Tom van den Belt: ‘De keramieken neusbeker kan een gamechanger zijn’

Veel mensen met parkinson (en ook met andere neurogeneratieve aandoeningen) hebben moeite met het maken van de drinkbeweging. De kans op verslikken is groot. Daarvoor bestaan tegenwoordig gelukkig de zogeheten ‘neusbekers’. Deze hebben een uitsparing ten hoogte van de neus, waardoor iemand het hoofd niet naar achteren hoeft te kantelen. Maar deze zijn gemaakt van plastic, wat vooral de smaak van warme dranken als koffie en thee niet ten goede komt. Tom van den Belt ontwikkelde de keramieken neusbeker. En heeft nu ambities deze op grote schaal beschikbaar te maken.

Tom van den Belt: “De neusbeker vergemakkelijkt het drinken, doordat iemand licht naar voren gebogen kan drinken – wat verslikkingsgevaar kan voorkomen. Deze bekers waren totnogtoe verkrijgbaar in plastic. Ik was hoofddocent bij de master social work aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Op een gegeven moment vertelde een student van me, die casemanager was voor mensen met de ziekte van Huntington – net zoals parkinson een neurodegeneratieve aandoening – dat een patiënte van haar had gezegd dat het allemaal al zo rot was, maar dat de koffie dan óók nog eens niet smaakte. 

En dat kwam doordat de neusbekers van plastic waren. 

Deze zijn verkrijgbaar via (thuis)zorgwinkels. Maar plastic heeft een vervelend bij-effect: het ontneemt de smaak van veel dranken, vooral van warme dranken als koffie en thee. Ook de smaak van koude dranken kan door plastic vlak worden.

Veel reacties

Koffie, thee, het zijn toch momenten van pauze, van genieten en tot jezelf komen. Op een gegeven moment kreeg de betreffende studente een idee: waarom niet een neusbeker maken van keramiek? Keramiek, daar was ik dan weer erg in thuis, dus ik heb toen een prototype ontwikkeld. Maar al snel bedacht ik me dat Huntington echt niet de enige aandoening was waar het ‘drinkprobleem’ speelt. Het komt bijvoorbeeld ook voor bij mensen met parkinson en atypische parkinsonismen. Toen ik mijn licht daarover opstak op social media, kwamen er al snel veel reacties van patiënten, maar ook van mensen uit het professionele veld, zoals revalidatie artsen en fysiotherapeuten. Er bleek inderdaad behoefte aan dit product.

Ambiteus aanpakken

Met de Nederlandse Keramiek Opleiding zijn we toen een project gestart: tweede en derdejaars van de opleiding maken de komende vijf jaar elk jaar 500 van deze bekers. Deze maken we vrij beschikbaar voor de mensen die ze nodig hebben. Nadat er een publicatie stond in het vakblad voor keramisten, bleken ook diverse keramisten graag te willen bijdragen. Daarmee werd het project groter en groter. Echter, nu merken we dat de behoefte aan deze keramieken drinkbekers veel omvangrijker is dan we hadden kunnen bevroeden. Het idee is daardoor ontstaan om het project nog ambitieuzer aan te pakken. Namelijk: de bekers écht voor iedereen beschikbaar maken die het nodig heeft.
Daarvoor is, simpel gezegd, geld nodig. We zoeken een partij die ongeveer een miljoen wil investeren, want ons doel is om jaarlijks 100.000 van deze bekers te produceren. Over het produceren zelf zijn we nu aan het kijken waar we dat kunnen laten doen, want het wordt natuurlijk niet meer te doen om zo’n aantal met de hand te maken. Verder willen we ervoor zorgen dat de bekers via veel verkooppunten – winkels dus – tegen een lage prijs, zo’n euro of vijf, te koop zijn. Het zou toch fantastisch zijn als alle mensen met drinkproblemen ook weer gewoon kunnen genieten van hun kopje koffie of thee?”

Mensen die geïnteresseerd zijn in de neusbekers of die verder kunnen helpen met betrekking tot financiering of verkooppunten kan contact opnemen met Tom via zijn mailadres: tomvandenbelt@gmail.com

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Tips

Je doet ertoe, ook met de ziekte van Parkinson

Ruben is parkinsonbokstrainer geworden. In dit openhartige interview vertelt hij waarom.

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...