Moeder met Parkinson

“Met parkinson weet je nooit wat de toekomst brengt”

De moeder van Sanne Ebbeling (18) heeft parkinson. Toen Sanne dat hoorde, zocht ze op internet naar informatie over de ziekte. “Eindelijk begreep ik waarom mijn moeder altijd zo moe was. En dat ze altijd rugpijn had door de stijfheid die de ziekte veroorzaakt. Het is heel naar om te zien dat je moeder veel niet meer kan en steeds verder achteruitgaat. Ze is ook bang dat ze dement wordt door de ziekte.”

Parkinson maakt depressief

“Van parkinson kun je niet genezen. Het wordt alleen maar erger. Eerst trilde één hand van mijn moeder, nu trillen ze allebei. Ook het lopen gaat steeds slechter, langzamer. Vroeger wandelden we altijd met elkaar in de bergen. Dat kan al lang niet meer. Soms is mijn moeder depressief, omdat ze zulke dingen niet meer kan doen. Maar de enkele keer dat het lukt om een hele dag te gaan winkelen, genieten we daar extra van.”

Minder pijn

“Ik las dat je met parkinson nooit weet wat de toekomst gaat brengen. Misschien komt er ooit een medicijn dat de ziekte geneest. De medicijnen die nu bestaan, zorgen er alleen voor dat mijn moeder minder pijn heeft en ten minste nog iets kan. Het is fijn om hierover te praten op het forum van Yopperkids.nl.

Misschien vindt u onze interviews met patiënten of wetenschappers ook interessant.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Tips

Je doet ertoe, ook met de ziekte van Parkinson

Ruben is parkinsonbokstrainer geworden. In dit openhartige interview vertelt hij waarom.

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...