Kracht en positiviteit. Je doet er gewoon nog toe!

Marian Bruinsma. Sportief, initiatiefrijk, verbindend, optimistisch, grappig en een doorzetter. En ohja, ze heeft de ziekte van Parkinson. Zomaar wat gedachten die door ons hoofd schoten nadat we Marian spraken over haar sportactie in samenwerking met Jimmy’s Sportclub in Drachten. Op 21 februari ben je welkom op de voorlichtingsavond en op 24 februari kun je meesporten voor parkinson. Marian (initiatiefnemer), Jacob en Stien (van de sportclub) vertellen je er graag meer over.

Positiviteit als grootste kracht

Wat wil je over jezelf vertellen?

“Als je de mazzel hebt dat depressiviteit niet een van je kenmerken is, dan is positiviteit je grootste kracht. Gelukkig raakt parkinson mij niet mentaal. Voor mij zou het vreselijk zijn als ik mijn positivisme kwijtraak. Ik ben echt iemand die altijd kijkt naar wat er nog wél kan en hoe ik dat dan kan doen.

Jacob zegt: “ik zou willen zeggen dat parkinson geen beperking is om te leven en mee te doen. Marian heeft gisteren meegedaan aan een groepsles en dan is zij gewoon een mens. Geen mens met een ziekte of een beperking maar gewoon een mens. Gewoon Marian”

Buddha

Gewoon mens mogen zijn en heel positief? Vertel ons meer!

“Weet je?  een van de uitspraken die aan Buddha wordt toegeschreven is deze: ‘Het is vreselijk dat je het meemaakt maar wat zijn de positieve dingen die je eruit haalt?’ Zo kijk ik (Jacob) ernaar en Marian heeft recentelijk nog kaartjes met positieve gedachten erop gemaakt die ze uitdeelt en een training bloemschikken gegeven. Voor mij zegt dit dat zij misschien, ook of juist, doordat ze dit meemaakt ontdekt wat haar kracht is.”

Marian vult aan: “Ik heb 2022 kaartjes geschreven en geknipt. Dat getal is bewust want op 22 juli 2022 kreeg ik de diagnose. Het knippen en schrijven heb ik ook expres gedaan omdat ik wilde kijken wat het zou doen voor mijn fijne motoriek. Ik heb echt het idee dat die beter is geworden daardoor.

En weet je? Ik kan alles nog en ik doe ook nog vrijwilligerswerk bij stichting Philadelphia voor mensen met een aangeboren hersenaandoening. Wat ik wel echt anders ben gaan doen is dat ik nu echt luister naar mijn lichaam.”

Anderen inspireren

Je komt in actie om zo geld op te halen voor Stichting ParkinsonFonds. Waarom maak je die keus?

“Ik heb gezegd ‘zo lang ik goed ben zet ik mij in om geld op te halen voor parkinson.’ Ik wil dat er meer wordt gedaan voor parkinson. Er worden landelijk weinig dingen gedaan om groot geld op te halen. Als ik in actie kom wie weet komen anderen dan ook in actie en kunnen we op die manier landelijk iets groots organiseren. Ik hoop dat ik andere mensen kan inspireren ook iets op te zetten.”

Jacob: “wat fijn zou zijn is dat er een situatie ontstaat dat mensen gewoon bij elke sportschool naar binnen kunnen lopen om daar met een trainer en een fysiotherapeut te onderzoeken wat je nog wel kunt doen. Dat zou zo goed zijn. Bij wijze van spreken een soort inloopspreekuur. Juist ook omdat niet iedereen even vaardig is online.”

Saamhorigheidsgevoel

Je hoopt anderen te inspireren ook een actie op te zetten. Waarom?

“Acties als deze hebben zoveel nut want mensen komen samen in beweging en dat draagt enorm bij aan het saamhorigheidsgevoel. Ik ben hier gewoon Marian en niet patiënt.

