Nieuwsbrief december van Twan Hendriks

Onder begeleiding en assistentie van kunstenaar Twan Hendriks maken deelnemers van de workshop een grasfiguur van klei. De opbrengst van de workshops komt ten goede van wetenschappelijk onderzoek naar Parkinson. Maandelijks geeft Twan Hendriks een nieuwsbrief uit over het verloop van zijn initiatief. Hieronder vindt u zijn nieuwsbrief van de maand december.

Met in deze nieuwsbrief:

 • Voorwoord
 • Presentaties
 • Samenwerking met het Odulphus Lyceum Tilburg
 • Media aandacht:
  • Brabants Dagblad
  • Rabo & Co
  • Stadsnieuws
 • Verhaal workshop deelnemer
 • Plaatsing PR zuilen
 • De vorderingen voor 9 april 2020
 • Tot slot : start van het nieuwe seizoen

Voorwoord

Het is inmiddels alweer December en dit is dan de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Er is weer veel gebeurd. Zeker de laatste maanden zijn erg druk geweest. Ik heb al twee PR zuilen kunnen plaatsen op sociaal controleerbare plekken in Tilburg en de derde is in aantocht. De belangstelling voor het goede doelen kunstproject begint aardig te groeien Door mijn presentaties en artikelen in de media heeft het project veel aan sympathie gewonnen en ik ga zeker verder op de ingeslagen weg. Ook de organisatie van de grote dag van 9 april 2020 in de Hilvariastudio krijgt steeds meer gestalte. Ik word hierbij groots geholpen door een team van professionals die dat allemaal pro-deo doen. Mijn dankbaarheid en geluk kan niet op.

Eind van de maand zijn de eerste 100 grasfiguren klaar en ik hoop met nog meer publiciteit meer workshops per maand te kunnen geven. Verder ben ik bezig met een stichting op te zetten “Stichting Parki” om al mijn projecten in onder te brengen. Een stichting met een ANBI status.

Kortom veel werk aan de winkel maar absoluut de moeite waard.

Veel leesplezier en mocht ik u niet meer bereiken voor de jaarwisseling dan wens ik u nu al zovast mooie kerstdagen met positieve gedachten en een vredige overgang naar 2020.

Twan

Presentaties

Ik heb weer diverse presentaties gegeven, o.a. in het gebouw Het Kruispunt en ook in de Heyhoef in de Reeshof, uitgenodigd door stichting Resto VanHarte, Resto VanHarte vindt dat iedereen erbij hoort in de samenleving. Ze brengen in hun buurtrestaurants mensen uit alle lagen van de bevolking met elkaar in verbinding om samen te bouwen aan een hechte gemeenschap en betere buurt. Dat begint met samen koken en eten, een beproefd recept.

Ook op de afscheidsmiddag van Alex van Zundert, directeur van de stichting Ateliers Tilburg, die met pensioen gaat. Alex verleden ligt bij Novib en hij wilde heel graag aandacht geven aan mijn project op zijn afscheid. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor.

Samenwerking met het Odulphus Lyceum Tilburg

Ook een presentatie voor de leerlingen van het Odulphus Lyceum. Het kunstproject is een klein onderdeel van de opleiding. Hoe met goede doelen om te gaan er wat erbij komt kijken. De leerlingen zelf hebben inmiddels de helft van de kosten van de workshop op een zeer creatieve wijze bijeen gebracht, de school vult de rest aan, m.a.w. de leerlingen en school steunen hiermee dit goede doelen project. A.s. zondag 15 december komt de eerste groep bij mij een grasfiguur maken. Zo worden ook zij een onderdeel van het grote grasveld.

Mediaaandacht

Er is steeds meer aandacht in de media voor de ziekte van Parkinson. Zowel de landelijke omroepen als de regionale kranten hebben steeds meer oog voor laat ik zeggen dit “onder geschoven kindje”. Nog steeds merk ik dat men alleen maar Parkinson met trillen associeert. Was het dat maar alleen ….. neen het zit overal; bij het lopen, het denken, het praten, geur, smaak enz. kortom alle functies die je nodig hebt om te functioneren. Zelf bij het slapen. Ik word midden in de nacht wakker omdat ik mij niet om kan draaien. Dat automatisme is verdwenen. Vervolgens moet ik mij met veel moeite omdraaien en val dan weer in slaap. Met andere woorden mijn rust wordt iedere nacht onderbroken.

En wist u dat parkinsonpatiënten 50% kans hebben op dementie? Nou ik heb het meegemaakt met mijn moeder, dat wens ik niemand toe. Maar……..ik klap nog iedere ochtend in mijn handen, 72 jaar en nog steeds niet weg te denken. Het gaat mij nog goed ondanks dat ik met kleine stappen achteruit ga. Sterker nog ……ondanks Parki of dankzij Parki heb ik vele toffen mensen mogen ontmoeten en leer ik zoveel meer dan voorheen. Ik sta volkomen anders in het leven. Zonder Parki was ik niet met deze actie “het ParkinsonGrasveld” begonnen. Om dan nog maar te zwijgen over het Parkinson-evenement “Party for Parki” dat komen gaat op 9 april 2020 in de Hilvaria studio’s.

