Zomerhitte – het koel houden als je de ziekte van Parkinson hebt

Gevoeligheid voor warmte is een bekend symptoom van de ziekte van Parkinson. Verhoging van de lichaamstemperatuur kan een blokkade of een vertraging van de boodschappen die bewegen langs een zenuw veroorzaken. Dit kan er voor zorgen dat de symptomen van Parkinson erger geworden.

We hebben daarom een aantal tips voor het omgaan met de hitte voor u op een rij gezet.

Blijf gehydrateerd
Zorg ervoor dat u veel water en vruchtensap drinkt en vermijd thee, koffie en alcohol.

Blijf binnen
Probeer inspannende activiteiten te vermijden. Als u kunt, blijf dan binnen tussen 11.00 en 15.00 uur wanneer de zon het heetst is. Als u erop uit gaat, moet u waar mogelijk in de schaduw blijven.

Voorraad inslaan
Mensen met Parkinson kunnen merken dat hun symptomen verergeren in de hitte. Probeer ervoor te zorgen dat u thuis voldoende medicatie en voldoende eten en drinken heeft, zodat u niet naar buiten hoeft te gaan wanneer de zon het heetst is.

In deze 20 pagina’s tellende brochure geven wij zoveel mogelijk tips om u zo goed mogelijk voor te bereiden. Onder andere:

  • omgaan met warm weer
  • weersinvloeden op medicijnen
  • koud weer en Parkinson

 

Blijf kalm
Probeer koel te blijven door losse katoenen kleding te dragen en koud water op uw gezicht of de achterkant van uw nek te spatten. Probeer te bepalen welke kamer het koelste is in het huis, zodat u daar tijdens de ergste hitte van de dag kunt verblijven.

Voor iedereen die de Neupro-pleisters (Rotigotine) gebruikt
Zorg ervoor dat de pleisters niet in direct zonlicht worden bewaard. Voorkom langdurige blootstelling aan hitte en direct zonlicht. Het is daarom raadzaam om de pleister met losse kleding te bedekken wanneer u naar buiten gaat. U moet de Neupro pleisters bewaren beneden een temperatuur van 25 graden Celsius. Bewaar de pleisters in de koelkast.

Als u zich niet goed voelt
Als u zich onwel begint te voelen, zorg er dan voor dat u water of vruchtensap drinkt en probeer een koele plek te vinden om te rusten. Neem indien mogelijk een lauwe douche om af te koelen.

Als u symptomen ervaart zoals kortademigheid, pijn op de borst, verwardheid, duizeligheid, zwakte of krampen, kunt u last hebben van hitte-uitputting. Neem dan onmiddellijk contact op met uw dokter voor medische hulp.

Nog meer tips om de warmte te trotseren:

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Zijn parkinson, mijn berg

Sander beklimt Peak Lenin en draagt zo bij aan onderzoek naar parkinson.

ActiesOnderzoek

Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek

Terug naar overzicht Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek Een enthousiast koppel! Enthousiast stapt een tweetal op...

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...