Parkinson bij bekende mensen

De ziekte van Parkinson, vernoemd naar de Engelse arts James Parkinson, is één van de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel. Wereldwijd leiden naar schatting meer dan 6,3 miljoen mensen aan een vorm van Parkinsonisme (inclusief de ziekte van Parkinson). In Nederland wordt dit aantal op zo’n 55.000 geschat.

De ziekte van Parkinson wordt bij de meeste patiënten vastgesteld na de leeftijd van circa vijftig jaar en komt bij mannen iets vaker voor dan bij vrouwen.

Het is niet mogelijk te voorspellen wie de ziekte zal ontwikkelen of niet. Er is de laatste jaren helaas sprake van een stijging van de ziekte onder dertigers en veertigers. Een aantal prominente acteurs, muzikanten, politici en andere bekende figuren hebben in recente geschiedenis de diagnose Parkinson gekregen.

Beroemde mensen met Parkinson

Muhammad Ali
Deze bokser uit Amerika werd in de jaren zestig en zeventig maar liefst drie maal wereldkampioen en won goud op de Olympische Spelen in 1960 in Rome. In 1981, kort nadat Muhammad Ali was gestopt met boksen, werd bij hem op de leeftijd van 42 Parkinson vastgesteld. Het is nooit bewezen dat er een verband tussen de klappen die hij als bokser op zijn hoofd heeft gekregen en het ontstaan van de ziekte.

Jerney Kaagman
Deze Nederlandse zangeres werd in de jaren zeventig en tachtig bekend met haar band Earth & Fire. Zij was ook voorzitter van de muzikantenvakbond BV Pop en directeur bij de stichting Conamus (Buma Cultuur). Tussen 2002 en 2008 was zij een geliefd jurylid in het talentenprogramma Idols. In 2012 maakte Jerney Kaagman bekend dat zij de ziekte van Parkinson heeft. Ze wil als bekende Nederlander een voorbeeld zijn voor anderen die aan de ziekte lijden.

Michael J. Fox
Deze Amerikaans acteur is vooral bekend geworden in zijn rol als Marty McFly in de ‘Back to the Future’ films. Hij kreeg in 1991, op de leeftijd van 30 jaar oud, te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. In 1998 maakte hij zijn ziekte aan het grote publiek bekend en begon met zijn eigen Michael J. Fox Foundation met het inzamelen van geld voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Prins Claus
Prins Claus leed sinds 1987 – hij was toen 61 jaar oud – aan de ziekte van Parkinson. Hij kreeg de ziekte in een relatief milde variant, maar de echtgenoot van onze voormalige koningin Beatrix leed daarnaast aan depressies. Prins Claus moest vanaf het eind van de jaren tachtig ook regelmatig worden behandeld in het ziekenhuis vanwege o.a. prostaatkanker, luchtweg infecties en problemen met zijn nieren.

Paus Johannes Paulus II
Johannes Paulus II werd in 1978 – op 58-jarige leeftijd – tot paus gekozen. Hij zou een van de langst zittende en meest populaire pausen worden. Johannes Paulus was zeer vitaal en leefde een opvallend gezond leven. Hij liet zelfs een zwembad in het Vaticaan bouwen. In 2001 werd door een arts onthuld dat de paus aan de ziekte van Parkinson leed. Vanaf die tijd kreeg de paus meer moeite met optreden en spreken in het openbaar. In het voorjaar van 2005 overleed Johannes Paulus aan de gevolgen van een bloedvergiftiging.

Linda Ronstadt
Deze Amerikaanse zangeres werd in de jaren ’60 bekend met haar unieke stem waarmee ze country en rock ‘n’roll samenbracht. In december 2012 bracht ze naar buiten dat ze leed aan de ziekte van Parkinson. Voor haar was duidelijk dat de ziekte ervoor zorgde dat ze niet meer kon zingen.

Bob Hoskins
Bob Hoskins acteerde tussen 1972 en 2012 in meer dan 90 speelfilms. De Engelse acteur werd wereldberoemd met zijn rol in de film ‘’Who Framed Roger Rabbit’’. Toen hij in 2012 door de ziekte van Parkinson gedwongen met pensioen ging, beloofde hij in een interview dat hij gezonder zou gaan leven. Bob Hoskins overleed in 2014 op 71-jarige leeftijd.

Maurice White
De oprichter en zanger van de R&B band Earth, Wind and Fire vertelde de pers in het jaar 2000 dat hij aan Parkinson leed. De ziekte was al acht jaar eerder bij hem vastgesteld. Hij heeft de afgelopen jaren veel tijd en energie gestoken in het werven van fondsen voor onderzoek en bekendheid geven aan de ziekte van Parkinson. Hij is op 3 februari 2016 overleden.

Yasser Arafat
Arafat was een Palestijns strijder en politicus. Samen met Rabin en Peres won hij in 1994 de nobelprijs voor de vrede. In 1992 overleefde hij ternauwernood een vliegtuigongeluk. Sinds die tijd leed Arafat aan neurologische aandoeningen. Hij had tremor in zijn handen en onderlip, een symptoom van de ziekte van Parkinson. Hij overleed in november 2004.

Johnny Cash
Johnny Cash was een befaamde countryzanger. De zanger met de sonore stem vergaarde wereldfaam met het lied Ring of Fire (1963). Andere bekende opnamen van Cash zijn At San Quentin (1969), dat werd opgenomen in de gelijknamige Amerikaanse gevangenis, en Hello, I’m Johnny Cash (1970). In 1997 kondigde hij aan dat hij de ziekte van Parkinson had. Hij stierf in september 2003 aan de gevolgen van suikerziekte.

Janet Reno
Janet Reno was de eerste vrouwelijke minister van Justitie in Amerika. Zij diende tussen 1993 en 2001 onder president Bill Clinton. Reno stierf aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Dat ze daar aan leed, werd vastgesteld toen ze twee jaar minister was.

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...

Onderzoek

Boksen met de ziekte van Parkinson – kom je meedoen?

Bij Only Friends in Amsterdam wordt sinds kort Parkinson Boxing aangeboden. Dennis en Myron hebben...

OnderzoekPatiënten

Kwaliteit van leven door DBS – Deep Brain Stimulation

Conny onderging recentelijk een Deep Brain Stimulation – DBS – operatie. Lees haar motiverende verhaal.