Switch2Move bewegingsprogramma voor mensen met Parkinson

“Dansen als medicijn” – Andrew Greenwood en Eirini Kreza van Switch2Move (S2M) organiseren dans- en bewegingscursussen voor onder anderen mensen met de ziekte van Parkinson. Andrew is danskunstenaar en internationaal balletmeester. Zijn vrouw Eirini is professional in ballet en moderne dans, dansspecialist in gezondheid en welzijn én yoga-instructeur. “Onze sessies hebben een positieve invloed op het welzijn van mensen. Als ze dansen, vergeten ze even dat ze Parkinson hebben.”

Andrew: “S2M komt voort uit Dance for Health, de stichting die ik met collega Marc Vlemmix oprichtte. Marc had net de diagnose Parkinson gekregen en wilde graag blijven trainen.
Hij vroeg of ik hem hierbij kon helpen. Samen ontwikkelden we een bewegingsprogramma voor mensen met Parkinson, gebaseerd op trainingen bij de Mark Morris Dance Group en de Brooklyn Parkinson Group uit New York. Later zette ik S2M op, met bewegingsprogramma’s voor mensen met een chronische lichamelijke of geestelijke beperking. Ondertussen is S2M een groeiende organisatie met een team van zes medewerkers. We leiden professionals op die vervolgens sessies aanbieden aan mensen met Parkinson, MS en dementie. Ons doel is kwaliteit van leven te verbeteren via dans.”

Eirini: “We noemen de deelnemers aan onze sessies geen patiënten maar dansers. We kijken naar iemand als persoon, naar het hele individu – niet als een therapeut naar alleen het
ziektebeeld. De mensen voelen zich met elkaar verbonden, en door te dansen voelen ze zich vrij en vergeten ze even dat ze patiënt zijn. Iedereen kan meedoen, ervaring is niet nodig. Een van onze missies is mensen de kans geven hun relatie met hun lichaam te herstellen. We oefenen bewegingen die ze in hun dagelijks leven kunnen helpen, bij knoopjes vastmaken, tandenpoetsen, maar ook bij freezing.”
Andrew: “Met onze sessies geven we kwetsbare mensen hulpmiddelen om met hun aandoening om te gaan. We leren ze om dagelijkse uitdagingen creatief op te lossen. Het is belangrijk dit voor jezelf te doen: met een chronische, progressieve ziekte sta je telkens voor nieuwe uitdagingen. Zie ons als een aanvulling op de prachtige wetenschap. Hoe vaker je oefent, danst, hoe meer voordeel je merkt. Fysiek, met balans houden, opstaan en lopen. En mentaal, want het bewegen en de sociale activiteiten hebben een positieve invloed op het emotioneel welbevinden. Dansen maakt blij. Dat kan allemaal helpen om de ziekteontwikkeling te vertragen.”
Eirini: “Wij leren ook veel van de deelnemers. Zoals de waarde van tijd. En om meer innerlijke rust te vinden, en dankbaar te zijn. Hun drive is erg inspirerend. Wij vinden het geweldig
om de mensen te zien genieten van dansen.”

Kijk voor meer informatie op de website van Swich2Move

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Zijn parkinson, mijn berg

Sander beklimt Peak Lenin en draagt zo bij aan onderzoek naar parkinson.

ActiesOnderzoek

Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek

Terug naar overzicht Boksbenefietgala voor fundamenteel onderzoek Een enthousiast koppel! Enthousiast stapt een tweetal op...

Organisatie

Prof. Dr. Vincenzo Bonifati ontvangt Melvin Yahr Award en geeft lezing

Wij zijn verheugd aan te kondigen dat Professor Vincenzo Bonifati, lid van de Wetenschappelijke Adviesraad...