Prof. dr. Eleonora Aronica

Prof. Aronica is hoogleraar Neuropathologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Als lid van de Medisch Wetenschappelijke commissie is zij verantwoordelijk voor de beoordeling en toewijzing van subsidieaanvragen voor veelbelovend en vernieuwend Parkinsononderzoek.

Prof. dr. Eleonora Aronica

Opleiding

Professor Aronica studeerde geneeskunde aan de University van Catania (Italië) en specialiseerde zich aan dezelfde universiteit in de Neurologie. In 1993 verdedigde ze cum laude haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij voltooide in 2007 de subspecialisatie Neuropathologie te Amsterdam (UMC locatie UvA).

Carrière

Na afronding van het promotieonderzoek op het gebied van de Neurobiologie aan de UvA, ging ze voor postdoctoraal neurowetenschappelijk onderzoek naar de Verenigde Staten. In 1996 verhuisde ze naar Nederland. Sinds 1998 is ze werkzaam op de afdeling Neuropathologie van het AMC en sinds 2007 is ze er als neuropatholoog en principal investigator werkzaam. In 2012 werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar Pathologie van het zenuwstelsel, aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA. In 2017 volgde de benoeming tot hoogleraar Neuropathologie aan de Faculteit der Geneeskunde van de UvA.

Specialisaties

Professor Aronica is betrokken bij verschillende onderzoekslijnen met bijzondere belangstelling voor de neuropathologie en de moleculaire mechanismen van neurologische ziekten.

In de afgelopen decennia is er enorme vooruitgang geboekt op het gebied van neurowetenschappelijk onderzoek van neurologische aandoeningen. De toegenomen kennis van het ziekteproces vereist een multidisciplinaire aanpak. Deze geïntegreerde multidisciplinaire aanpak plaatst de neuropathologie stevig in de klinische context samen met verschillende andere klinische disciplines, maar ook met de meer fundamentele neurowetenschappen. Voor haar wetenschappelijke bevindingen ontving Professor Aronica diverse nationale en internationale onderzoeksubsidies. Professor Aronica publiceerde meer dan 400 artikelen in peer-reviewed tijdschriften en een groot aantal boekhoofdstukken.