Omdat mijn opa parkinson heeft

Aan de lezer

Wat wil je vertellen aan de lezers:

Mijn naam is Tobias en ik ben derdejaars student filosofie. Ik ben 20 jaar en ik woon nog bij mijn ouders. Naast mijn studie heb ik een eigen onderneming en onder die eigen onderneming sinds kort ook een eigen uitgeverij. Ondernemen en studeren vind ik een heel fijne combinatie.

Verrijk je denken

Je bent nog student en je hebt nu al een mooi boek en een scheurkalender over filosofie geschreven. Waarom heb je dat gedaan?

Filosofie heeft mij heel veel gebracht. Het biedt een andere kijk op het leven. Ik verzamel al sinds ik bezig ben met filosofie inspirerende quotes en daar wilde ik mee iets doen. Voor mij is het heel waardevol om filosofie tastbaar, toegankelijk en praktisch te maken. Dat wil ik graag omdat ik vaak van mensen hoor dat je niets kunt met filosofie. Maar voor mij is dat niet zo. Met filosofie verrijk je in eerste instantie je eigen denken door vanuit verschillende ideeën naar een onderwerp te kijken. Dat heeft mij heel erg veel gebracht en ik wil daarom ook zo graag met mijn boek en scheurkalender anderen ook die ervaring geven.

Wat is het verschil tussen je boek en de scheurkalender?

Mijn Boek is opgedeeld in thema’s en geeft een uitgebreide inleiding over de relevantie van filosofie en het stellen van goede vragen.  In het boek heeft elk hoofdstuk, elke maand, een thema uit de filosofie inclusief een korte inleiding over dat thema. De kalender is specifiek gericht op 2025 en hierin staan uiteraard ook de feestdagen vermeld. Hiermee hoop ik filosofie meer tastbaar en toepasbaar te maken in het dagelijks leven. Ik heb geprobeerd om niet te zeggen hoe de dingen zijn, maar eerder om vanuit een vraag een nieuwe gedachte uit te lokken.

Uit het niets

Van elke verkochte kalender en boek gaat 1 euro naar SPF. Waarom maak je die keuze?

Mijn opa heeft parkinson en hij zit in het verzorgingshuis. Hij is 87 jaar en hij heeft mijn hele leven al parkinson. Hij heeft al zo lang als ik hem ken de bekende symptomen zoals trillende handen. Het lopen is de laatste tijd steeds slechter geworden. Hij is nu ongeveer een half jaar geleden uit de traplift gevallen in zijn oude huis. Toen moest hij worden opgenomen in het ziekenhuis en daar werd snel duidelijk dat hij niet meer terug naar huis kon. Dat was een vreselijke periode want ineens moest hij uit zijn vertrouwde eigen huis over naar een nieuwe omgeving en naar een verzorgingshuis. Voor hem kwam die overgang min of meer uit het niets. Mijn oma is in 2020 overleden en was een van de eerste mensen in Nederland met corona. Dit betekent dat mijn opa nu al vier jaar alleen is.

De keus om per boek 1 euro ten goede te laten komen aan Stichting ParkinsonFonds maakte ik omdat ik iets goeds wil doen met mijn boek. Ik zie filosofie als iets waar mensen echt iets aan hebben en ik wil naast het uitgeven van een boek ook gewoon heel graag iets terug kunnen doen. In de moeilijke periode dat mijn opa zo slecht werd en naar het verzorgingshuis moest, wilde ik al iets doen omdat ik mij machteloos voelde. Je kunt er niets tegen doen. Met mijn boek en scheurkalender kan ik iets bijdragen en zo hoop ik ook anderen tot steun te zijn. Ik vind mijn opa echt moedig in hoe hij zijn parkinson draagt, zeker nu hij in het verzorgingshuis zit.

Zeggenschap over mijn eigen tijd

Als je straks bent afgestudeerd wat wil je dan doen?

Ik vind creëren heel leuk. Schrijven. Ik ben tussen 5 en 6VWO geswitcht van een Economie en Maatschappij profiel naar een Cultuur en Maatschappij profiel. Dat betekende dat ik een zomer lang alle kunstvakken moest inhalen, maar het lukte en ik heb mijn 6VWO netjes kunnen afronden. In 2022 ben ik naar Leiden gegaan omdat ik het een leuke stad vind en zo ben ik begonnen aan filosofie. Ik hoop het creatieve en ondernemende proces te combineren. Ik wil mijn eigen onderneming doorzetten en zelf ook blijven schrijven en uitgeven. Die vrijheid lijkt me geweldig. Ik zie het bij mijn ouders die allebei ondernemer zijn ook. Ze hebben meer zeggenschap over hun eigen tijd. Dat wil ik ook. Het leven is te kort om door anderen geleefd te worden. Ik wil zelf bepalen wat ik doe en ik wil doen waar ik blij van word.

Te koop

Waar kunnen mensen jouw boek en scheurkalender kopen?

Op 5 oktober is de officiële release van mijn boek van 15:00 tot 18:00 uur in Dependance van Swing (Markt 25, 2801 JJ Gouda). Je kunt het boek en de scheurkalender nu al in pre-order bestellen via www.filosofietjes.nl en je bestelling komen ophalen op de boekrelease! Iedereen is welkom!

Een boek kost 22,99 euro en een scheurkalender 19,99 exclusief verzendkosten. En extra leuk?  Tot met 4 oktober kun je ze allebei met een mooie kortingsactie bestellen.

Je eigen levensgeluk

Wat is jouw wens voor de toekomst? Wat wil jij meegeven?

Het leven is voor een groot deel hoe jij er zelf naar kijkt. Je hebt de keus om positief erin te staan en negatief. Je draagt ook een verantwoordelijkheid voor je eigen levensgeluk. En filosofie kan je helpen bij dat levensgeluk.

Met deze inspirerende woorden sluiten wij af. Dank je wel voor je verhaal. En wil jij nou zeker weten dat jij ook nog je ideale decembercadeau aanschaft? Koop dan snel een scheurkalender of een boek en let op: de voorraad is beperkt!  www.filosofietjes.nl