Het activeren van slapende neurale stamcellen van patiënten met de ziekte van Parkinson: een bron voor hersenreparatie?
- 1 oktober 2024
Studie: Het activeren van slapende neurale stamcellen van patiënten met de ziekte van Parkinson: een bron voor hersenreparatie?
Onderzoeker: Dr. Vanessa Donega
Looptijd: 3 jaar
Subsidie: € 297.646,-
Dr. Vanessa Donega (assistent-professor bij de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen, CNAB, Amsterdam UMC) doet nog meer parkinsononderzoek. Samen met postdoc Marloes Verkerke wil ze ook achterhalen of ze neurale stamcellen (NSC) van patiënten met de ziekte van Parkinson kan stimuleren om opnieuw actief te worden. Ze gaan bovendien bepalen of deze NSC ook nog in staat zijn om nieuwe functionele dopaminerge neuronen te produceren, die cruciaal zijn voor hersenfunctie en verloren gaan bij parkinson.
“Met geavanceerde technieken gaan we NSC, geïsoleerd uit post-mortem hersenweefsel van parkinsonpatiënten, transplanteren in menselijke hersenorganoïden. Dit proces is nodig om te kunnen bepalen of deze stamcellen kunnen worden ‘gewekt’ en aangemoedigd om dopaminerge neuronen te produceren. Tijdens veroudering worden NSC in toenemende mate zogenaamd slapend ofwel de stamcellen kunnen moeilijk weer actief worden om nieuwe functionele neuronen te produceren. Wij begrijpen de mechanismen die dit reguleren nog niet goed. Onze aanpak is uniek omdat het specifiek gericht is op NSC van parkinsonpatiënten: hoe kunnen we deze cellen opnieuw activeren en aanzetten tot hersenreparatie?
We hopen aan te tonen dat we NSC van parkinsonpatiënten inderdaad kunnen stimuleren zodat ze actief worden en dopaminerge neuronen produceren. Want dan kan dit leiden tot nieuwe parkinsonbehandelingen waarbij we de eigen cellen van het brein gebruiken voor hersenreparatie.
Dit onderzoek kan onze kennis van de reparatiemechanismen van de hersenen fundamenteel veranderen en nieuwe wegen openen voor de behandeling van parkinson – door de productie van nieuwe functionele neuronen te stimuleren – en mogelijk andere neurodegeneratieve ziekten.”