Tips voor geheugentraining

Carolien Strouwen is doctoraatsstudent op Faber (KU Leuven) in het team voor neuromotorische revalidatie. Het onderzoek waar ze aan werkt, gaat over dubbeltaaktraining bij parkinsonpatiënten (uitvoeren van 2 taken op 1 moment).

Een specifiek onderdeel van dit onderzoek is het geven van een thuistraining bij mensen met de ziekte van Parkinson waarbij de focus voornamelijk ligt op gangtraining en geheugentraining. Zij is dan ook de geschikte persoon om ons praktische tips te geven.

  • Een makkelijke en leuke manier om aan geheugentraining te doen is het invullen van kruiswoordraadsels, sudoku’s,… Hierin vind je veel variatie terug en het zet je hersencellen aan om actief te zijn. Lukt dit in het begin niet goed, begin dan met een makkelijke versie. Je kan de oefeningen ook uitdagender maken: probeer bijvoorbeeld eens de tijd te verbeteren waarbinnen je de oefening kan oplossen.
  • Neem niet voor alles meteen een rekenmachine, maar probeer om eerst eens via hoofdrekenen tot de juiste oplossing te komen. Voorbeeld: wanneer je gaat winkelen (en je hebt niet al te veel nodig), tel dan de prijzen van het winkelwaar bij elkaar op en kijk aan de kassa of je op de juiste einduitkomst gekomen bent. Eveneens een oefening bij het winkelen, maar dan meer op het onthouden gericht: stel op voorhand een lijstje samen met alles wat je nodig hebt. Probeer je goed te herinneren wat op het lijstje staat en laat het dan thuis. Achteraf kan je controleren of je effectief alles meegenomen hebt wat er op het lijstje stond.
  • Ook leuke oefeningen om eens te proberen zijn: het achterstevoren opzeggen van een telefoonnummer dat je kent, eens proberen om zoveel mogelijk woorden op te sommen die starten met een bepaalde letter (meisjesnamen, landen, …). Indien je kinderen hebt, kan dit zelfs geïntegreerd worden in een spelletje, waarbij je probeert om ter meest dingen op te noemen. Je kan de oefeningen toepassen in verschillende situaties zodat er wat variatie is. Ook op de computer/gsm zijn er tegenwoordig zeker wel apps die gericht zijn op het verbeteren van het geheugen. Probeer het maar eens uit, en hopelijk helpen de tips wat.

Hoe kunt u helpen?

Doneer nu voor onderzoek naar het voorkomen of genezen van Parkinson.

Uw gift wordt besteed aan het allerbeste medisch-wetenschappelijke onderzoek.

 

Bron: Magazine Vlaamse Parkinson Liga

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...

Onderzoek

Boksen met de ziekte van Parkinson – kom je meedoen?

Bij Only Friends in Amsterdam wordt sinds kort Parkinson Boxing aangeboden. Dennis en Myron hebben...

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.