Documentaire FRITS!

Bram Hart stuurde een e-mail aan ons over een scholingsdag die hij organiseerde in het zorgcentrum waar hij werkt en waar ook Frits Mol woont. Zijn vraag? Of de documentaire FRITS! Op deze dag vertoond mocht worden. Florentine Oranje maakte met hulp van Stichting ParkinsonFonds in 2023 de observerende documentaire  FRITS! Deze documentaire biedt een verstilde kijk in het leven van Frits en zijn ziekte van Parkinson. Natuurlijk waren wij meteen benieuwd naar het verhaal van deze dag en daarom spraken wij met Bram Hart ( geestelijk verzorger) en Eva Schuz (fysiotherapeut).

Mensen hadden een thuis

Hoe kwamen jullie op het idee om een scholingsdag te organiseren in het teken van parkinson?

“Op de afdeling waar Frits woont heeft hij zelf de documentaire laten zien. Dat maakte veel los bij onze zorgverleners. Ineens was er de realisatie dat mensen een thuis hebben voor ze naar het verpleeghuis komen. Natuurlijk weet je dit op een rationeel niveau best wel, maar het komt binnen als je Frits ziet worstelen met het verlies van zijn thuis en de overstap naar dit huis, ons zorgcentrum. Ik ben geestelijk verzorger en we hebben een parkinsonteam hier in huis. Met deze film in het achterhoofd leek het ons mooi om voor leerlingen die nog in opleiding zijn en hier ook al werken een dag te organiseren met de focus op parkinson. Natuurlijk moesten Frits en de documentaire daar onderdeel van zijn.”

Meer kennis en betere bewustwording

Gekke vraag misschien maar is de scholingsdag nodig?

“Ja wij vinden van wel. We zien hoe erg de zorg onder druk staat en hoezeer deze ook steeds meer is opgeknipt in specifieke kleine onderdelen. Daardoor verlies je gemakkelijk het complete plaatje en raakt daardoor soms ook de menselijke kant van de zorg op de achtergrond. Het gaat er om dat we niet alleen probleemoplossend werken, maar ook de vraag stellen wat de persoon aan wie je zorg verleent zélf graag zou willen. Het is zo belangrijk dat we de zorg inzetten op de menselijke kant. In de documentaire zie je Frits worstelen met verlies. Bijvoorbeeld het verlies van eigen regie en waardigheid. Dat is levend verlies en de rouw die daarbij komt kijken is niet opeens verdwenen als iemand bij ons in huis komt. De hele beweging en het hele proces naar dit huis toe is onderdeel van hoe iemand hier komt wonen. Om dat te kunnen blijven zien is het zo belangrijk dat we dit soort dagen organiseren en dat de documentaire FRITS!  vertoond wordt.”

Een compleet programma

Hoe zag de scholingsdag eruit?

“Laten we beginnen bij de groep die de scholingsdag bijwoonde. Deze groep bestond uit 18 leerlingen VIG – Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. Dat is een opleiding van anderhalf jaar waarbij leren en werken wordt gecombineerd. De studenten  komen allemaal uit heel andere achtergronden. We zijn de dag begonnen met een carrousel aan workshops vanuit verschillende disciplines. In de ochtend stond de ziekte van Parkinson als ziektebeeld centraal.  Bij fysiotherapie hebben we een spel gemaakt waarmee je de uitdagingen en oplossingen specifiek voor parkinson beleeft echt. De diëtist heeft een menu ontwikkeld met veel aandacht voor eiwitten omdat specifieke aandacht voor eiwitten in de voeding bij mensen met de ziekte van Parkinson belangrijk is. Er was nog veel meer te doen maar we verklappen niet alles.  In de middag stond de mens achter het ziektebeeld centraal. We lieten de documentaire FRITS! zien en we hadden van te voren reflectievragen opgesteld bij de documentaire. Daardoor kijk je gericht. We hebben de dag afgesloten met een kennisquiz op alle onderdelen van zowel de ochtend als de middag. Er waren prijzen te winnen en de quiz werd zo goed gemaakt dat de prijzen verdeeld moesten worden.”

Verandering in benadering

Wat hopen jullie te bereiken?

“We hebben een volgende scholingsdag over parkinson gelijk al gepland want het maakte zoveel los dat we echt meer van dit soort dagen willen organiseren. We hopen dat er meer een geheel ontstaat in de benadering van mensen met de ziekte van Parkinson. Dat het gefragmenteerde er meer uitgaat, dat we terug kunnen naar een mensgerichte benadering en dat we met die menselijke blik kunnen werken, ook met mensen die parkinson hebben.”

En hier kunnen wij het natuurlijk alleen maar mee eens zijn. Heel erg bedankt Bram en Eva en het hele team voor het delen van jullie inspirerende verhaal. Werk jij zelf in de zorg en zou jij ook graag een vergelijkbare dag organiseren? Mail dan naar marliesvaneunen@parkinsonfonds.nl o.v.v. scholingsdag organiseren. We helpen je graag verder!