- Patiënten
- 28 november 2024
Van Steward naar parkinsonverpleegkundige: Een verhaal van toewijding
Een bijzondere loopbaan vol passie en zorg
Paul is een gedreven zorgprofessional uit Almere, met een indrukwekkend en veelzijdig carrièrepad. Op 40-jarige leeftijd blikt hij terug op een loopbaan die begon in de zorg, een sprong maakte naar de luchtvaart, en uiteindelijk weer terugkeerde naar waar zijn hart ligt: het ondersteunen van mensen in hun meest kwetsbare momenten. Vandaag de dag is hij gespecialiseerd in parkinsonzorg en zet hij zich in voor bewoners in de latere fasen van deze complexe ziekte.
Een stap van de lucht naar de zorg
Na zijn eerste opleiding tot IG-begeleider in Amersfoort begon Paul zijn carrière in de individuele gezondheidszorg (niveau 3). Toch lonkte de luchtvaart. Hij ging aan de slag bij KLM, waar hij in 14 jaar tijd uitgroeide tot steward in de businessclass. Het reizen, de dynamiek en de internationale omgeving boden hem jarenlang uitdaging en plezier.
Tijdens de coronapandemie nam hij een ingrijpende beslissing. Met behulp van een vrijwillige vertrekregeling besloot hij zijn carrière een compleet andere wending te geven. De luchtvaart maakte plaats voor een terugkeer naar zijn roots: de zorg. Binnen een weekend stroomde zijn mailbox vol met aanbiedingen, en zijn keuze viel op Meerstede, waar hij zich direct inschreef voor een vervolgopleiding verpleegkunde (niveau 4). Al snel combineerde hij dit met een specialisatie tot parkinsonverpleegkundige.
De keuze voor parkinsonzorg
Zijn passie voor parkinsonzorg werd gewekt door een manager die een afdeling wilde openen speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson. Geïntrigeerd door de uitdagingen en mogelijkheden ging Paul zich verdiepen in de ziekte. Hij schreef zelfs zijn eindscriptie over parkinson en raakte steeds meer betrokken bij dit snelgroeiende medische vraagstuk.
Parkinson is niet alleen een ziekte die steeds vaker voorkomt, maar ook een aandoening die grote impact heeft op de levensverwachting en kwaliteit van leven van patiënten. Toch is er relatief weinig aandacht voor in de media en politiek. “Waarom wordt er niet meer actie ondernomen? Waarom is er zo weinig voorlichting voor risicogroepen, zoals boeren en mensen in de teelt?” Het zijn vragen die hem blijven motiveren om verandering teweeg te brengen.
Een specialistische Parkinsonafdeling bij Meerstede
Begin 2024 opende Meerstede een kleinschalige afdeling speciaal voor mensen in de latere fasen van Parkinson. Met zeven kamers en een huiselijke opzet biedt de afdeling 24-uurszorg aan bewoners vanaf fase 4 of 5 van de ziekte.
Paul speelt een sleutelrol in dit gespecialiseerde team. Samen met collega’s en externe experts, zoals fysiotherapeuten, logopedisten en diëtisten, wordt voor iedere bewoner een zorgplan op maat gemaakt. De afdeling staat voor rust, regie en samenwerking – essentieel voor bewoners die vaak te maken hebben met cognitieve achteruitgang, slikproblemen, gewichtsverlies en andere complexe klachten.
“Onze bewoners komen vaak met een heel zorgpatroon binnen. We kijken samen hoe we hen zo comfortabel mogelijk kunnen begeleiden, met zoveel mogelijk respect voor hun eigen regie,” legt hij uit. Dankzij nauwe banden met het Spaarne Gasthuis en andere specialisten kan de afdeling snel schakelen en hoogwaardige zorg bieden.
Een toekomst vol ambitie
Met de komst van nieuwe technologieën en een geplande verbouwing binnen vier jaar ziet Paul veel kansen om de zorg nog verder te verbeteren. Domotica kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in het verhogen van comfort en veiligheid voor bewoners. Daarnaast hoopt hij dat er meer kennis en begrip rondom parkinson komt – zowel in de zorgsector als in de maatschappij.
“We willen dat mensen met Parkinson niet alleen de beste zorg krijgen, maar ook het begrip en de ondersteuning die ze verdienen. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen, elke dag opnieuw.”
Met zijn unieke combinatie van ervaring, toewijding en visie blijft Paul bouwen aan een toekomst waarin Parkinsonzorg centraal staat. Een toekomst waarin bewoners zich gezien, gehoord en begrepen voelen.