Prof. dr. Vincenzo Bonifati

Prof. Bonifati is hoogleraar Genetica van Bewegingsstoornissen bij de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus Medisch Centrum. Als gerespecteerd lid van de Medisch Wetenschappelijke commissie is hij verantwoordelijk voor de beoordeling en toewijzing van subsidieaanvragen voor veelbelovend en vernieuwend Parkinsononderzoek.

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati, MD,Ph.D.

Opleiding

Prof. Bonifati studeerde geneeskunde aan de Sapienza University of Rome en specialiseerde zich aan dezelfde universiteit in Neurologie. In 2000 volgde hij de opleiding menselijke moleculaire genetica aan de Erasmus Universiteit waarop hij in 2003 promoveerde.

Carrière

Prof. Bonifati werd in 1992 aangesteld als stafneuroloog aan de Sapienza University of Rome. Daar richtte hij zich op de klinische diagnose en de behandeling van patiënten met de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen. In 2000 verhuisde prof. Bonifati naar Rotterdam om zich te verdiepen in menselijke moleculaire genetica. Na deze opleiding en z’n promotie werd hij in 2006 benoemd tot Universitair Hoofddocent aan Erasmus MC. In 2012 volgde de benoeming tot hoogleraar Genetica van Bewegingsstoornissen bij de afdeling Klinische Genetica. Daarnaast is prof. Bonifati hoofdredacteur van Parkinsonism & Related Disorders en was hij de afgelopen twee jaar voorzitter van de Congress Scientific Program Committee van de International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS).

Specialisaties

Prof. Bonifati richt zich in zijn onderzoeken voornamelijk op de identificatie van genetische factoren en moleculaire mechanismen bij de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen. Zijn werk leidde tot de ontdekking van verschillende vormen van erfelijk parkinsonisme en de meest relevante genetische determinanten in de veel voorkomende vormen van de ziekte van Parkinson. Prof. Bonifati publiceerde meer dan 200 artikelen in peer-reviewed tijdschriften en zijn werk is tot nu toe meer dan 15.000 keer geciteerd in de wetenschappelijke literatuur. Voor zijn wetenschappelijke bevindingen ontving Bonifati diverse nationale en internationale onderscheidingen en prijzen.