Ontmoet de eerste digitale parkinson expert!
- Organisatie
Met trots introduceert ParkinsonFonds: Virtual James Parkinson. Deze digitale parkinson expert – geïnspireerd op James Parkinson zoals hij er vandaag de dag uit zou zien – staat klaar om jouw vragen over de ziekte van Parkinson en het lopende onderzoek snel en toegankelijk te beantwoorden.Â
Virtual James Parkinson geeft algemene informatie en inzichten over de ziekte en het onderzoek. Omdat parkinson bij iedereen anders verloopt, blijft persoonlijk advies van een arts of behandelaar altijd belangrijk.Â
We nodigen je van harte uit om het zelf te ervaren en je vragen te stellen aan de virtuele James Parkinson. Heb je nog andere vragen of opmerkingen? Onderaan deze pagina vind je een handige sectie met veelgestelde vragen.Â
Ontdek, leer en stel je vragen aan Virtual James Parkinson!Â
Disclaimer
- Belangrijk: James is ontwikkeld met AI en kan fouten maken. James is geen echt persoon en geen medisch professional. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde arts voor medisch advies.
- Gesprekken met James worden niet opgeslagen en worden niet gebruikt voor het trainen van het AI-model. Stichting ParkinsonFonds heeft geen toegang tot de gegevens van gebruikers.
- Gebruikers moeten via de browser toegang geven tot de microfoon. James werkt het beste in een rustige omgeving.
Veelgestelde vragen
Is alle informatie die de virtuele expert geeft gecontroleerd door Stichting ParkinsonFonds?
De virtuele expert werkt op basis van zorgvuldig geselecteerde bronnen: grotendeels uit onderzoeken die Stichting ParkinsonFonds (SPF) zelf heeft gefinancierd en van vooraf goedgekeurde (whitelisted) websites. De interactieve functionaliteit maakt gebruik van externe Large Language Models (LLM), zoals ChatGPT of Claude.
Hoe blijft de informatie van de virtuele expert betrouwbaar en actueel?
Stichting ParkinsonFonds actualiseert regelmatig het bronmateriaal. Nieuwe inzichten en onderzoeksresultaten worden periodiek toegevoegd aan de informatie waarop de digitale expert is getraind.
Welke organisaties werken mee aan de digitale expert, en hoe zit het met privacy?
De digitale expert is ontwikkeld door Stichting ParkinsonFonds in samenwerking met Hibou. Belangrijk om te weten: noch SPF, noch Hibou heeft toegang tot persoonlijke gegevens of de inhoud van gebruikerssessies.
Wat gebeurt er met de informatie die mensen delen tijdens een gesprek?
Gesprekken worden niet opgeslagen en niet gebruikt om het AI-model verder te trainen. Alleen geanonimiseerde metadata, zoals het aantal sessies en de gespreksduur, wordt vastgelegd.
Hoe voorkomt Stichting ParkinsonFonds dat de virtuele expert wordt gezien als vervanging van een arts?
We maken in de communicatie voortdurend duidelijk: de virtuele expert geeft géén medisch advies. Bij persoonlijke of medische vragen verwijzen we altijd naar de eigen zorgverlener.
Kan de virtuele expert fouten maken? En wat dan?
Hoewel we alles doen om fouten te voorkomen, kan geen enkele AI volledige perfectie garanderen. Daarom benadrukken we dat de virtuele expert geen medisch advies verstrekt, en dat bij twijfel altijd een arts geconsulteerd moet worden.
Waarom ziet de digitale expert eruit als James Parkinson?
Hij is geïnspireerd op James Parkinson, maar heeft na een zorgvuldig creatief proces een eigenzinnige uitstraling gekregen. We hebben nagedacht over hoe James Parkinson er in 2025 uit zou kunnen zien. Het is een eerbetoon aan de arts die in 1817 de ziekte van Parkinson als eerste beschreef.
Waarom heeft de virtuele expert een eigen persoonlijkheid?
Een menselijke communicatiestijl verlaagt de drempel om vragen te stellen. Zo maken we informatie toegankelijk voor iedereen.
Had dit geld ook naar fundamenteel onderzoek kunnen gaan?
Informatievoorziening en transparantie zijn essentieel onderdelen van onze missie. Door kennis toegankelijk te maken, vergroten we het draagvlak voor onderzoek, wat op termijn weer méér wetenschappelijk onderzoek mogelijk maakt.
Zijn er onafhankelijke medische specialisten betrokken bij het controleren van de inhoud?
Alle onderzoeksresultaten en input zijn gecheckt door wetenschappers voor publicatie. SPF publiceert geen wetenschappelijk onderzoek en resultaten als het niet is gecheckt door de desbetreffende wetenschapper. James is op deze inhoud getraind. Hoewel we alles doen om fouten te voorkomen, kan geen enkele AI volledige perfectie garanderen.
Hoe is rekening gehouden met het risico op misinformatie?
De virtuele expert is getraind op gecontroleerde bronnen en uitgebreid getest. Voor medische vragen verwijst de VJP altijd door naar een arts, om verwarring of verkeerde interpretaties te voorkomen.
Dient dit project ook om Stichting ParkinsonFonds zichtbaarder te maken?
Naast voorlichting is het vergroten van bewustwording een belangrijk doel. Mensen weten vaak nog te weinig over parkinson en de impact ervan. Met betere kennis kunnen we vooroordelen doorbreken en sociaal isolement helpen voorkomen.
Verdient Stichting ParkinsonFonds of een partner geld aan deze chatbot?
Nee. Noch Stichting ParkinsonFonds, noch Hibou verdient geld aan gebruikersdata of via licenties. De virtuele expert wordt puur ingezet voor publieke voorlichting.
Mogen externe partijen gebruikersdata gebruiken?
Nee. Hibou, de ontwikkelaar, heeft geen toegang tot persoonlijke data. Alle gegevens blijven binnen de strikte privacykaders van Stichting ParkinsonFonds en worden alleen gebruikt voor voorlichting.
Waarom zet Stichting ParkinsonFonds AI-technologie in, ondanks de risico’s?
Met AI kunnen we informatie laagdrempelig beschikbaar maken voor een breed publiek. De voordelen van brede toegankelijkheid en verbeterde voorlichting wegen ruimschoots op tegen de beperkte risico’s. De digitale expert is géén vervanging voor medisch advies, maar een extra hulpmiddel.
Wie houdt toezicht op de werking van de digitale expert?
Het VJP-team van Stichting ParkinsonFonds en Hibou monitoren de digitale expert actief en kunnen bijsturen indien nodig.
Wat gebeurt er met de chatbot als een partner failliet gaat of wordt overgenomen?
Mocht een partner failliet gaan of worden overgenomen, dan kunnen gegevens worden overgedragen aan een nieuwe eigenaar – maar altijd alleen voor hetzelfde doel en binnen de afspraken die met Stichting ParkinsonFonds zijn gemaakt.
Deel dit artikel
Gerelateerd nieuws
Ontmoet de eerste digitale parkinson expert!
Ontdek Virtual James Parkinson: stel je vragen over de ziekte en onderzoek aan de eerste...
Zijn glas was altijd halfvol
Wij spraken met Sandra van der Meulen over haar vader, parkinson en waarom delen van...
De digitale collecteweek is van start!
De digitale collecteweek is begonnen. Bekijk de video en ontdek waarom jouw steun nu harder...