Zijn parkinson, mijn berg

Klimmen voor parkinson

De vader van Sander Giesbers krijgt in 2016 de diagnose parkinson. Sander ziet wat parkinson met zijn vader doet en dit jaar kiest hij ervoor om zijn sport in te zetten om geld op te halen voor fundamenteel onderzoek.

Zorg, de bergen en wandelen

Wat wil je over jezelf vertellen?

“Ik woon in Limburg, ben gelukkig getrouwd en we hebben een fantastische hond Fitz die regelmatig met ons meegaat op wandeltochten. Fitz is net zo’n fan van de bergen als wij zijn.  Mijn vrouw en ik werken allebei in de zorg, begeleiden avontuurlijke wandelreizen en daarnaast hebben we een eigen onderneming; Step Outside. Binnen Step Outside komen onze passies voor de (ongerepte) natuur, de bergen, het werken met mensen en persoonlijk leiderschap samen. Telefoons uit en de natuur in.. Terug naar de basis.

Aandacht voor het geestelijke stuk

Je besloot om op ons actieplatform een pagina aan te maken. Waarom deed je dat?

“Mijn vader kreeg in 2016 de diagnose parkinson. In de afgelopen jaren heb ik gezien wat deze ziekte doet met hem. Bij mijn vader gaat het fysieke proces langzaam, maar mentaal zie ik dat hij al veel heeft moeten inboeten. Misschien is het niet voor iedereen zichtbaar maar ik zie dat mijn vader andere keuzes maakt omdat hij niet meer kan vertrouwen op zijn eigen lichaam. Dat loslaten van de controle omdat je iets niet meer kunt? Dat is heel moeilijk. Voor mij is het belangrijk dat ook voor dat psychosociale stuk meer aandacht komt. Mijn vader was altijd de sturende factor in ons gezin en dat is sinds zijn diagnose veranderd. Ik wil graag iets kunnen doen, iets kunnen betekenen. “Met mijn beklimming van Peak Lenin kan ik op mijn eigen manier aandacht vragen voor deze ziekte en de mentale impact ervan.”

Mijn strijd is van korte duur.

Peak Lenin! Dat klinkt als een hoge berg. Wat kun je vertellen over jouw beklimming van Peak Lenin?

“Peak Lenin ligt tussen Tadzjikistan en Kirgizië en de piek is 7143 meter hoog. De hoogte van deze top zal voor mij de echte uitdaging vormen. Er zitten ook wel technische stukken in waarbij we bijvoorbeeld met een touw werken en we gaan met stijgijzers over een gletsjer met spleten heen. Dat technische deel van deze wandeling maak ik mij nog niet zoveel zorgen over. De hoogte? Dat is een ander verhaal. Tegelijkertijd houd ik mij dan maar vast aan de gedachte dat mijn ‘’strijd’’ op de berg maar van korte duur is. De strijd die mijn vader mag leveren duurt de rest van zijn leven.”

Loslaten

Wat betekent bergwandelen en klimmen voor jou?

“Voor mij betekent het buiten zijn en omgeven door de bergen tijd om dingen te laten bezinken. Om het dagelijks leven in onze drukke maatschappij een plek te geven en weer terug te komen bij mezelf. Het is wel een egoïstische sport eerlijk gezegd. Ik ga drie weken weg van mijn vrouw en onze hond Fitz en zij is dan alleen. Ik hoop dat ik met deze reis alles wat er nu gebeurt in het proces met mijn vader een beetje meer plek kan geven en dat mijn gedachte aan wat hij moet inleveren mij ook door de moeilijke stukken heel zal trekken. Want die moeilijke stukken? Die verwacht ik wel.”

Toekomst

Wat is je wens voor de toekomst?

“Als eerste, natuurlijk dat mijn pa zou genezen van parkinson en klachtenvrij de Vierdaagse kan lopen. Al realiseer ik me dat dit waarschijnlijk niet realistisch is. Daarnaast wens ik iedereen, ongeacht leeftijd, niveau en beperkingen, zijn eigen avontuur toe. Een beetje buiten de comfortzone om te ontdekken wat voor mooie dingen dit op kan leveren en tot welke dingen iemand (nog) wel in staat is. 
Voor mij is het duidelijk dat je met name in de bergen de rust en ruimte ervaart om jezelf goed te kunnen ontdekken en je grenzen te verleggen. Letterlijk uit je hoofd, naar je lichaam en gevoel. Ik gun iedereen eenzelfde ervaring.”

En op die noot sluiten wij het inspirerende gesprek met Sander af. Op 6 juli 2024 vertrekt Sander en er is nog ruimte om zijn sponsordroom waar te maken; de hoogte van Peak Lenin in euro’s voor fundamenteel onderzoek. Draag jij bij aan de verwezenlijking van zijn droom? Doneer hier: Klimmen voor Parkinson (parkinsonfonds.nl)