Brabants Dagblad

Vorige maand in het Brabants Dagblad. Een interview van Joost Goutziers met mij over m’n project “Het ParkinsonGrasveld” en het Parkinsonevenement, een “Party for Parki”. Daarbij geplaatst een foto van Joris Buijs. Voor de link naar het digitale artikel:
https://www.bd.nl/tilburg-e-o/twan-vecht-niet-tegen-parkinson-hij-omhelst-zijn-ziekte~a845f2f0/

Rabo & Co

Ook de Rabobank, de toekomstige bank van de “Stichting Parki”, heeft een klein stukje geplaatst in hun bedrijfs magazine Rabo & CO.

Stadsnieuws

Het tweede interview over mijn actie. Dit keer in het Stadsnieuws van Tilburg en omgeving.
De digitale versie https://www.stadsnieuws.nl/nieuws/algemeen/870959/hendriks-en-het-parkinsongrasveld-

Verhaal workshop deelnemer

Het was schrikken toen ik van mijn neef en collega Twan het bericht te horen kreeg dat hij het gevecht aan moest gaan met Parkinson. Bijna gelijktijdig werd ik geveld door een herseninfarct en weet nu maar al te goed wat het betekent om om te gaan met een lichaam dat het laat afweten doordat signalen niet goed doorkomen. Je moet daarin een weg vinden wat extra energie vraagt. Je leven anders inrichten. Beiden gaan we deze strijd aan. Trainen, oefenen en veel bewegen zodat we hopelijk met ons vak, met onze passie door kunnen blijven gaan. Ik werd aangestoken door Twans enthousiaste instelling en was gelijk positief over zijn geweldige project.

Parkinson – Grasspriet.
Dit zegt genoeg. Beeldender kan je het niet bedenken.
Chapeau Twan.

Ik zou en moest hieraan deelnemen. Dit werd mogelijk toen ik mijn zeer oude autootje moest verkopen. Ik kon toch inschrijven op de workshop. Ik heb deze dag met mijn vriendinnen als zeer positief ervaren. De sfeer was rustig niet gejaagd en ontspannen. De dag vloog voorbij in uiterste concentratie. Het Parkinsonveld groeit gestaag. Hopelijk komen er nog vele ontelbare wuivende graselementen bij, zodat we deze trillende grassprieten kunnen omzetten in een krachtig samen gedragen wuivend veld.

Fijn dat we samen kunnen werken aan Twans project en zo op beeldende wijze een steentje kunnen bijdragen om verder onderzoek naar het ontstaan en bestrijden van Parkinson mogelijk te maken.

Marja Dikmans

Plaatsing PR-zuilen

Twee PR-zuilen van het ParkinsonGrasveld zijn inmiddels geplaatst. De eerste zuil heb ik afgeleverd bij de “Koningvoord” op de Generaal Smutslaan 208 in Tilburg. Daarna de tweede zuil in het gebouw van Factorium, Bisschop Zwijsenstraat in Tilburg waar ook de trailer op een scherm in de hal wordt vertoond. Er is een aanvraag om de trailer van mijn presentatievideo op het video-kunstwerk van collega kunstenaar Inge Riebeek op het scherm, buiten op het voorplein, ook daar de te laten draaien.

De derde zuil komt in zorgcentrum “De Hazelaar”. Ik ga uitkijken naar nog meer plaatsen die geschikt zijn voor plaatsing. De plaatsingen tot nu toe zijn in nauwe samenwerking met stichting Cupudo en contour de Twern tot stand gekomen. Dank daarvoor.

Ankie van Houtert heeft de zuil in de “Koningvoorde” symbolisch in ontvangst genomen (Zie foto-L) en Loek Sijbers, directeur van Factorium (zie foto-R).

Het is een zwarte zuil waarop 10 grasfiguren zijn bevestigt zijn en voorzien van een flyerbakje met informatie over het project.
Ik hoop hiermee meer bekendheid en daardoor deelnemers te krijgen.

De vorderingen voor 9 april 2020

Er zijn inmiddels al enkele besprekingen geweest met het organiserend comité voor de dag van 9 april 2020. Tijdens deze besprekingen en wat veldwerk zijn we tot de conclusie gekomen dat we die dag anders moeten invullen. Met een gala bereik je maar een bepaald publiek Nu gaan we voor een inspirerende avond met inhoud: een Party for Parki avond voor jong en oud.

Thema: Leven met Parkinson
Motto : Er kan meer dan je denkt. Ga eens mee!
Doel: informatie-overdracht: ‘lang’ en goed kunnen leven met Parki.
Presentaties: Erik Scherder, Frank van Pamelen en mijzelf.
Optredens: nog in onderhandeling.
Een tentoonstelling van reeds vervaardigde grasfiguren, de ontwerpen daarvan en eventueel mijn laatste fotowerken (ter verkoop).
Demonstraties: o.a. het vervaardigen van een grasfiguur.
En uiteraard wat culinaire verassingen.
En we brainstormen door …

Tot slot

Een belangrijk punt en tevens een trots moment voor mij persoonlijk: het passeren van de akte van oprichting van stichting “Stichting Parki” bij het notariskantoor Daamen de Kort van Tuijl Notarissen B.V. Er wordt druk gewerkt aan een nieuwe site voor deze stichting, waarin alle projecten worden onder gebracht.
Dat zijn op dit moment “Het ParkinsonGrasveld” en “Party for Parki”.

Tot de volgende nieuwsbrief.

Met vriendelijk groeten,
Twan Hendriks

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Zijn parkinson, mijn berg

Sander beklimt Peak Lenin en draagt zo bij aan onderzoek naar parkinson.

ActiesOnderzoek

Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek

Terug naar overzicht Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek Een enthousiast koppel! Enthousiast stapt een tweetal op...

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...