“Mijn insteek is ‘lang leve de lol’: juist nú er nog iets moois van maken”

Frans van der Elst, directeur van EuroTrade in Rhoon, probeert zijn Parkinsonsymptomen onder controle te houden en ondertussen zoveel mogelijk uit het leven te halen. Zijn talenten ‘scheuren in snelle auto’s’ en ‘mensen blij maken’, combineert hij in zijn stichting Racing for Parkinson.

Vijf jaar geleden maakte Frans een rondrit in zijn Landrover door Marokko toen de linkerkant van zijn lichaam opeens haperingen vertoonde. Dat uitvallen gebeurde daarna steeds vaker. Zijn linkerarm bewoog niet meer mee en deed pijn bij optillen, hij sleepte met zijn linkerbeen en kreeg een starre uitdrukking. Via Google kwam hij al snel uit op Parkinson, maar daarvan wilde hij als drukbezette ondernemer eerst niks weten. “Vervolgens werd mijn handschrift kleiner. Een handtekening zetten, lukte niet. Op de computer klikte ik overal naast. En met circuit rijden, stuurde ik de grindbak in om niks. Mijn motoriek deed het niet goed. De neuroloog zag het meteen: Parkinson.”

Frustrerend

Een test sloot ALS uit en bevestigde dat Frans een klassieke vorm van Parkinson heeft. “Een milde vorm, goed te behandelen, dat gaan we met medicijnen in orde maken”, zei de neuroloog. En inderdaad, Frans voelde zich meteen opknappen. “Desondanks zit het natuurlijk helemaal niet goed. Het kostte me tweeënhalf jaar om ‘in m’n fatsoen’ te komen. Ik moest de medicatie uitvogelen en regelmatig aanpassen, mijn lichaam werkte niet helemaal mee en daarvan raakte ik geestelijk ook in de knoop. Het is irritant en frustrerend om te beseffen: dit gaat nooit meer over. Mijn vrouw zat natuurlijk ook in de piepzak, samen hebben we al heel wat tranen gelaten. Een emotionele, dwaze tijd, die nu normaliseert. Daarom vind ik het tot nu toe nog prima te doen. In de zomer was ik met mijn gezin in Spanje en had ik het gevoel terug dat het leven mooi en fijn kan zijn.”

Mindset

Frans heeft zijn Parkinsonsymptomen redelijk tot goed onder controle. “Als ik mijn medicijnen maar op tijd inneem. Doe ik dat niet – door uitslapen of een te lange vergadering – dan merk ik dat meteen. Dan gaat mijn been trillen en verstijft mijn lichaam. Voor sporten moest ik eerst de juiste mindset hebben, maar nu merk ik hoe goed het voor me is. Met binnenkort even een pauze, want mijn versleten rechterheup wordt vervangen. Waar het op neerkomt, is dat ik voel dat ik iets mankeer – een stijf, pijnlijk lijf – maar ik hoef nog niks te laten. Al ben ik na een hectische week vaak versleten. Ik heb pech dat ik Parkinson kreeg, maar geluk dat het nog redelijk stabiel blijft.”

Dubben

Veertien jaar geleden startte Frans zijn eigen bedrijf, met een compagnon, in een schuur. Nu is EuroTrade een van de succesvolste groothandels in gereedschappen voor de zware industrie. Paniek rond ‘wat moet ik met de zaak’ heeft Frans niet meer. “Eerst wel, want door die Parkinson is mijn geest van slag. Vroeger dééd ik meteen, nu ben ik maanden aan het dubben en durf ik nog geen beslissing te nemen. Ik twijfel aan alles. Maar ik merk dat mijn gezonde verstand terugkomt. Hopelijk blijft mijn progressie langzaam. Het plan is om een gezonde onderneming met een jaar of vijf à tien over te doen. Ondertussen keek ik – samen met mijn compagnon – wat we voor positiefs met mijn situatie konden doen. Zodoende bedachten we de stichting Racing for Parkinson. De lancering is al geweest en we hebben een Mitsubishi Lancer Evo 8 rally-auto toegevoegd om ook spannende ritjes mee te maken.”

Snelle auto’s

De stichting ontstond uit de grote hobby van Frans: auto’s, vooral snelle Porsches en Landrovers. “Als er iemand benzine in zijn aderen heeft, ben ik het.” Met Racing for Parkinson wil Frans geld ophalen om in Parkinsononderzoek te investeren. “We willen in het voor- en najaar races en tripjes organiseren waarbij mensen voor een donatie mee mogen rijden. Met de autoclub Streetgasm hebben we een deal om ritten te organiseren voor Stichting ParkinsonFonds. Ook denken we aan winacties en het veilen van uitjes of ritjes in mooie, dure auto’s. Ik dek alle kosten, zolang ik de projecten verzekerd krijg.” Frans maakt vaak gezelligheidsritten met vrienden. “Allemaal jongens met dure snelle auto’s. Door de jaren heen hebben we samen ook al veel geld ingezameld voor goede doelen. Het is fijn om iets positiefs te brengen, mensen blij te maken.” Frans kan niet lang op één plek blijven. “Liefst dool ik rond over de aardkloot in een toffe auto. Dat blijf ik doen zolang ik dat kan en het kan betalen. Ik wil ooit nog eens naar China rijden. Wie weet. Mijn bijnaam is Guus Geluk, maar ik weet niet hoeveel geluk ik nog over heb. Als ik moet kiezen tussen de dag goed doorkomen en een auto voor de deur waar ik amper mee kan rijden, gooi ik alle luxe zo overboord. Mijn insteek is lang leve de lol. Juist nú wil ik er nog iets moois van maken. Want straks ben ik de klos, ik eindig realistisch gezien toch in een verzorgingstehuis. Als ik nog tien, vijftien jaar als een raket kan gaan en iets kan bijdragen aan Parkinsononderzoek: graag!”

Meer informatie over Racing for Parkinson vindt u op Facebook

Wilt u ook geld inzamelen voor het medisch-wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson? Wij geven u graag praktische ondersteuning, zodat u uw actie in drie simpele stappen kunt organiseren. Op actie.parkinsonfonds.nl kunt u inspiratie opdoen en een eigen actiepagina aanmaken. Ook vindt u hier tips om uw actie bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen en succesvol te maken.

Gerelateerd nieuws

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...

Onderzoek

Boksen met de ziekte van Parkinson – kom je meedoen?

Bij Only Friends in Amsterdam wordt sinds kort Parkinson Boxing aangeboden. Dennis en Myron hebben...

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.