Over parkinson en bergen

Vader en zoon blikken terug

Het is warm in Nederland wanneer wij afreizen naar Limburg. Sander Giesbers is terug van zijn beklimming van Peak Lenin (7134m) en wij mogen aanschuiven onder de luifel in de tuin. Ook meneer Giesbers schuift aan. Sander beklom de berg omdat zijn vader de ziekte van Parkinson heeft. Ze hebben allebei een blijvende en heel eigen herinnering aan deze klim. Hoe het voor hen was? Dat vertellen ze je graag!

Over vader en zoon Giesbers

Meneer Giesbers, wat mogen mensen over u weten?

“Dat ik 73 jaar ben en de ziekte van Parkinson heb. Daar praat ik niet veel over maar ik verberg het ook niet. De ziekte kwam bij mij aan het licht toen in 2016 mijn arm tijdens het wandelen ineens niet meer mee wilde zwaaien zoals armen dat normaal gesproken wel doen. Ik wandel graag en dit was voor mij niet gewoon. Via de huisarts kwam ik terecht bij de neuroloog in Boxmeer en daar werd vrij snel duidelijk dat ik parkinson heb.”

Sander wat mogen mensen over jou weten?

“Dat ik gelukkig getrouwd ben en dat we een fantastisch hond hebben. Fitz gaat regelmatig met ons mee op wandeltochten. Mijn vrouw en ik werken allebei in de zorg, begeleiden avontuurlijke wandelreizen en daarnaast hebben we een eigen onderneming; Step Outside. Binnen Step Outside komen onze passies voor de (ongerepte) natuur, de bergen, het werken met mensen en persoonlijk leiderschap samen. Telefoons uit en de natuur in. Terug naar de basis”

De beklimming

Sander, jij beklom Peak Lenin en meneer Giesbers u beleefde het mee. Vertel eens, hoe was dat?

Meneer Giesbers: “Spannend. Bergwandelen is toch niet altijd zonder risico. Je laat je zoon los, maar hier hebben wel een hoop meer kaarsjes gebrand.”

Sander: “Voor mij was het ook spannend, maar op een heel andere manier. Door de vele sneeuw en de slechte weersomstandigheden dit seizoen was de top halen nog maar een enkeling gelukt. Dat maakte dat ik zelf aan verwachtingsmanagement ging doen, omdat in een ´normaal´ seizoen maar ongeveer een kwart de top bereikt. Het weer op de berg bepaalt veel en daar heb je geen invloed op. Het is geen ongevaarlijk traject en je kunt wel van alles willen, maar weersomstandigheden op een berg kunnen een beklimming maken of breken.

Passen gesponsord

Sander, jij liet je sponsoren voor deze klim. Wat heeft deze ervaring jullie gebracht?

Sander: “Ik vond het ook te gek om te zien. In eerste instantie had ik mijn streefbedrag op 300 euro gezet maar dat bedrag was echt heel erg snel binnen. Gelukkig kon ik mijn streefbedrag aanpassen en ik heb symbolisch gekozen voor het aantal hoogtemeters van de berg in euro’s, 7134 meter. Op dit moment staat de teller op 2.539 euro en dat voelt zo ontzettend goed. Zo kan ik op mijn manier wél iets doen aan deze vreselijke ziekte.”

 

Meneer Giesbers: “Fantastisch om te zien dat mensen Sander sponsoren voor zijn prestatie. Dat bedrag liep ook snel op. Heel mooi om mee te maken. Het maakte ook in ons los dat we elkaar gingen bellen als er een donatie was gedaan omdat we natuurlijk iedereen wilden bedanken die doneerde en door even te bellen konden we elkaar scherp houden daarin.”

Top en thuis

En dan haal je de top…en dan?

Meneer Giesbers: “Voor ons was het een grote opluchting dat hij de top haalde en je voelt enorme trots ook. Fantastisch! En ook heerlijk dat hij veilig thuis is gekomen. Sander en zijn vrouw houden van de bergen en ze gaan graag de bergen in. Als ze morgen weer zouden gaan dan is dat natuurlijk goed, maar heel eerlijk gezegd? Ik ben wel blij dat hij er nu weer even is. Het geeft rust. De afgelopen drie weken waren toch af en toe moeilijk want het knaagt wel aan je als je zoon zo hoog op een berg zit en je geen contact kan leggen.”

 Sander: “Hoewel ik echt voorzichtig was van te voren over het halen van de top, is het onze groep als eerste in juli 2024 wel gelukt. Dat was de kers op te taart. Helemaal boven heb je geen bereik met mobiele telefoons maar ik had een apparaatje mee waarmee ik mijn vrouw wel kon laten weten dat ik de top had gehaald. Zij heeft gelijk mijn ouders gebeld. Voor mij is de reis compleet. Echt afgerond. De top mocht ik halen en ik heb een mooi bedrag opgehaald. Nu is het tijd voor stilstaan bij en genieten van deze ervaring.”

En met deze inspirerende woorden sluiten wij het gesprek met vader en zoon Giesbers af. Heel hartelijk dank voor jullie mooie woorden.

De actie loopt nog steeds. Wil jij deze actie steunen, dan kun je nog doneren via:

https://actie.parkinsonfonds.nl/fundraisers/sander-giesbers

Ben jij geïnspireerd door dit verhaal en wil jij zelf een actie starten? Maak dan een actiepagina aan op Kom ook in actie voor Stichting ParkinsonFonds!