Hannah loopt de Rotterdam Marathon voor opa Pieter

Hannah loopt de Rotterdam Marathon. Daar zit een bijzonder verhaal achter, het verhaal van opa Pieter.

Hannah: “Mijn opa Pieter had Parkinson in combinatie met Lewy Body dementie. Helaas overleed hij twee jaar geleden, maar nu loop ik de marathon van Rotterdam voor hem.

Mijn opa kreeg zijn diagnose op zijn zeventigste. Toch heeft hij nog tot zijn 74e gewerkt, tot het echt niet meer kon. Hij had een schoonmaakbedrijf met mijn oma en mijn oom. Hij was altijd een actieve man. Hij voetbalde tot op hoge leeftijd. Dat was ook waar hij het als eerste aan merkte, dat dat minder ging. Hij sprak er weinig over. IJdel, was hij ook. Dus toen hij op een gegeven moment steeds minder mobiel werd en meer hulp nodig had, vond hij dat heel erg.

In de tijd dat hij ziek was, begon ik uiteindelijk ook met mijn studie psychologie. Daar kreeg ik ook les in neurowetenschappen over ziektes van neurodegeneratieve aard, bijvoorbeeld over hallucinaties, wat mijn opa ook meemaakte.”

Theorie en praktijk

“Soms was het wel ingewikkeld om les te krijgen over zijn ziektebeeld. Enerzijds was dit fijn, maar met momenten ook confronterend. Soms blijf je liever onwetend, dus met momenten had ik misschien liever niet gehad dat ik ook de klinische achtergrond kende door mijn studie. Dat voelde dubbelop. Het één was theorie, het ander praktijk, maar die praktijk was ook het leven van mijn opa en dus dat van mij.

Mijn oma heeft tijdens die laatste jaren voor mijn opa gezorgd. Daardoor heeft mijn opa tot twee maanden voor zijn dood thuis kunnen blijven wonen. Acht maanden na zijn dood in 2021 is zij overleden. We zeggen weleens dat het haar gebroken hart is geweest.”

Bewustzijn van parkinson

“Sinds de diagnose schonken mijn opa en oma altijd aan het ParkinsonFonds, omdat ze het belangrijk vonden dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van Parkinson, zodat de ziekte kan worden gestopt of voorkomen in de toekomst. Ik wist dat ik zelf ook iets wilde doen met het bewustzijn rond deze ziekte. Voor mij was het eigenlijk vanzelfsprekend dat, toen ik mijn eerste marathon zou gaan lopen dit jaar, ik me zou laten sponsoren voor het ParkinsonFonds.

Ik loop de Marathon van Rotterdam, want mijn opa en oma komen uit die omgeving. Vroeger keken we er ook samen naar. Ik weet zeker dat hij trots zou zijn geweest als hij wist dat ik de Rotterdam Marathon loop om bewustzijn te creëren en geld in te zamelen voor fundamenteel onderzoek naar parkinson via ParkinsonFonds. Op die manier is de cirkel rond. Daarom vind ik het ook erg mooi om te zien hoeveel geld er al is gedoneerd voor mijn actie.”

Doneren voor Hannah en opa Pieter?
Ga naar: https://actie.parkinsonfonds.nl/fundraisers/hannah-van-noordenne

Hannah haalde met haar actie maar liefst € 2527 op voor de fundamentele onderzoeken van het ParkinsonFonds. Reactie Hannah na het lopen van de Rotterdam marathon:

“Ik vond de marathon van Rotterdam een geweldige ervaring. De sfeer in de stad was erg bijzonder!

Maar wat me echt gemotiveerd heeft om te blijven gaan was mijn actie en supporters. Ik wilde de marathon tot een goed einde brengen voor mijn opa en oma, alle mensen die hadden gedoneerd en natuurlijk al mijn lieve vrienden en familie die waren komen supporten!”

(Foto hiernaast, Hannah met haar broers)

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

ActiesFamilie

Natuurfoto’s voor parkinson.

Terug naar overzicht Natuurfoto’s voor parkinson Eind 2022 verkocht Fred Bisschop via onze actiesite zijn...

Patiënten

Je verdient een kans als je de ziekte van Parkinson hebt!

Terug naar overzicht Je verdient een kans als je de ziekte van Parkinson hebt! Het...

ActiesFamilie

Toon Meesters vroeg om donaties voor parkinson.

Toon Meesters nam als veearts afscheid van het werkende leven. Hij wilde liever geen cadeaus...