van haar ziekte ook haar verpleegkundigen helpen wanneer die zich schuldig voelden als zij weer eens was gevallen. En wat viel zij vaak! Hoewel zij ook handig was in het weer opstaan, is dat vallen haar uiteindelijk fataal geworden. Ondanks haar ziekte bleef ze tot het einde wijs en ondersteunend.”
Waarom is het voor u belangrijk dat mensen doneren aan Stichting ParkinsonFonds?
“Door te doneren, bevorderen we wetenschappelijk onderzoek naar parkinson en betrekken we mensen bij studies. Ik geloof sterk in het belang van fundamenteel onderzoek om de oorzaken van parkinson te achterhalen en kan de ziekte misschien wel worden gestopt.
Ik hoorde dat in Frankrijk veel mensen in de landbouw de ziekte van Parkinson krijgen, wellicht door het gebruik van pesticiden. Maar mijn vrouw at altijd alles onbespoten en leefde heel gezond, en als stel waren we ook altijd heel milieubewust. Het is ons een raadsel waarom de ziekte haar trof en juist daarom is die vraag over ‘wat maakt nou dat je parkinson krijgt’ zo belangrijk voor mij. Dat antwoord is er nu niet, maar wil ik dolgraag hebben.”
Wat is uw droom voor de wereld die u achterlaat?
“Natuurlijk is het mijn droom dat er vrede op aarde heerst. Stoppen met elkaar geweld aandoen is de basis voor het menselijk samenleven. Daarnaast hoop ik dat we nu écht iets gaan doen aan het klimaat, want de kinderen na mijn kinderen hebben toch ook een aarde nodig om op te wonen? Toen wij in de jaren tachtig onze auto de deur uit deden en we met een milieucommissie op school actief waren, was dat vrij vooruitstrevend. In de jaren negentig kwam Al Gore met ‘The inconvenient truth’ maar we hebben niet echt geluisterd en nu zien we in 2023 hoe ons klimaat enorm is veranderd. Greta Thunberg is nu al een paar jaar bezig en ze heeft zo verschrikkelijk gelijk. We moeten dus beter omgaan met elkaar en de planeet.”
Geïnteresseerd in het boek?
Het boek is verkrijgbaar bij alle boekhandels in Nederland en België en op Toon’s website: Toon Griffioen – Goed Mis Met uw aanschaf draagt u bij aan de wens van Toon: het vinden van de oorzaak van de ziekte van Parkinson. Uw aanschaf komt voor 50% ten goede aan fundamenteel onderzoek.
Deel dit artikel
Gerelateerd nieuws
Zijn glas was altijd halfvol
Wij spraken met Sandra van der Meulen over haar vader, parkinson en waarom delen van...
De digitale collecteweek is van start!
De digitale collecteweek is begonnen. Bekijk de video en ontdek waarom jouw steun nu harder...
Leven met parkinson: liefdevol, zwaar en hoopvol
Christel is mantelzorger van haar man Willem die parkinson heeft. Zij deelt openhartig met ons...