Met deze actie hoop ik ook voor mensen die zelf parkinson hebben te laten zien dat je nog zoveel uit het leven kunt halen. Kijk naar wat je wel kunt doen. Je mag best wel eens slechte dag hebben, maar ik sta niet op met de gedachte ‘wat erg dat ik parkinson heb’. Het feit ligt er en je moet er mee dealen. Ik sport twee of drie keer per week en ik fiets nog. Ik kan dit allemaal en ik wil zo graag zeggen: ‘Je doet er gewoon nog toe!’ Zo wil ik graag anderen inspireren”

Was het moeilijk om op onze actiesite een pagina aan te maken?

“Nee helemaal niet. Ik heb wel een collega die samen met mij de teksten heeft geschreven maar het aanmaken van de pagina was eenvoudig.”

Stien, al 30 jaar werkend voor de sportschool,  is ook betrokken geraakt bij de actie. Stien vertelt: “omdat ik meer heb georganiseerd voor goede doelen kwam de vraag om een sportactie te organiseren voor Stichting ParkinsonFonds bij mij terecht. Ik geef de groepslessen, doe werk op financiën en de receptie. Je kunt zeggen dat ik een allrounder ben hier. We merken op de sportschool dat mensen in de bredere zin minder snel gemotiveerd zijn om mee te sporten op een goede doelen actie. Bij deze actie is de insteek anders. De insteek is kijken naar wat je nog wel kunt, meedoen en een positieve instelling krijgen. Daarom willen we vanuit de sportschool meewerken. We zien ook dat het Marian zoveel energie geeft om zich in te zetten voor dit goede doel. Doordat zij zo enthousiast is, ben ik ook weer aangewakkerd.  Belangrijk en mooi want zo kunnen we laten zien dat je gewoon kunt sporten, ook als je de diagnose parkinson krijgt.”

Maak het bespreekbaar

Wat zou je tegen jonge mensen willen zeggen over de ziekte van parkinson?

“Ik vind het belangrijk dat de jeugd weet dat je niet doodziek bent. Ik ben nog gewoon Marian. Ik vind het nodig dat je mij niet anders gaat behandelen of dat je mij gaat ontzien. Ken je iemand met parkinson? Stel dan vragen, praat er gewoon over en maak het bespreekbaar. Je kunt hoogstens het antwoord krijgen dat iemand er liever niet over praat ,maar vraag er wel naar en maak het bespreekbaar.”

Over dromen en nachtmerries

Wat is je droom voor de toekomst?

“Ik heb twee dromen die ik echt dit jaar wil laten uitkomen namelijk: parachutespringen en op vakantie naar Frankrijk – Parijs. Ik kijk niet zo ver meer vooruit maar ik kijk nu per jaar en ik wil zo lang mogelijk genieten van het leven. Verder kijken dan een jaar is niet zo zinvol omdat ik niet weet hoe ik er dan voor sta. Daarom wil ik in ieder geval dit jaar deze twee dromen verwezenlijken.

Je vraagt naar mijn dromen maar weet je? Ik wil je ook graag vertellen wat mijn nachtmerrie is. En dat is dat ik parkinsondementie krijg. Dat lijkt me echt verschrikkelijk. Dat is mijn nachtmerrie. Die mag er ook zijn.”

Wow Marian, wat een mooi verhaal! Natuurlijk zijn wij erbij in Drachten op de 21ste en de 24ste . Inspireert Marian jou en wil je zelf een actie organiseren? Neem gerust contact met ons op of maak je eigen actie aan op Kom ook in actie voor Stichting ParkinsonFonds!

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

ActiesFamilie

Natuurfoto’s voor parkinson.

Terug naar overzicht Natuurfoto’s voor parkinson Eind 2022 verkocht Fred Bisschop via onze actiesite zijn...

Patiënten

Je verdient een kans als je de ziekte van Parkinson hebt!

Terug naar overzicht Je verdient een kans als je de ziekte van Parkinson hebt! Het...

ActiesFamilie

Toon Meesters vroeg om donaties voor parkinson.

Toon Meesters nam als veearts afscheid van het werkende leven. Hij wilde liever geen cadeaus...