Onderzoek naar invloed van de insula op cognitieve stoornissen

Veel patiënten met de ziekte van Parkinson krijgen al vroeg in het ziektebeloop problemen met het cognitief functioneren.

Dit uit zich vooral in moeite met overzicht houden, plannen en organiseren. Het is onvoldoende bekend waarom dit gebeurt. Ook kunnen we niet voorspellen bij welke patiënten de cognitieve stoornissen al snel tot een dementie zullen leiden. In onze studie willen we onderzoeken welk rol de insula speelt bij deze problemen.

Aanvrager: Dr. Frank Jan de Jong
Instituut: Erasmus MC Rotterdam
Duur: 4 jaar
Startdatum: oktober 2015
Kosten: € 170.000

De insula is een klein gebied in het voorste deel van de hersenen en is belangrijk voor het cognitief functioneren. De insula is op hersenscans kleiner bij patiënten met de ziekte van Parkinson en mogelijk gerelateerd aan de cognitieve problemen. Bij onderzoek van hersenweefsel van de insula worden daarnaast afwijkende eiwitten die kenmerkend zijn voor Parkinson (Lewy lichaampjes) gevonden.

Wij onderzoeken in deze studie met nieuwe hersenscan technieken of veranderingen in de insula bij Parkinson patiënten specifiek voorkomen als er sprake is van problemen met cognitief functioneren. Vervolgens kijken we of veranderingen in de insula ook gerelateerd zijn aan een snellere toename van de cognitieve stoornissen.

Daarnaast onderzoeken we in hersenweefsel van overleden patiënten met Parkinson en dementie of afwijkingen in de insula specifiek zijn voor de ziekte van Parkinson, of passen bij andere oorzaken van dementie zoals de ziekte van Alzheimer.

Hoe kunt u helpen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze nieuwsbrief. Schrijf u hier in >>.
Doneer nu voor wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen of genezen van parkinson.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Zijn parkinson, mijn berg

Sander beklimt Peak Lenin en draagt zo bij aan onderzoek naar parkinson.

ActiesOnderzoek

Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek

Terug naar overzicht Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek Een enthousiast koppel! Enthousiast stapt een tweetal op...

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...