“Parkinson heb je niet alleen”

Meneer Vlak maakte een digitale collectebus aan om zijn negentigste verjaardag te vieren. Hij vroeg geen cadeaus, maar donaties voor Stichting ParkinsonFonds. Een prachtig gebaar!

Wat mooi dat u een digitale collectebus aanmaakte. Waarom koos u voor het ParkinsonFonds?

“Ik had het grote geluk mijn vrouw Ria te leren kennen, we hadden een heel gelukkig en mooi huwelijk. Helaas kreeg zij op haar zeventigste de ziekte van Parkinson en die diagnose stelde ons geluk erg op de proef. Bij Ria begon het met een arm die tijdens het wandelen niet meer wilde meebewegen en ze werd ook langzamer. We keken dat een tijdje aan, maar op een gegeven moment besloten we toch om een arts te bezoeken. Parkinson is zo’n harde en definitieve diagnose. Er is nog steeds geen genezing. Één van onze artsen zei: ‘Je krijgt deze diagnose niet alleen, jullie krijgen hem samen, want parkinson heb je met zijn tweeën.’ Dat bleek heel erg waar te zijn. Gelukkig heb ik samen met de verzorgende die bij ons thuis kwam nog goed voor Ria kunnen zorgen. Het was zwaar maar ik ben ook heel dankbaar dat ik dat heb kunnen betekenen voor haar.

In de aanloop naar mijn negentigste verjaardag vroeg een vriend wat ik dan als cadeau zou willen hebben. Wat heb je als negentigjarige nog nodig? Ik ben juist op het punt in mijn leven dat ik liever weggeef dan ontvang. Maar ja, mensen geven nu eenmaal graag een cadeau aan een jarige. Ik bedacht dat ik liever heb dat mensen aan Stichting ParkinsonFonds doneren dan dat ik een cadeau krijg. En zo kwam ik uit op de digitale collectebus. Het bleek echt heel erg eenvoudig om die collectebus aan te maken.  Mijn dochter ontwierp een mooie uitnodigingskaart en verwerkte daarop ook de QR-code zodat alle genodigden makkelijk kunnen doneren. En weet je wat het allermooiste cadeau is? Dat ik van de mensen terugkrijg dat het zo’n mooi gebaar is en dat Ria er zo toch bij is. Zo voel ik het ook echt. Voor mij is het daarmee geen ik-feestje meer maar een wij-feest. Dat is toch mooi?”

U roept mensen op om een donatie te doen. Waarom is dat zo belangrijk voor u?

“Zonder geld kan er geen fundamenteel onderzoek worden gedaan en juist dat onderzoek is zo verschrikkelijk belangrijk. We kennen de oorzaak van de ziekte nog niet en zonder de oorzaak kun je geen oplossing bedenken. Met fundamenteel onderzoek kun je zoveel kanten op. Je kunt van buiten naar binnen kijken door vanaf symptomen te kijken naar wat er dan van binnen gebeurt, maar je kunt ook van binnen naar buiten kijken. Dan kijk je naar welke processen een mens voert. Pas als we echt de oorzaak hebben gevonden, kunnen we aan een oplossing gaan werken. Fundamenteel onderzoek is een kwestie van een heel lange adem hebben en je moet geloven dat je het antwoord een keer gaat vinden. Ik maak dat misschien niet meer mee, maar ik kan op deze manier wel helpen, zodat we kunnen blijven zoeken naar de oorzaak.”

Wat wilt u tegen jonge mensen zeggen over de ziekte van Parkinson?

“Probeer vooral te vermijden dat je het krijgt, want het is een vreselijke ziekte. Maar ja – hoe doe je dat als we niet weten waardoor de ziekte wordt veroorzaakt? Het enige wat je nu kunt doen is zorgen dat het fundamenteel onderzoek kan blijven doorgaan en ik hoop dat jonge mensen daaraan een bijdrage willen leveren.”

Zelf een digitale collectebus aanmaken?

Heeft het verhaal van meneer Vlak u geraakt en geïnspireerd en wilt u zelf ook graag een digitale collectebus aanmaken? 

Dat kan hier: Maak uw eigen online collectebus aan (digicollect.nl)

En om de woorden van meneer Vlak te gebruiken: “Het is echt heel gemakkelijk.”

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Tips

Je doet ertoe, ook met de ziekte van Parkinson

Ruben is parkinsonbokstrainer geworden. In dit openhartige interview vertelt hij waarom.

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...