Team Boink rent de Tilburg Ten Miles tegen parkinson!

Met je familieleden samen hardlopen en dat doen voor een goed doel? Dat is wat de neven en nichten van team Boink op 29 september gaan doen op de Tilburg Ten Miles. Natuurlijk wilden wij meer weten over dit idee en dus spraken wij met Eva en Marlies over dit inspirerende idee en de reden erachter.

Niet de eerste keer

Hoe zijn jullie als neven en nichten op het idee gekomen om als een familieteam te gaan hardlopen in Tilburg dit jaar?

“Laten we beginnen met uitleggen dat het niet de eerste keer is dat we als neven en nichten in actie komen op deze manier. In 2019 liepen we mee op de Dam-tot-Damloop [red: één van de grootste hardloopevenementen in Nederland] en dat deden we toen voor onderzoek naar asbestkanker. Daar is onze familie jammer genoeg door getroffen. We namen dat besluit destijds op de jaarlijkse familiedag. Die actie ging echt goed en iedereen haalde de finish.”

Voor onze ouders

Niet de eerste keer dus maar waarom dit jaar voor Stichting ParkinsonFonds?

“Onze ouders hebben parkinson en zij zijn broer en zus van elkaar. Carolien  is de moeder van Eva en Freek is de vader van Marlies. Ze kregen ongeveer twee jaar na elkaar de diagnose. Carolien is geboren in 1941 en Freek in 1942. Ze schelen als broer en zus maar één jaar met elkaar. Op de recentste familiedag  hebben we teruggeblikt op de actie uit 2019 en besloten om als familieteam opnieuw ons hardlopend in te gaan zetten en dit keer voor Stichting ParkinsonFonds omdat allebei onze ouders dat hebben. Een mooie bijkomstigheid is dat de  Tilburg Ten Miles langs het verzorgingshuis van Freek komt en dat maakt het wel extra mooi. Onze familie is een echte Tilburgse familie en dat heeft zeker ook meegespeeld in de keuze voor dit hardloopevenement.”

Overeenkomsten en verschillen

Jullie hebben allebei een ouder met de ziekte van Parkinson. Gekke vraag misschien, maar hoe is dat om als nichten van elkaar dat mee te maken?

“Je kunt aan elkaar vragen stellen en je kunt dingen met elkaar vergelijken maar eerlijk gezegd zijn de processen ook weer heel verschillend. Het uit zich heel anders. Carolien is bijvoorbeeld wel beweeglijk maar niet neerslachtig. Freek heeft last van freezing , beweegt traag en hij heeft het cognitief lastig. Ze hebben allebei dezelfde ziekte maar allebei ook weer een heel ander proces. Wij hebben geleerd dat het enige voorspelbare aan de ziekte van Parkinson is dat het niet voorspelbaar is. Er zijn goede dagen en er zijn slechte dagen en soms zijn het zelfs goede en slechte momenten en bedenken waarom dit zo is? Dat is niet te doen. Het is wel fijn dat we onderling tips kunnen delen over hulpmiddelen die beschikbaar zijn.”

Extra motivatie

Jullie team staat op dit moment al op meer dan 3000 euro. Hoe voelt dat voor jullie?

“Het is soms wel lastig om mensen te vragen om je te sponsoren, maar als we zien hoeveel mensen warm en positief reageren op onze inzet en ons verhaal dan motiveert dat enorm. Het is soms zelfs een extra motivatie om nog meer manieren te verzinnen om geld op te halen. Daarnaast geeft het ook met het trainen een heel goed gevoel. Je weet dat je traint met een groter doel en dat er mensen zijn die jou graag de finish zien halen. Dat er mensen zijn die echt geven omdat wij ons inzetten en dat is echt fijn. Dat geeft het gevoel dat je iets kunt doen tegen deze ziekte.”

En met deze woorden zijn wij het roerend eens en zo sluiten wij het inspirerende gesprek af met Eva en Marlies. Vind jij het ook zo mooi dat er een familieteam meedoet aan de Tilburg Ten Miles en wil je hen helpen in de zoektocht naar de oorzaak van de ziekte van Parkinson en parkinsonisme? Dat kan! Je kunt een donatie doen op het team via deze link: Familie Boink doet de Tilburg Ten Miles (parkinsonfonds.nl)