Tips voor Parkinsonpatiënten bij warm weer

Gevoeligheid voor warmte is een veelvoorkomend symptoom bij de ziekte van Parkinson. De impulsen van de hersenen naar de zenuwen kunnen verder vertragen of zelfs een blokkade opleveren. Kortom, een Parkinsonpatiënt ervaart tijdens warme dagen vaak extra belemmeringen. Om het u zo makkelijk mogelijk te maken op warme dagen, is het verlagen van uw lichaamstemperatuur een eerste stap. Hoe u dat doet? Lees hier 20 tips voor Parkinsonpatiënten bij warm weer.

Koelen

 • Koeling geeft niet alleen lichamelijke verlichting, het is goed voor uw bloedsomloop en het vermindert de vertraging van de prikkels die naar uw zenuwen leiden. Koelen kan al heel simpel en snel door af en toe een ijsblokje over uw polsen te laten glijden. Of een nat washandje (al dan niet uit de vriezer) in uw nek te leggen. Bij extreme hitte is een plastic zakje erom heen wellicht niet nodig, maar soms is het wel prettig het vocht nog in een zakje op te kunnen vangen. Tijdens bijvoorbeeld een autorit kunt u dit toepassen door eventueel een (natte, koude) handdoek uit de vriezer tussen de rugleuning en uw rug te leggen.
 • Een kleine draagbare ventilator kan de meeste hitte uit uw gezicht/nek blazen en is verkrijgbaar in zakformaat.
 • Neem tussendoor, bijvoorbeeld tijdens de lunch, een (koude) douche om even af te koelen en uw bloedsomloop te stimuleren. De prikkels van uw hersenen naar de zenuwen worden gestimuleerd waardoor u waarschijnlijk merkt dat de vertragingen minder heftig zijn.
 • Bij diverse apotheken of drogisterijen zijn coolpads verkrijgbaar. Deze zakken met vloeibare gel plaatst u in de vriezer en zijn ideaal om delen van het lichaam te koelen. Het voordeel aan deze pads is dat deze ook in de magnetron opgewarmd kunnen worden voor koude dagen. 

Kleding

 • Draag comfortabele kleding en wees u bewust van het materiaal van de kleding. 
 • Katoen is een stof die zweet makkelijk absorbeert en u dus relatief koel houdt.
 • Lichte kleuren reflecteren het zonlicht en luchtige, dunne kleding is prettig als het zoveel mogelijk lucht door kan laten. 
 • Wanneer de zon (fel) schijnt houdt een hoed de zon uit uw gezicht en een zonnebril de zon uit uw ogen. 

Eten

 • Eet uw maaltijden in kleine porties. Hoe groter uw maaltijd, hoe meer inspanning energie het uw lichaam kost het eten te verteren. Als gevolg daarvan stijgt uw lichaamstemperatuur.
 • Eten van eiwitrijk voedsel kost uw lichaam ook extra energie, probeer eiwitten dus niet teveel binnen te krijgen .
 • Het eten van groente en fruit werkt voor uw lichaam verkoelend, evenals het nuttigen van sommige zuivelproducten (bijvoorbeeld yoghurt, kwark of jonge kaas), sommige noten of zaden (bijvoorbeeld cashewnoten, tarwe of zonnebloempitten) en specerijen of kruiden (bijvoorbeeld zout, munt of salie).
 • Af en toe een zoute snack om het natriumchloride in je lichaam aan te vullen, is in principe niet nodig als u verder gezond bent. 

Drinken 

 • Een veelgehoord advies, maar het is en blijft een heel belangrijke: drink voldoende water. Door de inname van extra vocht houdt u het vochtpeil in uw lichaam in balans. De hitte verhoogt uw lichaamstemperatuur, en vervolgens zweet u veel vocht uit uw lichaam. Het vochtpeil moet regelmatig aangevuld worden wil uw lichaam zichzelf kunnen koelen
 • Dranken die cafeïne bevatten, zoals koffie of cola, of alcohol onttrekken nog eens extra vocht uit uw lichaam. Het is dan ook raadzaam om deze dranken (op warme dagen) zoveel min mogelijk te nuttigen.
 • Wanneer veel water drinken lastig is, door bijvoorbeeld blaasproblemen, is een ijsklontje in uw mond of het eten van een waterijsje wellicht een uitkomst. Het geeft u verkoeling en u krijgt toch een beetje vocht binnen.

Aanpassing in uw omgeving 

 • Een draagbare of mobiele airco voor in huis kan u veel verkoeling bieden in warme ruimtes, of tijdens het slapen of koken. 
 • Houd uw badkamer koel. Wanneer u de badkamer goed ventileert, zal uw lichaam de warmte in de ruimte na het douchen niet of minder snel opnemen. 
 • Sluit luiken, gordijnen of jaloezieën om de zon en de warmte zoveel mogelijk buiten en de koelte zoveel mogelijk binnen te houden.

Aanpassingen in uw bezigheden

Profiteer van de ochtenden en de avonden waarin het relatief koel is. Het doen van bijvoorbeeld boodschappen en werkzaamheden in of rondom huis zullen in de ochtend of avond wellicht nog prima te doen zijn, maar overdag kan het u veel meer energie kosten door de hitte. Gooi dus eventueel, indien mogelijk, uw schema om en verplaats uw inspanningen zoveel mogelijk naar de ochtend of avond. 

Overig

Wanneer u in de zon heeft gezeten, smeert u zich dan achteraf in met een aftersun die aloë vera bevat. Dit middel laat uw huid hydrateren, verlaagt uw lichaamstemperatuur en brengt de huid extra vocht in. Wanneer u zich niet met aftersun insmeert naderhand, wordt er vocht uit uw huid, en dus uw lichaam, onttrokken. Vervolgens zult u dit dan moeten compenseren met het drinken van extra vocht, wilt u de symptomen van Parkinson alsnog zoveel mogelijk verlichten.

Dit zijn geen medische adviezen. Raadpleeg voor medisch advies of bij gezondheidsproblemen altijd een arts.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Zijn parkinson, mijn berg

Sander beklimt Peak Lenin en draagt zo bij aan onderzoek naar parkinson.

ActiesOnderzoek

Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek

Terug naar overzicht Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek Een enthousiast koppel! Enthousiast stapt een tweetal op...

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...