Mijn moeder heeft Parkinson

Mijn moeder praat onduidelijk door parkinson

Wat zeg je? Bij Laura Slop (12) thuis is dit het meest gebruikte zinnetje. Haar moeder Connie heeft de ziekte van Parkinson. Daardoor praat ze heel onduidelijk.
Mijn vriendinnen verstaan haar nauwelijks, maar ik heb er geen moeite mee. Vanaf mijn geboorte weet ik niet anders, want de ziekte was toen al begonnen.

Uitgeput door Parkinson

Onduidelijk praten, moeilijk lopen en snel moe worden zijn enkele typische parkinsonverschijnselen. “Met mijn moeder shoppen kan bijna niet, dat houdt ze maar heel even vol.” Laura’s moeder draagt om haar heup een riem met tasje. Daarin zit een pompje waardoor via een buisje naar haar buik elke minuut een beetje Duodopa de dunne darm in druppelt. “Voordat ze dat pompje had, lag mijn moeder vaak uitgeput op de bank. Ze kon nog niet eens haar T-shirt uittrekken of haar veters vastmaken.”

Yopper Kids voor kinderen van parkinsonpatiënten

“Dankzij het pompje kan ze weer meer. Laatst konden we zelfs naar Walibi. Mijn moeder hield het twee uur vol en ging toen met mijn vader op een terrasje zitten. We doen best nog leuke dingen, ook met de Parkinson Vereniging. Die organiseert weekenden speciaal voor Yopper Kids – kinderen van parkinsonpatiënten – en hun ouders. Ik zou eigenlijk niet weten hoe het is zonder parkinson. Ik ga er wel met andere kinderen over praten op www.Yopperkids.nl.”

Misschien vindt u het interview met de moeder van Laura ook interessant.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

ActiesFamilie

Natuurfoto’s voor parkinson.

Terug naar overzicht Natuurfoto’s voor parkinson Eind 2022 verkocht Fred Bisschop via onze actiesite zijn...

Patiënten

Je verdient een kans als je de ziekte van Parkinson hebt!

Terug naar overzicht Je verdient een kans als je de ziekte van Parkinson hebt! Het...

ActiesFamilie

Toon Meesters vroeg om donaties voor parkinson.

Toon Meesters nam als veearts afscheid van het werkende leven. Hij wilde liever geen cadeaus...