Op weg naar betere celtherapie voor de ziekte van Parkinson
- Tips
- 4 maart 2019
Mede dankzij onze betrokken donateurs kon prof. dr. Jeroen Pasterkamp zijn vernieuwende Parkinsonstudie afronden. Met belangrijke ontdekkingen als resultaat.
Studie naar: dopaminerge hersencircuits bij Parkinson met nieuwe genetische modellen
Door: prof. dr. Jeroen Pasterkamp, afdeling Translationele Neurowetenschappen, UMC Utrecht Brain Center, UMC Utrecht
In late fases van de ziekte van Parkinson kan het medicijn L-dopa zijn werk niet meer doen omdat er dan nog nauwelijks zenuwcellen over zijn. Een succesvol toegepaste methode om de late fases van Parkinson te behandelen, is de transplantatie van gezonde dopaminezenuwcellen in de hersenen. Deze cellen nemen de productie van dopamine over.
Omvormen
Een manier om aan gezonde dopaminezenuwcellen te komen, is het omvormen van stamcellen tot dopaminezenuwcellen. Een probleem is dat getransplanteerde dopaminezenuwcellen vaak onvoldoende of niet de juiste zenuwcelverbindingen maken. Ook is het nog niet goed mogelijk om precies die dopaminezenuwcellen te maken die verloren gaan tijdens de ziekte van Parkinson. Deze factoren leiden na transplantie niet alleen tot beperkt functieherstel, maar ook tot allerlei bijverschijnselen.
Grote hersendelen in beeld
Met dit onderzoek wilde professor Pasterkamp de ontwikkeling van die dopaminezenuwcellen die verloren gaan in Parkinsonpatiënten beter begrijpen. Om daardoor te ontdekken waarom deze zenuwcellen zo vatbaar zijn voor de ziekte. En om, op de langere termijn, de vorming van nieuwe zenuwvezelverbindingen na celtransplantatie te bevorderen. Pasterkamp: “Binnen dit project ontwikkelden we nieuwe genetische technologie. In combinatie met innovatieve weefsel- en microscopische technieken om grote delen van de hersenen met hoge resolutie in beeld te brengen, ontdekten we hoe dopaminezenuwcellen van de substantia nigra hun weg vinden in de zich ontwikkelende hersenen. Ook zagen we hoe hun zenuwvezels contact maken met doelwitzenuwcellen in andere hersendelen, zoals delen die onze bewegingen aansturen.”
Beter begrip
Dankzij de ontwikkelde technologie kon het onderzoeksteam voor het eerst naar individuele dopaminezenuwcellen kijken in de zich ontwikkelende en volwassen (zieke) hersenen. “Met deze aanpak kunnen we onderzoeken of tijdens de ziekte van Parkinson eerst de contacten van de zenuwcellen verloren gaan of eerst de dopaminezenuwcellen zelf.” Het onderzoek van professor Pasterkamp leidde tot een beter begrip van de ziektemechanismen van Parkinson. “En zal leiden tot de ontwikkeling van betere celtherapie voor deze ziekte.” Deze belangrijke ontdekkingen waren zonder onze donateurs niet mogelijk geweest. Hartelijk dank voor uw steun!
Deel dit artikel
Gerelateerd nieuws
Over parkinson en opnieuw beginnen
Ingrid is 46 jaar en weet sinds 5 juli 2024 dat ze de ziekte van...
Over parkinson, voeding en sociale impact
Elly Swennen vertelt over haar werk als diëtist. Zij is aangesloten bij ParkinsonNet en ziet...
Parkinson; Eigenlijk wil je het liefst gewoon zijn
Janneke is enthousiast, sportief, auteur en ze heeft de ziekte van Parkinson. Ze vertelt openhartig...