Asperges voor parkinson

In de kop van het mooie Noord-Holland te Warmenhuizen zijn Sem en Kay Broersen in 2013 als jonge jongens van 16 en 18  begonnen als aspergetelers. De derde generatie op het land. Vandaag, meer dan tien jaar later, staat By Broersen er als familiebedrijf meer dan florerend bij. En Sem en Kay? Die veilen al een aantal jaar het eerste kistje asperges voor het goede doel. Ze vertellen graag waarom ze dit jaar de opbrengst ten goede laten komen aan Stichting ParkinsonFonds.

Een onlogische plek

Asperges in Noord-Holland? Wij zijn benieuwd!

“Ja grappig he? We horen wel vaker hoor dat asperges in Noord-Holland helemaal niet logisch is, maar dat is juist wat er zo leuk aan is. Wij leerden van onze ouders om nieuwe dingen te doen en te kiezen voor iets dat niet voor de hand ligt. Kay en ik zijn de 3e generatie in het familiebedrijf dat hier al sinds 1971 gevestigd is. Onze grootouders zijn begonnen in een tijd waar er nog veel met de hand werd gedaan en nauwelijks werd geautomatiseerd. Zij teelden tulpenbollen, kool en aardappelen. Onze ouders zette het bedrijf in 1990 voort, maar schakelde in 2005 om van tulpen naar het telen van aardbeien. Heel succesvol en wij zijn in 2013 begonnen met de asperges. Aardbeien en asperges blijken ook een goede combinatie te zijn.”

Het eerste kistje asperges

Waarom besloten jullie om op 22 maart aanstaande het eerste kistje asperges te veilen voor Stichting ParkinsonFonds?

“We organiseren al meerdere jaren deze veiling. De coronajaren niet meegerekend organiseren we deze veiling nu voor de vierde keer. We kiezen iedere keer iets in onze directe en eigen omgeving uit om ons voor in te zetten. Dit keer hebben we gekozen voor Stichting ParkinsonFonds omdat een kennis binnen de familie de ziekte heeft. Het eerste kistje asperges vormt de échte start van het aspergeseizoen. Natuurlijk een beetje met een knipoog naar het eerste vaatje haring. Wij veilen dat eerste kistje asperges graag met de gedachte ook iets terug te kunnen geven en dit jaar doen we dat voor Stichting ParkinsonFonds. Juist ook omdat we de ziekte bij onze kennis zien.”

Netwerken met een beetje extra

Wat wil je nog zeggen over de veiling op 22 maart?

“Laat ik beginnen bij te zeggen dat het fantastisch is dat de aanwezige ondernemers zich zo inzetten. Zonder hen is er geen Amerikaanse veiling. Het is écht een mooie manier om als ondernemers elkaar ook weer eens te ontmoeten want in onze dagelijkse praktijk komt dat er gewoon niet vaak van. Wij willen ook graag op een positieve manier aandacht vragen voor parkinson. Kortom: het is een heel mooie netwerkavond waarbij wij onze asperges serveren. En we kunnen een mooie bijdrage leveren aan onderzoek naar parkinson. Dat is toch fantastisch?”

Vruchten plukken

Vinden jullie het belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan?

“Jazeker! Onze kennis heeft al een tijdje parkinson. Ze heeft vorige jaar een deep brain stimulation operatie gedaan waardoor het bekende trillen veel minder is geworden. Het is zo goed om te zien dat op deze manier haar kwaliteit van leven wordt verbeterd. Onderzoek maakt zo’n operatie mogelijk en dan zie je dat je met zo’n operatie de vruchten kunt plukken van eerder gedaan onderzoek. Daarnaast is onderzoek nodig om in de toekomst de oorzaak van de ziekte van Parkinson te kunnen vinden.”

Wil je meer?

Lijkt het je fantastisch om ook naar de aspergeveiling te komen op vrijdag 22 maart? Stuur dan een mail naar sem@bybroersen.nl

Wij kunnen ons ook voorstellen dat je na het lezen van het verhaal van Sem en Kay meer zou willen weten over het bedrijf. Neem dan vooral eens een kijkje op de website ByBroersen – ByBroersen

Sem en Kay wat was het fijn om langs te mogen komen, de schitterende boerderijwinkel te zien, de kassen en natuurlijk ook het terras waar het in de zomer zeker weten heerlijk toeven is. Wat fijn en inspirerend om te zien hoe twee jonge telers zich dit jaar zo inzetten voor Stichting ParkinsonFonds. Dank jullie wel!

Ben je zelf ondernemer en wil jij ook een actie opzetten? Maak eenvoudig een fondsenwervende actie aan op onze site Kom ook in actie voor Stichting ParkinsonFonds!

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...

Patiënten

Parkinson en RBD

Rene Visscher kreeg de diagnose RBD. Sindsdien zet hij zich in om RBD bekender te...