Extra goede oliebollen

Aan het begin van dit jaar zocht Jolanda Bontrop van Avia Farmsum contact met ons op. Zij vroeg ons hoe zij voor ons een oliebollenbakactie kon opzetten. Of er misschien een actieplatform was en hoe zij daar gebruik van kon maken? We hielpen Jolanda op weg en spraken af dat we in oktober weer contact zouden hebben. Nieuwsgierig als wij zijn naar verhalen van actievoerders, hebben we onze belofte gehouden en zo kon het gebeuren dat wij eind oktober Nanko, Alex, Truus en Jolanda mochten spreken over deze bakactie die zij samen met het team van Avia Farmsum vormgeven.

Het prille begin

Een oliebollenbakactie? Daar horen wij graag meer over! Vertel eens…

“Alex is daar eigenlijk de aanstichter van samen met Stichting Eemsmondsport” Ze wijst naar Alex en hij vertelt: “Klopt! Het begon in de tijd van de pandemie. We mochten met Stichting Eemsmondsport tijdens de lockdowns natuurlijk niet zoveel doen. Dat zijn wij niet gewend en we baalden er ook best wel van. Toen er vlak voor de kerst weer een lockdown kwam, bedachten we een ludieke actie. Het doel? Doorbreken van de eenzaamheid van de ouderen hier. We zagen wat de lockdown met hen deed en dat trokken wij ons aan. Zo besloten we om rond de jaarwisseling oliebollen te gaan bakken voor de ouderen in het verzorgingshuis. Als gezellig gebaar aan hen en als leuke actie voor ons. Gewoon vanuit de schuur. We hadden er niet op gerekend maar het werd een groot succes.”

Van de schuur naar een echte bakbus

En toen hadden jullie de smaak te pakken?

Jolanda lacht “Ja eigenlijk wel. Toen we zagen hoe goed de actie liep hebben we besloten om de actie wat groter aan te pakken. Ik werk bij AVIA Farmsum en zo bedachten we dat we de oliebollen ook bij de deur voor het tankstation kunnen bakken. Mensen die komen tanken lopen langs de oliebollen en zo kunnen we goed verkopen.  We krijgen alle ingrediënten en zelfs de foodtruck om in te bakken en de kraam gesponsord. We maken daardoor helemaal geen kosten en alle opbrengsten zijn voor het goede doel. Het helpt enorm dat we het samen doen met Stichting Eemsmondsport. Dankzij dat netwerk, onze ruimte bij AVIA Farmsum en de hulp van het hoofdkantoor van AVIA bereiken we ook veel mensen. Zo versterk je elkaar. Vorig jaar hebben we gebakken voor een ander goed doel. Dit jaar is de keus gevallen op het ParkinsonFonds.”

Dit jaar voor Stichting ParkinsonFonds

Vorig jaar een ander goed doel, dit jaar het ParkinsonFonds. Hoe is dat zo gekomen?

Nanko zegt: “Dat hebben de klanten van AVIA eigenlijk gedaan. Wij hebben na de actie van vorig jaar een enquête opgesteld om onze klanten te vragen welk goed doel zij graag zouden zien. Ze konden kiezen tussen twee landelijke goede doelen en één lokaal goed doel. Het ParkinsonFonds kreeg veruit de meeste stemmen en zo kwamen we in contact met jullie.”

Wat mooi dat het ParkinsonFonds de publiekskeuze is geworden. Weten jullie misschien ook waarom?

“Ja in Farmsum hebben we bij AVIA een klant die de ziekte van Parkinson heeft. Je merkt dan toch dat de gemeenschap ziet hoe hard hij achteruit gaat. Dat raakt de mensen hier en ik denk wel dat daardoor een deel van de stemmen naar jullie is gegaan.”

Nanko vult aan: “Mijn vader had de ziekte van Parkinson ook en ik weet daardoor hoe heftig het is om mee te maken. Je hoopt gewoon dat de oorzaak een keer wordt gevonden maar helaas is dat nu nog niet zo. Wij zijn blij dat we op deze manier dit jaar voor het ParkinsonFonds iets kunnen betekenen.”

Kom een oliebol halen!

Wanneer en waar kunnen de mensen jullie oliebollen komen kopen?

“Op donderdag 29 december en vrijdag 30 december zijn alle mensen welkom bij tankstation AVIA Farmsum aan de Duurswoldlaan 3 te Farmsum – Groningen.  Het belooft een mooie actie te worden want de burgemeester van Delfzijl opent de bakactie en RTV-Noord komt verslag doen via expeditie Groningen. Naast oliebollen verkopen, doen wij ook aan het inzamelen van petflesjes en is er een mogelijkheid om een donatie te doen via een collectebus op de balie.”

Wij wensen Jolanda, Nanko, Alex, Truus en het hele team van AVIA Farmsum heel veel succes met het bakken! Kun je niet naar Farmsum afreizen maar draag je de actie wel een warm hart toe? Doneren kan ook zonder een oliebol te kopen en dat gaat hier heel gemakkelijk.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

OrganisatiePatiënten

Parkinson en de mens achter de ziekte.

Bram Hart en Eva Schuz organiseerden een succesvolle scholingsdag over parkinson en de mens achter...

Onderzoek

Koffie en de ziekte van Parkinson: een veelbelovende ontdekking

Dankzij financiering door het ParkinsonFonds heeft epidemioloog Susan Peters van het Institute for Risk Assessment...

Patiënten

Parkinson en RBD

Rene Visscher kreeg de diagnose RBD. Sindsdien zet hij zich in om RBD bekender te...