Vierduizend oliebollen voor Parkinson!

Voor de tweede keer op rij heeft Stichting EemsmondSport samen met Avia Farmsum op 29 en 30 december oliebollen gebakken voor het goede doel. Dit jaar was dat voor Stichting ParkinsonFonds. En zo’n bakactie trekt al snel de aandacht van de hele omgeving. Bij de overhandiging van de cheque vertelden Nanko, Truus, Alex en Jolanda uitgebreid over de twee succesvolle dagen.

Jullie verkochten vierduizend oliebollen? Hoeveel ingrediënten heb je daar voor nodig?

“Nou dat is behoorlijk wat hoor. We hebben 55 liter olie gebruikt en 200 pakken bakmix. De olie en de mix kregen we gesponsord net als de bakwagen en eigenlijk alle andere spullen. Daardoor is de hele opbrengst voor de stichting.

Hoe hebben jullie het maken van die enorme hoeveelheid deeg aangepakt?

‘’We mixten het beslag in twee keukenmachines van het type dat je ook thuis bij mensen aantreft. Geen grote mengbakken met betonmixers bij ons want dat is niet goed voor het deeg. De beste kwaliteit krijg je echt met deze keukenmachines met een mengkom eronder. En wij verkopen wel echt graag goede oliebollen. Daarom hebben we op beide bakdagen regelmatig de oliebollen gecontroleerd op kwaliteit. En dat die goed was zie je natuurlijk ook wel aan de hoeveelheid verkochte oliebollen”

Hoe lang hebben jullie staan bakken?

“We zijn op 29 december om 05.30 uur begonnen met het opbouwen van de verkoopkraam en alle andere werkzaamheden. Daar waren we nog niet eens klaar mee of de eerste klant kwam al vragen of we al met verkopen waren begonnen. Dat werd ietsje later. Op de eerste dag verkochten we onze eerste oliebollen rond 07.00 uur. Om 17.30 uur zijn we gestopt met bakken en dat recept hebben we op 30 december herhaald. Het was non-stop bakken op beide dagen en het was heel druk. Zelfs toen we alles weer aan het opruimen waren kwamen er nog mensen langs om wat op te halen. We hadden in de Avia gelukkig nog wat zakken met oliebollen staan omdat het deeg wel op moest, maar die waren ook vrij snel weg.’’

Ja? Wie kwamen er zoal een oliebol halen?

“De allereerste bestelling was zelfs een pre-order van 100 oliebollen die de voetbalvereniging Holwierde wilde hebben. Daarna kwam er eentje van 240 oliebollen die door voetbalclub NEC Delfzijl werden besteld. In de weken voor de verkoop lag er ook een bestellijst bij de Avia waarop mensen konden aangeven wat ze wilden hebben. Op de eerste dag kwam burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta een handje helpen met het bakken en de verkoop. Toen hij klaar was nam hij zelf nog een aantal mee en maakte later flinke reclame voor ons op de social media. Prachtig natuurlijk. Wethouder Jan Menninga was een dag later van de partij. Hij kwam namens Eemsdelta een donatie brengen. Op een gegeven moment werd het zo druk bij de kraam dat we zelfs filevorming voor het tankstation kregen. Er ontstond gewoon een wachtrij omdat we er niet meer tegen konden bakken. Gelukkig deed niemand daar dan moeilijk over. Het was echt heel bijzonder.”

Dat geloven we graag. Hebben jullie nog bijzondere verhalen over deze twee dagen?

“Nou en of! Zo was er een meneer die uit Holwierde komt maar toevallig op 30 december in Zandvoort was. Hij belde ons van daaruit op om te vragen tot hoe laat we open zouden zijn want hij moest nog naar huis en wilde wel erg graag oliebollen kopen. Er waren ook mensen die geen oliebol wilden kopen maar wel kwamen doneren. Mooi toch? We hadden bij de balie van het tankstation een soort van collectebakje neergezet waar mensen een donatie in konden doen. Dat heeft ook flinkgeholpen. En we zijn later met een auto vol statiegeldblikjes en flessen naar de supermarkt gereden om ze daar in te leveren. Dat was op zich al een belevenis. De verbaasde gezichten van de mensen die achter ons liepen en keken hoe wij drie winkelkarren vol door de automaten probeerden te krijgen? Die vergeten we nooit weer.”

 

Zijn jullie blij met het resultaat?

“Enorm blij zelfs. Het waren twee lange dagen van bijna twaalf uur non-stop oliebollen bakken en verkopen maar het was het echt meer dan waard. De opbrengst hebben we heel graag aan Stichting ParkinsonFonds overhandigd. Het is uiteindelijk 2325 euro geworden en dat vinden wij fantastisch. We hebben na de bekendmaking dan ook veel complimenten mogen ontvangen en kregen meteen het verzoek om dit jaar weer te gaan bakken, want het aantal mensen dat nu voor het tweede jaar bij ons de oliebollen heeft gekocht is vrij groot. Dat het zo’n mooi bedrag zou worden hadden we niet gedacht. Wij zijn alle kopers van de oliebollen heel dankbaar voor hun steun. En zonder onze sponsors was het uiteraard helemaal niet gelukt. Ook zij verdienen een grote pluim.”

Eens!

En die mening delen wij met Stichting EemsmondSport en Avia Farmsum. Deze mooie en warme actie haalde ook het regionale nieuws. Je kijkt en luistert de items terug via deze links:

Radio item https://omproepeemsdelta.nl/gemist/

Regionaal nieuws https://youtube.be/A4B6XI1RYAE?si=EmuTbUQYKdrZeI1P

Deel dit artikel

Gerelateerd nieuws

Patiënten

Je verdient een kans als je de ziekte van Parkinson hebt!

Terug naar overzicht Je verdient een kans als je de ziekte van Parkinson hebt! Het...

ActiesFamilie

Toon Meesters vroeg om donaties voor parkinson.

Toon Meesters nam als veearts afscheid van het werkende leven. Hij wilde liever geen cadeaus...

FamiliePatiënten

Verplicht uit elkaar getrokken. Een verhaal over MSA.

Vijftien jaar geleden werd Rob gediagnosticeerd eerst met parkinson en later met het parkinsonisme MSA....