Tips voor een betere nachtrust

70 tot 90% van de Parkinsonpatiënten ervaart een niet bevredigende nachtrust. Om uw nachtrust als patiënt te kunnen verbeteren, geven wij u graag een aantal tips voor een betere nachtrust. Daarmee hopen we uw dagelijkse beperkingen door Parkinson te verlichten en u te helpen uw levenskwaliteit te verbeteren.

Onderstaande 10 tips voor een betere nachtrust vindt u in onze brochure ‘De ziekte van Parkinson en uw nachtrust’. Wilt u de volledige brochure lezen?

 • Stel een slaapschema op
  Hoogstwaarschijnlijk heeft u veel baat bij dagelijks dezelfde bedtijd en dezelfde tijd waarop u ontwaakt. Structuur en regelmaat zijn eerste stappen naar een betere nachtrust. Ga dus zoveel mogelijk op een vaste tijd naar bed en sta ook zoveel mogelijk op een vast tijdstip op.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  Maak een ommetje, ga op de fiets naar de supermarkt, houd uw spieren soepel! Minimaal vijf keer per week een half uur bewegen is hiervoor essentieel. Maar forceer niks, houd wel rekening met uw energieniveau en bewegingscapaciteit. Mocht een blok van 30 minuten te lang of te zwaar zijn voor u, dan mag u het half uur natuurlijk ook over de dag verdelen.
 • Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol
  Deze opwekkende middelen laten uw hart sneller kloppen en uw bloeddruk stijgen. De bloedtoevoer naar uw hersenen wordt versneld en verhoogt hiermee het stresshormoon. Uw lichaam zal alert blijven zolang deze middelen zich in uw bloed bevinden. Vermijd (’s avonds) cafeïne, nicotine en alcohol dan ook zoveel mogelijk.
 • Ontspan u voor het slapengaan
  Vermijd afleidingen en activiteiten die uw hersenen stimuleren. Leg bijvoorbeeld uw telefoon, laptop of tablet weg ruim voor het slapengaan. De intensiteit van het scherm zal de aanmaak van melatonine beperken. Dat heeft als gevolg dat uw hersenen actief blijven en uw slaap uitblijft.
 • Slaap tot de zon opkomt
  Het is aan te raden te slapen tot wanneer de zon opkomt. Hiermee stopt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon dat onze biologische klok beïnvloedt.
 • Lig niet te woelen
  Ga niet in bed gefrustreerd liggen woelen en piekeren wanneer u de slaap niet kunt vatten. Ga er even uit voor een ommetje door het huis. Houd uw omgeving wel zo donker mogelijk (in verband met de aanmaak van melatonine) en vermijd uw telefoon, tablet en andere lichtgevende schermen.
 • Zorg voor de juiste temperatuur
  Wanneer uw lichaam de ideale lichaamstemperatuur niet kan bereiken, verstoort het uw nachtrust. U zult slechter en/of korter slapen. De meest ideale temperatuur tijdens de nacht is voor de meeste mensen 18 graden.
 • Maak gebruik van hulpmiddelen
  Veel mensen hebben baat bij verduisterende gordijnen of oordopjes. Mocht u ’s nachts toch nog veel wakker worden, zorg dan voor hulpmiddelen waarmee u het zich makkelijk maakt in bed. Omdraaien gaat makkelijker met bijvoorbeeld een papegaai, een bedbeugel of een in hoogte verstelbaar bed.
 • Maak het uzelf gemakkelijk
  Zorg dat u eenvoudig en snel bij bijvoorbeeld water of het toilet kunt. Hoe langer het duurt voordat u terug in bed ligt, hoe langer u het slaapproces verstoort. Aangezien uw slaapproces opnieuw moet starten, is het wenselijk dit in ieder geval zo snel mogelijk te doen.
 • Drink niet te veel
  Drink niet te veel na uw avondeten, en dus zeker geen cafeïne en alcohol. Maar beperk ook het drinken van andere vloeistoffen. Wanneer u ’s avonds te veel drinkt, zult u ’s nachts vaker wakker worden voor een toiletbezoek. Zorg dus dat u overdag zoveel mogelijk drinkt en aan de twee liter vocht komt.

Wil je alle tips voor een betere nachtrust lezen?

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

FamiliePatiënten

Het leven met de ziekte van Parkinson kan ook heel mooi zijn

Harmen is 36 als bij hem de ziekte van Parkinson wordt vastgesteld. Lees snel zijn...

Patiënten

Zonder mijn deep brain stimulation – DBS – zou ik niet zijn wie ik nu ben.

Theo heeft zeven jaar geleden een DBS – Deep Brain Stimulation – operatie ondergaan.

FamilieOnderzoekPatiënten

Een lawine aan berichten tijdens de ‘Ik leef met parkinson’ week

Tijdens de ‘Ik leef met parkinson’ week keken we elke dag met iemand mee die...